:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MACHETE
MACHETE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-06-17
FILM
Robert Rodriguez is zonder twijfel één van de grappigste mensen in filmland. Samen met zijn maatje Tarantino maakte de Sin City-regisseur het Grindhouse-project, dat zijn twee films (Death Proof en Planet Terror) die een ode zijn aan de exploitatiefilm uit de jaren 70. Tussen de twee prenten zat er ook een trailer van een onbestaande film, Machete. Rodriguez liep al met zijn Machete-plannen rond sinds Desperado, doch duurde het jaren vooraleer hij die kon verwezenlijken.

Wie of wat is deze Machete? Een Mexicaanse zot die met een machete (dat is een soort kapmes) alle slechte kerels uit de weg ruimt, een kolossale spierbundel die alleen maar interesse heeft voor mooie vrouwtjes en lekkere taco’s. Als Torrez (Steven Seagal) Machetes vrouw en dochter de keel oversnijdt, heeft het leven voor de outlaw nog maar weinig zin. Hij dwaalt doelloos door de straten tot op het moment dat hij wordt aangesproken door Michael Booth (Jeff Fahey) die een job voor de huurmoordenaar heeft. Hij krijgt de opdracht om senator McLaughlin (Robert De Niro) te vermoorden, want de arrogante politicus is een bedreiging voor iedere Mexicaan. Het motto van deze racistische gek is dan ook : “geen amnestie voor parasieten”. McLaughlin wil tussen Texas en Mexico een elektrisch beveiligd dranghek plaatsen waardoor iedere vluchteling die zijn geluk in de States wil zoeken onmiddellijk wordt geëlektrocuteerd. Hij wordt geholpen door de al even krankzinnige sheriff Von Stillman (Don Johnson) die het prettig vindt om zwangere vrouwen een kogel door de buik te schieten. Machete ziet de opdracht wel zitten, want geen enkele Mexicaan is gediend met een zwijn als McLaughlin. Wel weet Machete niet dat het in feite om opgezet spel gaat, want de aanslag dient om de populariteit van de politicus te verhogen. Machete moet op de vlucht slaan, maar hij krijgt wel de hulp van twee knappe dames: Luz (Michelle Rodriguez) en Sartana (Jessica Alba).
 
We hebben er geen moeite mee dat Machete wordt omschreven als brainless fun, want dat is het ook. Alleen is het filmvertier van de bovenste plank! In iedere shot voel je de goesting die Rodriguez heeft om van zijn film iets speciaals te maken en als je daar de liefde en het respect voor de actiefilm uit de jaren 70 bij optelt dan is het resultaat letterlijk en figuurlijk explosief. Het scenario is één grote opsomming van oneliners die je moet onthouden: what’s that hot long thing? My Machete! Of wat dacht je van deze: een huurmoordenaar stapt een kerk binnen en grijpt de beker van de pastoor en zegt: the blood of Christ tastes like Merlot to me! Heerlijke cinema, dus! Rodriguez overdrijft zo met zijn gadgets dat de anderhalf uur durende filmtrip in een mum van tijd voorbij is. Zo loopt er een priester rond die al de opgebiechte zonden van zijn kerkgangers op een cd-rom brandt. Nog leuker, is de scène waarin Machete de darmen van een dode uitrukt en die als touw gebruikt om uit een gebouw te klauteren! Akkoord, beste filmfans, een grapje dat uit The Story Of Riki- Oh is gestolen, maar het blijft wel plezant!
 
Een ander pluspunt is natuurlijk ook de fantastische cast. Rodriguez slaagt erin om een hele resem B-acteurs in één film samen te brengen met een verbluffend eindresultaat. Jessica Alba hield er wel de Golden Raspberry Award voor De Slechtste Vrouwelijke Bijrol aan over, maar dat is eigenlijk onverdiend, al was het maar voor de douchescène die iedere mannelijke kijker nooit meer zal vergeten! Zelfs Robert De Niro die vandaag de dag jammer genoeg eveneens een B-acteur is geworden, speelt in Machete zijn beste rol sinds jaren, al is dat wellicht omdat hij eindelijk nog eens een klootzakje mag zijn. Een hilarische Don Johnson knalt met sadistisch plezier Mexicanen neer alsof het een videospelletje betrof en ook de liefhebbers van het vrouwelijke schoon komen ruimschoots aan hun trekken. Zoals eerder vermeld is er Jessica Alba, maar er is ook Lindsay Lohan die in een wel zeer pikante scène het mooiste van haar lichaam toont. Ook Michelle Rodriguez, de knapste filmdiva uit Puerto Rico, is sexier dan ooit. Natuurlijk mogen we hoofdrolspeler Danny Trejo niet vergeten, de stoere bink met de vele littekens. Trejo is ideaal voor dit soort rollen. En alhoewel ik er van opkijk dat ik dit neerschrijf is zelfs Steven Seagal is in deze prent te pruimen!
 
Robert Rodriguez is een regisseur die zichzelf niet serieus neemt, toch merk je dat hij met liefde zijn films draait en dat is waarschijnlijk de reden waarom Machete zo goed werkt. De man van de Troublemaker-studio’s heeft een immense passie voor “foute” films zoals Vanishing Point, Death Wish of de vele Pam Grier-films en dat zie je in bijna elke scène. De stunts zijn misschien een beetje overdreven en soms loopt het typische Tarantino-geweld wel eens uit de hand, maar dat is nou net het geheime wapen van Machete. Jawel, Machete moet je zien!
 
BEELD EN GELUID
Eigenlijk heeft het geen zin om het over de beeldkwaliteit te hebben omdat Rodriguez expliciet voor de stijl van de jaren 70 kiest. Hij voorziet opzettelijk zijn prent van krassen en andere onzuiverheden om zo de kijker de indruk te geven dat het om een heerlijke seventiesfilm gaat. Los daarvan is de kwaliteit van Machete meer dan goed. Het geluid is explosief en dat hoort in een actiefilm zo te zijn, niet?
 
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze Blu-ray.
 
CONCLUSIE
Machete is wederom een bewijs dat Robert Rodriguez één van de meest originele regisseurs van de laatste jaren is. Hij inspireert zich op de exploitationfilms uit de jaren 70 en doet daar (mits wat Tarantino-ingrediënten) zijn eigen ding mee. Het resultaat is een uitbundig filmfestijn vol leuk geweld (jawel, dat bestaat!) en overdreven stunts. Machete is een must.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Robert Rodriguez en Ethan Maniquis
Met: Danny Trejo, Michelle Rodriguez, Robert De Niro, Jessica Alba, Jeff Fahey, Don Johnson, Steven Seagal, Lindsay Lohan

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045222512


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij