:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FAST & FURIOUS 6
FAST & FURIOUS 6 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-10-07
FILM
"Wie met een auto rijdt, gaat eigenlijk een relatie aan. Voor mij is dat een soort huwelijk". Neen hoor, deze onzin vloeit niet uit mijn pen, wel uit de mond van Vin Diesel. Eerlijkheidshalve keert mijn maag al om bij het horen van de naam van de kaalkop (wie onlangs Riddick zag, weet wat ik bedoel), desalniettemin heb ik altijd een boontje gehad voor The Fast & The Furious en zijn sequels. Alvorens je mij aan een of ander kruis wil spijkeren, ben ik bereid om toe te geven dat die films zowat alle regels van de goede smaak aan hun laars lappen, toch zijn ze stuk voor stuk actieprenten om u tegen te zeggen. Er is trouwens geen enkele reden waarom Vin Diesel (die tevens producent is) zich een woord van deze kritiek zou aantrekken. De films behoren tot de best verkopende Universal-producten van de afgelopen jaren en wie deze Blu-ray tot de laatste seconde uitkijkt, weet nu al dat er een zevende deel (deze keer met Jason Statham) in de maak is.

Als je regisseur Justin Lin moet geloven heeft hij het zesde luik gemaakt om zichzelf te overtreffen. Het vijfde deel van The Fast & The Furious is inderdaad één van de meest spectaculaire films die de laatste jaren in Hollywood is gemaakt, denk maar aan de achtervolging met de kluis! Het publiek apprecieerde deze aanpak en alhoewel de auto's nog steeds de hoofdrol spelen, heeft Lin van zijn troetelkind meer en meer een actiefilm vol adrenaline gemaakt.

Er is geen mens die van zo'n film een ingenieus script verwacht. Dat is dus ook niet het geval. Dominic Toretto (Vin Diesel) heeft er eventjes genoeg en wil het wat kalmer aan doen. Helaas voor hem staat plotseling DSS-agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson) voor zijn deur. De flik wil de bende van crimineel Owen Shaw (Luke Evans) oprollen, doch heeft hij daarvoor de hulp van Toretto en zijn makkers nodig. De agent biedt de straatracers een wit strafblad aan, maar Toretto weigert om op het voorstel in te gaan. Dat verandert als hij merkt dat zijn oude liefje Letty Ortiz (Michelle Rodriguez) in het spel betrokken is. Was die niet dood, zeg je? Jawel, maar omdat men nooit haar lijk heeft getoond, is Letty ook nooit echt dood geweest, aldus Vin Diesel, en daardoor was het geen probleem om haar opnieuw in de film te loodsen. Letty heeft echter als gevolg van haar ongeluk grote hersenschade opgelopen. Ze herinnert zich niks meer van haar verleden. Het enige wat ze wel nog kan is autorijden (tja, ik schrijf maar neer wat ik zie!) Dat talent wordt ten volste benut door Shaw die de Braziliaanse schone misbruikt. Een reden voor Toretto om zijn vrienden op te trommelen. De helse achtervolging kan dus beginnen.

Een wilde achtervolging is meteen ook het juiste woord om deze film te omschrijven. Het grootste plezier van deze film bestaat immers uit talrijke scènes waarin auto's de meest waanzinnige (onmogelijke) stunts uithalen. De andere waarheid blijft evenwel dat Justin Lin dat op zo'n schitterende wijze doet dat de twee uur durende film geen seconde verveelt, ook al zullen vele kijkers misschien de wenkbrauwen fronzen als een sportwagen aan een Russisch cargovliegtuig bengelt. En dat is maar één voorbeeld! Over de acteerprestaties zwijgen we maar beter in alle talen. Vin Diesel acteert misschien iets beter dan kompaan Dwayne Johnson, toch zijn ze alle twee miskleunen van jewelste. Ook Paul Walker heeft in twaalf jaar tijd nog geen beetje vooruitgang geboekt, gelukkig is er wel de hemelse Michelle Rodriguez...of zeggen we dat nu eenmaal omdat de latina er altijd zo onweerstaanbaar sexy uitziet?

Het zesde deel van The Fast & The Furious is wederom een actieprent waarbij je gerust het verstand mag uitschakelen. Geen nood echter, qua entertainment kan het tellen. Fast Six doet je bijna naar het zevende deel verlangen!

BEELD EN GELUID
The Fast & The Furious-franchise is natuurlijk ideaal om de nieuwste Hollywoodtechnolgieën op het publiek los te laten. Deze ode aan snelle wagens bekijk je natuurlijk best op een Blu-ray. Je mag deze film nog zo slecht vinden, toch kan je niet anders dan toegeven dat het technologisch verbluffend is. Toegegeven, met filmkunst heeft het weinig te maken, maar het imponeert wel. Het is onnodig om te vermelden dat er geen greintje storing te zien is in deze blockbuster. Alle beelden zijn majestueus en dat woord kan je ook voor het geluid gebruiken. De ronkende motoren van de vele voertuigen knallen met het nodige spektakel uit de speakers. Een minpunt is wel de afgrijselijke rocksoundtrack, maar bij deze spierballen hadden we ons geen andere keuze voorgesteld.

EXTRA'S
Autofanaten zullen zonder twijfel opgetogen zijn over de vele extra's, want Universal bedient ze royaal op hun wenken. Gelukkig valt er ook nog voor de filmfans wat te rapen. Allereerst is er Take Control waarin verschillende acteurs één of andere spectaculaire scène belichten. Waarschijnlijk zullen er wel genoeg mensen rondlopen die niks over deze prent willen weten, doch is er voor de echte fans de leerrijke documentaire The Making Of The Fast & The Furious 6, waarin producers en regisseur Justin Lin uitleggen waarom ze voor het zesde deel Europa als decor hebben gekozen. Er wordt extra aandacht geschonken aan de opnames in hartje Londen. Daar kwam heel wat bij kijken, zo heeft men alle straten rondom Picadilly Circus verkeersvrij moeten maken. Het moeilijkste was natuurlijk om alle nieuwsgierigen op een veilige afstand te houden. Als je de interviews op deze disk mag geloven vormen de acteurs in het echte leven ook een hechte crew. Er is tevens een bonus over de terugkeer van Michelle Rodriguez en vanzelfsprekend komt ook de regisseur uitgebreid aan bod.

Zijn motto luidt dat niets onmogelijk is en in de bonus Planes, Tanks & Cars krijg je daar een zeer mooi bewijs van. Er wordt niet alleen met een tank over een autoweg in Tenerife geraasd, ook is een Antonov-vliegtuig op een gigantische truck nagebouwd. Wist je trouwens dat de crew de opnames met Matchbox-autootjes repeteert? De laatste bonus (als je de verwijderde scènes niet meerekent) is Everything's About Cars. Deze extra lijkt verdraaid veel op een aflevering van Top Gear, daarin kan je dus alles over de diverse wagens die over het scherm vlammen te weten komen.

CONCLUSIE
Filmkritiek en de Fast & The Furious-reeks zijn nooit beste maatjes geweest, maar daar trekt ondergetekende zich niet veel van aan. De acteerprestaties zijn weliswaar belachelijk slecht en ook het scenario lijkt door een kind te zijn geschreven, dat belet ons allerminst om te stellen dat het zesde deel wederom topentertainment is (ook al komt het woord filmkunst nooit over onze lippen). Bovendien beschikt deze Blu-ray over alle technische troeven om de kijker weg te blazen. Dus tja, weg met dat verstand!


coverStudio: Universal

Regie: Justin Lin
Met: Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Paul Walker, Vin Diesel, Tyrese Gibson

Film:
7/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582938586


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Zweeds, Noors, Fins, Deens, Engels CC
Extra's:
• Take Control (19 min.)
• The Making Of The Fast & The Futious 6 (25 min.)
• Planes, Tanks & Cars (23 min.)
• Everything's About Cars (14 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij