:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 1492 - CONQUEST OF PARADISE
1492 - CONQUEST OF PARADISE
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-11-16
FILM
Cristopher Columbus (Gérard Depardieu) is er van overtuigd dat hij een kortere route kan vinden naar de nog niet zo lang ontdekte “Indies”. In plaats van rond Afrika te varen om naar deze regio te gaan met zijn specerijen en andere handelswaren wil hij de andere kant opvaren. Dit stuit op hevig verzet door de Kerk en Columbus wordt bijna als ketter gedoodverfd. Hij vindt steun bij koningin Isabel (Sigourney Weaver) en zij zorgt voor de nodige financiële steun voor deze ontdekkingsreis. Columbus vertrekt met 3 schepen op zoek naar de nieuwe handelsroute.

Deze film werd gemaakt om in 1992 de vijfhonderdste verjaardag te vieren van de ontdekking van Amerika. Replica’s van de zeilschepen werden gebruikt om de authenticiteit kracht bij te zetten. Een cast met grote namen werd bijeengebracht en alles stond onder het toeziende oog van Ridley Scott. Het camerawerk brengt alles op een bijna mythische manier in beeld en de bijna goddelijke muziek van Vangelis doet daar nog een schepje bovenop. Vangelis is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Muziek voor onder andere Chariots Of Fire en Blade Runner komen ook van de hand van deze multi-instrumentalist. De cast doet ook een goede duit in het zakje. Sigourney Weaver als een statige koningin, Michael Wincott als de aristocraat Moxica die het niet eens is met de zachte behandeling van de indianen en Gérard Depardieu met de passie van iemand die met volle overtuiging een nieuwe wereld wil creëren waar iedereen in harmonie samenleeft. Depardieu zit wel geplaagd met zijn zwaar Engels accent en dan ben je wel blij dat je ondertitels hebt want sommige woorden zijn toch moeilijk te verstaan. Een onderhoudende film die in het begin misschien wat vaart mist maar zeker de moeite van het bekijken waard is.

BEELD EN GELUID
Mooi anamorfisch beeld welke de vermelding “Digitally Remastered” op de cover waardig is. Print beschadigingen zijn minimaal en het beeld is vrij van edge enhancement. Het geluid komt van een sprankelende geluidsmix waarbij alle kanalen gebruikt worden. Het geluid van bijvoorbeeld de scènes in het woud komen in al hun detail naar voren, om echt op te gaan in de omgeving van de film. De ondersteuning van de mooie magistrale soundtrack van Vangelis maakt deze totaalbelevenis compleet.

EXTRA’S
Een trailertje en de filmografie van de belangrijkste cast leden. Nog minder dan de weinige rijkdommen die door Columbus werden aangetroffen op het eiland. Men had er een mooie historische documentaire kunnen bijzetten maar de rechten zullen warschijnlijk te duur geweest zijn.

CONCLUSIE
Schitterende beelden op muziek van Vangelis over de ontdekking door Columbus van Amerika. Dépardieu speelt zijn rol met overgave maar zijn gebrekkig uitgesproken Engels komt wat roet in het eten gooien. Zeker eens het bekijken waard al was het maar voor een snelle geschiedenisles.


cover
Studio: A-Film

Regie: Ridley Scott
Met: Gérard Depardieu, Sigourney Weaver, Armand Assante, Michael Wincott

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
149 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777003077


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij