:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOARDWALK EMPIRE - SEIZOEN 3
BOARDWALK EMPIRE - SEIZOEN 3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-11-10
TV-SERIE
Op het einde van seizoen 2 maakte Nucky Thompson, de sterke man van Atlantic City, een paar moeilijke dagen door. Het vuur werd hem nl. op verschillende fronten aan de schenen gelegd: z’n broer Eli probeerde hem te vermoorden, z’n rivalen hadden het op z’n machtige positie in de illegale alcoholhandel gemunt en de rechtbank probeerde die met haar eigen methodes te breken. Nucky was ze evenwel allemaal te slim af, al scheelde het geen haartje of hij had in een kist gelegen of de rest van z’n leven achter tralies doorgebracht. Maar net zoals een poes heeft hij schijnbaar negen levens of beschikt hij over machtige bondgenoten en/of uitstekende contacten om z’n positie te handhaven. Toen er geruchten waren over een nieuwe verbindingsweg of een treintraject naar New York was Nucky er overigens als de kippen bij om een voordeeltje mee te pikken. Voorkennis was een begrip dat nog niet werd gebezigd in het begin van de jaren 20 of dat minstens niet als misdadig werd beschouwd en dus kon hij grote stukken trajectland tegen een belachelijke prijs kopen, die een paar maanden later goud bleken waard te zijn toen de projectontwikkelaars hun plannen uit de doeken deden. De winst overtrof vele malen die van de illegale alcoholhandel en om voor de hand liggende redenen stond de hele affaire op naam van zijn echtgenote Margaret en die besloot in de slotaflevering van seizoen 2 om als diepgelovige Ierse onderdaan een offer te brengen.

 

In het begin van seizoen 3 wonen Nucky en Margaret niet meer samen. Zij woont met haar beide kinderen in hun riante villa aan de rand van de stad, hij woont opnieuw waar hij altijd gewoond heeft: in het duurste hotel van Atlantic City (waarvan hij overigens de eigenaar is), waar hij z’n maîtresse probleemloos kan ontvangen. De schenking van z’n aandelen aan de kerk neemt hij zijn echtgenote kwalijk, want geld is wat Nucky Thompson betreft belangrijker dan vriendschap, liefde en intimiteit. Dat hun beider naam op de gevel van het nieuwe ziekenhuis staat dat met de opbrengst van de aandelen door de kerk is gebouw, is een povere troost, hoewel het uiteraard ook voor een zeker prestige zorgt en dat kan de sinds seizoen 2 flink aangeschoten Nucky goed gebruiken. Wat de illegale alcoholhandel betreft is hij trouwens voorzichtiger geworden. Hij levert nog alleen aan Arnold Rothstein in New York, kwestie van de risico’s te beperken. Maar daar is nieuwkomer en underdog Gyp Rosetti – eveneens uit New York – het niet mee eens. Hij eist dat Nucky Thompson ook hem bevoorraadt. Om problemen te voorkomen belooft Atlantic City’s sterke man hem een hoeveelheid alcohol voor 30 dagen, maar daarna moet Rosetti een andere bron aanboren. Het Italiaanse bloed van Gyp Rosetti kookt als hij eraan denkt dat Thompson de voorkeur geeft aan een New Yorkse Jood en hij besluit de druk op te voeren en te stelen wat hij niet tegen betaling kan krijgen.

 

Na de interne strijd in seizoen 2 kiezen de makers van Boardwalk Empire in seizoen 3 voor een externe vijand die het Nucky Thompson zeer moeilijk maakt en die het zelfs op z’n leven gemunt heeft. Gyp Rosetti is een volbloed Italiaan, opvliegend, gewelddadig en niet bereid om de tweede viool te spelen. De erkenning die hij niet spontaan krijgt van z’n zakelijke partners probeert hij met geweld af te dwingen en dat werkt, in elk geval zolang de man boven hem een oogje dichtknijpt. Omdat Margaret Schroeder (Nucky’s echtgenote) in de voorbije twee seizoenen uitgroeide tot een interessant en boeiend hoofdpersonage, is besloten om een aparte verhaallijn te creëren. De zorg voor de kinderen wisselt ze af met bezigheden in het nieuwe ziekenhuis, waar ze leert dat vrouwen eigenlijk nauwelijks over de essentiële informatie beschikken inzake hygiëne, zwangerschap en voorbehoedsmiddelen. Ze besluit om daar wat aan te doen, ook al stuiten haar initiatieven op heel veel verzet. Nu Margaret er opnieuw alleen voorstaat, wordt ze gevoelig voor de attenties van andere mannen en als eentje ervan toevallig uit haar Europese vaderland blijkt te komen, dan is die gewoon onweerstaanbaar…

 

De hoofdrolspelers uit seizoen 2 zijn opnieuw op post, zowel in Atlantic City als ik New York en Chicago, maar James ‘Jimmy’ Darmody (Michael Pitt) – in seizoen 1 en 2 een hoofdpersonage – is afgevoerd, want doodgeschoten door Nucky Thompson in aflevering 24. Om z’n nalatenschap  in handen te krijgen ensceneert z’n moeder z’n zelfmoord in z’n huis van plezier waar ze sinds z’n verdwijning de zakelijke leiding voor haar rekening neemt. Gretchen Mol (3:10 To Yuma, 2007) maakt van Gillian Darmody een sterke en gevaarlijke vrouw, maar ook een zeer charmant en verleidelijk wezen dat de kijker tegelijk aantrekt en afstoot. Steve Buscemi (John Rabe, 2009) krijgt in dit seizoen uiteraard opnieuw een centrale rol in Boardwalk Empire, een kleine wereld van luxe en corruptie die zonder zijn Nucky Thompson heel snel z’n unieke positie als het Las Vegas van de jaren 20 en 30 zou verliezen. Buscemi portretteert Atlantic City’s meest corrupt inwoner als een wat houterige en weinig mededeelzame man die kan beslissen over leven en dood en die niet onder de indruk is van doodsbedreigingen of pogingen tot afpersing, want hij heeft contacten tot in het Witte Huis en genoeg geld om om het even wie om te kopen. Maar als gevolg van de omstandigheden evolueert hij wel van sjoemelaar en kleine crimineel tot gangster, want omkopen en bedreigen maken in seizoen 3 plaats voor moord en doodslag.

 

Kelly Macdonald (Anna Karenina, 2012) kruipt in de huid van Margaret Schroeder, tot nog toe een toegewijde huisvrouw en dito echtgenote, maar dat verandert in de loop van seizoen 3 als de eenzaamheid begint te knagen en een aantrekkelijke Ierse landgenoot z’n interesse voor haar persoontje niet langer onder stoelen of banken stopt. Margaret breekt uit het opgelegde keurslijf en dat biedt Kelly Macdonald de kans om meer van haar talent te tonen. Bij afwezigheid van Michael Pitt, krijgt Jack Huston (Parade’s End, 2012) als Jimmy Darmody’s legermaatje Richard Harrow (de man met het masker) meer screentijd en maakt ook Shea Whigham (Take Shelter, 2011) als Eli Thompson – vele kilo’s afgevallen sinds seizoen 2 – z’n comeback na een opgemerkte, zij het door omstandigheden niet echt succesvolle interventie halfweg het derde seizoen. Maar Eli is terug, zo veel is duidelijk, al heeft hij nog een lange weg af te leggen vooraleer hij misschien ooit weer op de stoel zit van de politiecommissaris van Atlantic City.

 

Boardwalk Empire blijft ook in het derde seizoen een interessante tv-serie waarin intriges, liefde en seks een belangrijke plaats krijgen. Gyp Rosetti, Al Capone, Arnold Rothstein en uiteraard Nucky Thompson zijn de booswichten die voor spanning zorgen en die is er in seizoen 3 opnieuw in voldoende mate dankzij de onvoorspelbare interventies van een nieuwkomer die zich naar de top probeert te bluffen. Margaret Schroeder kan je niet echt een seksobject noemen, maar zij zorgt voor een zekere stabiliteit in de serie en in seizoen 3 gaat ze zowaar op het vrijerspad, al zal dat van korte duur zijn. Met dat typische accentje is ze evenwel een geloofwaardige Ierse immigrante die ondanks een zeer puriteinse opvoeding niet aarzelt om de moderniteit te omarmen. Stephen Graham (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011) is tot nog toe niet verder gekomen dan een interessante bijrol, want zijn personage Al Capone is niet meer dan het knechtje van een veel machtigere maffiabaas. Maar dat verandert en in seizoen 4 groeit hij wellicht uit tot de sterke man in Chicago. Graham is niet alleen een goed acteur, hij is ook perfect gecast voor de rol van de meedogenloze killer en doordrammer Al Capone, de gangster met de sigaar, die een hoofdrol zal spelen in de illegale alcoholhandel halfweg de jaren 20. De in Californië geboren acteur Michael Stuhlbarg ten slotte neemt de rol van Arnold Rothstein voor z’n rekening, de sterke man in New York. Sinds z’n optreden in Damages (2007) en A Serious Man (2009) is Stuhlbargs carrière in een stroomversnelling terechtgekomen met als meest recente wapenfeit een rol in Lincoln van Steven Spielberg. Als de verfijnde, ondoorgrondelijke en uitgekookte joodse maffiabaas Rothstein zet hij een dijk van een personage neer met wie rekening moet worden gehouden en dat beseft Nucky Thompson beter dan wie ook. Maar ook en gehaaide jood kan z’n hand overspelen…

 

Wie niet helemaal overtuigd was van de kwaliteit van Boardwalk Empire – Seizoen 2, krijgt in dit derde seizoen de kans om z’n mening te herzien, want de makers kiezen voor meer actie, gevaarlijkere situaties, een gevarieerder production design en pittige seksscènes. Nucky Thompson en Margaret Schroeder blijven in poolpositie, maar een aantal personages uit hun entourage krijgen meer screentijd en zijn het onderwerp van aantrekkelijke verhaallijnen. Net zoals in seizoen 1 en 2 moet u er het hoofd evenwel bijhouden, want door de veelheid van personages en locaties is Boardwalk Empire een uitdaging.

 
BEELD EN GELUID
Het kleurenpalet is opnieuw warm en aantrekkelijk met veel bruin en beige om de tijdsgeest te evoceren, de nachtelijke scènes in Tabor Heights, het tijdelijke hoofdkwartier van Gyp Rosetti op de hoofdweg tussen Atlantic City en New York en de enige plek waar de vrachtwagens van Nucky Thompson kunnen tanken, baden in blauw en grijs. Het production design is adembenemend en realistisch, de aankleding van de personages met zorg uitgevoerd, maar van HBO verwachten we ondertussen niet minder dan de hoogste kwaliteit. Er zit nogal wat geweld in Boardwalk Empire seizoen 3 en dat betekent dat het homevideosysteem de handen vol heeft om het allemaal netjes tot in de huiskamer te brengen. Maar ook wat dat betreft stelt deze release niet teleur.

 
EXTRA’S
Op disk 1 krijgt u in Distilling Season 2 (2 min.) een korte samenvatting van Boardwalk Empire – Seizoen 2 , kwestie van u weer helemaal in de goede stemming te brengen. Op disk 5 staat de 28 minuten durende documentaire Boardwalk Empire – Director’s Chair, waarin Timothy Van Patten en Allen Coulter een aantal scènes uit de door hun geregisseerde afleveringen uit seizoen 3 bespreken en ze illustreren met fragmenten uit de serie. Het gaat om een interessante feature waaruit u verneemt waarom sommige keuzes op een welbepaalde manier zijn gemaakt. Voorts komt Martin Scorcese u in Scorcese on S3 (4 min.) vertellen waarom hij Boardwalk Empire zo’n goeie serie vindt en u in New Characters (5 min.) krijgt u een wat overbodig overzicht van de nieuwe gezichten in seizoen 3 (tenzij u deze feature vooraf zou bekijken).
 

Voor wie het echt niet kan laten, zijn er nog 6 audiocommentaren bij de aflevering 1 en 2 (disk1), bij aflevering 5 (disk 2), bij de afleveringen 7 en 8 (disk 3) en bij de afleveringen 11 en 12 (disk 5), alhoewel wij ons niet kunnen voorstellen dat u al die afleveringen nog een keer op die manier zou willen bekijken. Duidelijk bedoeld voor de diehards onder u.

 
CONCLUSIE
In Boardwalk Empire seizoen 3 groeien de smokkelaars van illegale alcohol in de VS stilaan uit tot echte gangsters. De tijd van de amateurs lijkt voorbij en de jonge garde staat klaar om het van ze over te nemen, waarbij grotere risico’s genomen worden en er bijgevolg meer slachtoffers vallen. Nucky Thompson die in seizoen 1 en 2 de handen zo goed als schoon kon houden, beseft dat die tijd definitief voorbij is en dat ook hij naar zwaardere middelen moet grijpen om z’n imperium te vrijwaren. Gyp Rosetti was een voorzichtige testcase, doch groter gevaar dreigt. Maar dat is stof voor seizoen 4.
cover
Studio: Warner

Regie: Timothy Van Patten, Allen Coulter, Jeremy Podeswa, Ed Bianchi, Brad Anderson, Alik Sakharov, Kari Skogland
Met: Steve Buscemi, Kelly Macdonald, Michael Shannon, Shea Whigham, Michael Stuhlbarg, Stephen Graham, Vincent Piazza, Michael K. Williams, Anthony Laciura, Paul Sparks, Gretchen Mol, Jack Huston

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
644 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892130332


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Surround 2.0
Pools Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Deens, Fins, Zweeds, Noors, Hongaars, Pools, Portugees, Roemeens, Turks, Engels voor Gehoorgestoorden
Extra's:
• Distilling Season 2
• Scorsese on Season 3
• Boardwalk Empire – Director’s Chair
• New Character
• 6 Audio Commentaries

Andere recente releases van deze maatschappij