:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAPPHIRES, THE
SAPPHIRES, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-11-21
FILM
Een feelgoodfilm die zich op het strijdtoneel van Vietnam afspeelt? Hij bestaat en heet The Sapphires. Deze muziekfilm is geregisseerd door Wayne Blair, een naam die geen mens kent, maar hij is wel de zoon van één van de Sapphires-leden. Het relaas van deze meidengroep beslaat zowel een magistrale als een zwarte bladzijde uit de Australische geschiedenis. Tot 1967 werden Aboriginals in reservaten afgezonderd. De blanken zagen hun gewoon als de fauna en flora van “hun” land en de racistische wetten verschilden maar weinig van die van het Apartheidsregime. Het ging zelfs zo ver dat Aboriginal-kinderen met een licht kleurentintje naar speciale scholen werden gestuurd om daar “blanke manieren” aan te leren.

 
Gail (Deborah Mailman), Julie (Jessica Mauboy), Cynthia (Miranda Tapsell) en Kay (Shari Sebbens) zijn vier jonge meisjes met een muzikale droom. Alleen is er niemand buiten het reservaat die naar hun deuntjes wil luisteren. Op een dag trekken ze toch hun stoute schoenen aan en gaan naar een talentenjacht. Het blanke publiek is helemaal niet opgezet met hun bezoek, maar de Ier Dave Lovelace (Chris O’Dowd) apprecieert hun talent wel. Hij vindt het wel niet kunnen dat zwarte meiden country & western spelen en vindt dat zij zich toch maar beter op soul toeleggen. Een geslaagde keuze waardoor Dave besluit om hun manager te worden. Dave heeft grootse plannen, hij wil namelijk met deze vier jonge vrouwen die nog nooit iets van de wereld hebben gezien naar het verre Saigon trekken om de vechtende soldaten te entertainen.
 
 
The Sapphires werd vorig jaar door menig kijker opgemerkt tijdens het Filmfestival van Gent, toch is de prent nooit doorgebroken. Een beetje jammer, want ondanks de meligheid waaronder deze film wat gebukt gaat, is The Sapphires  best je aandacht waard. Als we het over rassendiscriminatie hebben denken we vaak aan Zuid-Afrika, maar vergeten toch dat er zich in Australië gelijksoortige taferelen hebben afgespeeld. Blair trekt zich daar evenwel niet veel van aan, want deze muziekfilm is in de eerste plaats onschuldig entertainment waarin de kijker er af en toe aan wordt herinnerd dat de wereld soms rot kan zijn. Het is misschien net daardoor dat The Sapphires vaak in de buurt van de Disney-film The Help komt. Een ander zwak punt is dat Blair zijn protagonisten te pas en te onpas laat zingen. The Sapphires is dan wel een muziekfilm, toch werkt het langs geen kanten als sommige argumenten worden bekrachtigd door een liedje. De vertolkingen zijn best oké, toch is het alleen Chris O’Dowd die opvalt, ook al doet hij niet meer dan zichzelf spelen. The Sapphires is best leuk voor anderhalf uurtje, maar meer moet je er niet van verwachten.


BEELD EN GELUID
In het verleden durfden we wel eens negatief zijn over Paradiso-releases, maar de laatste tijd lijkt er veel te zijn veranderd. Ofschoon het jammer blijft dat je deze prent alleen maar op dvd kan aanschaffen, is de transfer meer dan geslaagd. Prachtige sixtieskleuren, majestueuze landschappen en niks van mankementen te bespeuren. De geluidsband scoort eveneens hoog. Dat is wel zeer belangrijk voor een film die vooral zijn charme haalt uit de muziek.

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op deze disk.


CONCLUSIE
The Sapphires is een lichtgewicht met leuke vertolkingen en een flinterdun scenario dat het verhaal doet over vier jonge Aboriginal-meiden die naar Vietnam trekken om daar met hun soulmuziek de soldaten te entertainen. Regisseur Blair schaamt er zich niet voor om af en toe de kijker met een grote portie meligheid en tonnen clichés te overdonderen. Dat is wat The Sapphires uiteindelijk nekt.cover
Studio: Paradiso

Regie: Wayne Blair
Met: Chris O’Dowd , Deborah Mailman, Jessica Mauboy , Miranda Tapsell, Shari Sebbens

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414937032907


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij