:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GHOSTS OF MARS
GHOSTS OF MARS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-11-17
FILM
Mars, jaar 2176. Agente Melanie Ballard (Natasha Henstridge) en haar team krijgen de opdracht om een gevaarlijke misdadiger Desolation Williams (Ice Cube) naar Shining Canyon te brengen, een afgelegen mijnstadje. Wanneer ze arriveren, blijkt de stad verlaten, niemand heeft op het eerste zicht een spoor achtergelaten. Maar al gauw vinden ze enkele lijken, iedereen reageert verbijsterd. Williams, die nog steeds in zijn cel verblijft, blijkt ook geen verklaring te kunnen geven. Blijkbaar hebben een aantal mijnwerkers de toegang gevonden van een reeds lang afgesloten mysterieuze tunnel. Achter een verborgen deur hielden zich de “geesten van Mars” schuil. De bewoners van het mijnstadje werden door deze geesten bezeten wat hen tot moordmachines herleidden. Ballard en haar team moeten nu opboksen tegen deze wraakzuchtige geesten die het niet pikken dat “hun planeet” door mensen wordt ingenomen.


John Carpenter staat al decennia lang bekend om zijn sfeervolle thrillers, al dan niet lichtjes overgoten met een horrorsausje, die menig filmfan duimen vingers doen aflikken. Carpenter’s doorbraak als regisseur kwam er in de jaren zeventig en wist met films als Assault On Precint 13 en het alombekende Halloween zijn stempel te drukken op dit genre films. Het succes bleef niet uit en enkele jaren later voegde hij memorabele films als The Fog, Escape From New York, het spannende The Thing, Starman, Big Trouble In Little China en Stephen King’s verfilming Christine op zijn palmares toe. Nadien werd het wat stiller rond Carpenter, hij leverde een aantal minder geslaagde films af waardoor hij commercieel gezien minder goed in de markt lag. Met een comeback in het achterhoofd regisseerde hij vorig jaar Ghosts Of Mars, doorspekt met ingrediënten als science-fiction, actie, horror en martial arts. Het vrij eenvoudige en rechtlijnige verhaal wordt nergens echt spannend en op geen enkel moment voel je mee met de hoofdpersonages. Het kan je eerlijk gezegd niet schelen of ze het avontuur al dan niet overleven. Het geheel lijkt eerder op een lange doorsnee tv-aflevering van één of andere flauwe tv-serie.


BEELD EN GELUID
De film wordt op deze dvd met het originele 2.35:1 beeldformaat gepresenteerd en is bovendien anamorfisch. De kwaliteit is bevredigend zonder echt te imponeren. Het beeld is voldoende scherp en gedetailleerd, en de rode gloed van Mars geeft het geheel wel een sfeervol tintje. Toch merk je wel af en toe dat er wat detail verloren gaat en is er wat filmgrain aanwezig. Ook de geluidstrack stijgt net boven de middelmaat uit. Ook hier geldt dan weer dat deze zeker niet overdondert. De track maakt dan wel goed gebruik van de beschikbare kanalen, maar soms bevat het niet veel richting. Vooral de surrounds hebben hiermee te kampen. De agressieve en luide metal-soundtrack klinkt te bombastisch en past niet altijd bij de beelden die je op het scherm te zien krijgt.


EXTRA’S
Columbia heeft er voor gezorgd dat alle extra’s Nederlands ondertiteld worden. Mooi zo. Echter stellen de extra’s niet zoveel voor. Regisseur John Carpenter en actrice Natasha Henstridge spreken een volledige audiocommentaar in, maar weten haast op geen enkel moment te boeien. De informatie die ze over de film delen met de kijker is eerder gering, de commentaartrack lijkt met momenten eerder op een dagdagelijks gesprek tussen Carpenter en Henstridge zonder enige vorm van inhoud. Vervolgens bevat deze release een drietal documentaires die elk een aspect van de productie toelichten. “Video Diary - Red Desert Nights” (17 min.) toont een montage van beelden achter de schermen over de nachtelijke gevechtscènes. “SFX Deconstructions” (6 min.) doet de speciale effecten uit de doeken aan de hand van storyboards, blue screen opnames en finale scènes. En in “Scoring Ghosts of Mars” (6 min.) leren we dat John Carpenter ook talent heeft als componist. Hier krijgen we een aantal beelden te zien krijgen tijdens de opnamesessies van de soundtrack. Het lijstje van extra’s wordt afgerond met een bioscooptrailer, drie cross-promotional trailers (Forsaken, The Glass House, Urban Legend 2) en korte filmografieën over John Carpenter, Ice Cube, Natasha Henstridge, Jason Statham en Pam Grier.


CONCLUSIE
Ghosts Of Mars is absoluut niet de comeback waarop John Carpenter gehoopt had. De film is puur hersenloos entertainment, nauwelijks een kijkbeurt waard, tenzij voor de echte Carpenter-fans. Technisch scoort de dvd wel redelijke punten, wat dan weer niet gezegd kan worden van de extra’s die inhoudelijk weinig om het lijf hebben.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: John Carpenter
Met: Natasha Henstridge, Ice Cube, Jason Statham, Pam Grier, Joanna Cassidy

Film:
5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609758696


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Kroatisch, Sloveens, Russisch, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar
• Video Diary - Red Desert Nights
• SFX Deconstructions
• Scoring Ghosts of Mars
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers
• Filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij