:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DONNIE DARKO
DONNIE DARKO
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-11-18
FILM
Donnie Darko is een bizarre tiener uit het Amerika van eind jaren ’80. Zijn ouders en schooldirectie lijken maar geen vat op hem te krijgen. Nadat hij op een nacht ontsnapt aan de dood , wanneer een vliegtuigmotor zich door zijn slaapkamer boort, wordt hij geconfronteerd met een aantal surrealistisch gebeurtenissen. Geholpen door zijn enige vriend (of de enige persoon die hem begrijpt), het reuzenkonijn Frank dat hij als enige kan zien, probeert Donnie greep te krijgen op de ‘events’ en te begrijpen wat er hem te wachten staat wanneer Frank hem voorspelt dat het einde van de wereld eraan komt. De aftelling is begonnen, er resten nog 28 dagen, 6 uren, 42 minuten en 12 seconden.

Donnie Darko is een film die over het algemeen goed tot zeer goed werd ontvangen in Europa. Toen de film vertoond werd op het Festival van de Fantastische Film van Brussel (editie 2002) was het publiek na afloop overwegend enthousiast. Jammer genoeg zijn wij zelf iets minder dol op deze film. Donnie Darko heeft zeker zijn goede momenten maar over het algemeen kon het verhaal ons minder boeien. Op het einde vallen bepaalde puzzelstukjes in elkaar maar het toch wel goede einde kan de film eigenlijk niet volledig redden. Halverwege de film hadden we zoiets van ‘who cares what happens to Donnie Darko’. Het acteerwerk en de fotografie zijn over het algemeen van een goed niveau maar het verhaal wist ons (in tegenstelling tot de velen die fan zijn van deze film / dit weird verhaal) zoals eerder gezegd niet altijd mee te zuigen. Ondergetekende kan zich eerlijkheidshalve moeilijk een liefhebber noemen van films met een paranormale inslag of met een overvloed aan droomsequenties (The 6th Sense vonden wij dan ook totaal over het paard getild). Ook het feit dat de regisseur van deze film Patrick Swayze (nog steeds meer kwal dan acteur) een rol gaf in Donnie Darko kon niet echt op onze goedkeuring rekenen. Mensen die twijfelen kunnen Donnie Darko zeker een kans geven, deze film zal voor een deel van de lezers ongetwijfeld fantastisch zijn. Debuterend regisseur Richard Kelly is, ondanks het feit dat Donnie Darko voor ons slechts half geslaagd is, zeker een man om naar uit te kijken.

BEELD EN GELUID
Er was reeds het één en het ander te doen op het internet over de zogezegde gebrekkige beeldkwaliteit van deze dvd maar wij kunnen u onmiddellijk geruststellen, de beeldkwaliteit valt goed mee. De transfer heeft in bepaalde scènes (vooral donkere) wat last van compressiefoutjes en grain maar zeker niet in die mate dat het echt als storend kan ervaren worden. De Dolby Digital 5.1-track is van een goed niveau. De achterste kanalen worden niet veel gebruikt wat ook logisch is gezien het soort film. De dialogen klinken helder en de vaak mooie muziek komt goed tot haar recht. Een geluidstrack waar we weinig opmerkingen kunnen bij formuleren.

EXTRA’S
Deze huurversie bevat geen extra’s. Indien je de film start via de normale weg dien je een aantal trailers voor andere films te bekijken die niet te skippen zijn. Deze kunnen overgeslagen worden wanneer men de film start via de hoofdstukindeling.

CONCLUSIE
Een bizare film die zeker niet voor ieders smaak geschikt is. Wie deze film nog niet gezien heeft en niet onmiddellijk de toekomstige koopdvd wil aanschaffen zonder reeds de film gezien te hebben, kunnen we deze huurversie zeker aanbevelen. Beeld en geluid zijn van een bevredigend niveau. Zelf waren we niet dolenthousiast over deze film na een eerste kijkbeurt. Misschien dat de film kan groeien na een aantal kijkbeurten. De fascinerende website die gemaakt werd naar aanleiding van de release van Donnie Darko is trouwens een aanrader.


cover
Studio: A-Film

Regie: Richard Kelly
Met: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore, Mary McDonnell, Holmes Osborne, Katherine Ross, Patrick Swayze, Noah Wyle

Film:
6/10

Extra's:
-/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Psychologisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777003374


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen (huurversie)

Andere recente releases van deze maatschappij