:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KONGELIG AFFÆRE, EN (A ROYAL AFFAIR)
KONGELIG AFFÆRE, EN (A ROYAL AFFAIR)
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-12-01
FILM
De Engelse prinses Caroline Mathilde wordt op haar 15de uitgehuwelijkt aan de Deens koning Christian VII. Van een droomhuwelijk is evenwel geen sprake, want al meteen na aankomst in haar nieuwe vaderland merkt de jonge vrouw dat haar toekomstige echtgenoot niet in orde is. De Deense koning is nl. schizofreen en het is moeilijk om tot hem door te dringen. Bovendien laat hij het bestuur van het land volledig over aan de zgn. Staatsraad, een gezelschap van adellijke heren dat alleen z’n eigen profijt nastreeft en dat er geen probleem mee schijnt te hebben dat het Deens volk in armoede en slechte hygiënische omstandigheden leeft. Om het tij te keren besluit graaf Schack Carl Randzau om een nieuwe lijfarts voor de jonge koning in dienst te nemen en hij doet daar voor een beroep op een oude bekende: de gewone dorpsarts Johann Friedrich Struensee, een man van de Verlichting die Voltaire en Rousseau leest en hun ideeën verdedigt.

 
Tot eenieders verbazing blijkt Struensee tot de koning door te kunnen dringen en die maakt van z’n voordelige positie gebruik om af te rekenen met de ouderwetse en betuttelende regelgeving in Denemarken om de ideeën van de Verlichting hun werk te laten doen. Daarin vindt hij een bondgenoot in Caroline Mathilde en sinds de jonge vrouw door haar echtgenoot Christan VII verwaarloosd wordt na de geboorte van de troonopvolger, bloeit er uiteindelijk een romance op tussen de dorpsarts en de koningin. Dat leidt tot een gevaarlijke situatie, want terwijl de Denen profiteren van de frisse wind die door de administratie waait, brengen Struensee en Caroline Mathilde hun eigen verwezenlijkingen in gevaar. De voormalige leden van de Staatsraad én Christians stiefmoeder zitten nl. op een gelegenheid te wachten om af te rekenen met de dragers van de revolutie.

 

A Royal Affair is een Deens kostuumdrama waarin het hofleven op het einde van de 18de eeuw in prachtige decors tot leven wordt gebracht. Het verhaal over de op- en ondergang van Johann Friedrich Struensee, een revolutionaire die als eerste minister (1770) en later als de facto staatshoofd de persvrijheid introduceerde en de folteringpraktijk afschafte, maatregelen die door de Deense adel als een bedreiging werden ervaren voor z’n bevoorrechte status en waartegen men zich dan ook met alle macht verzette. Mads Mikkelsen, die u straks aan het werk kan zien als seriemoordenaar Hannibal Lector in de NBC-tv-serie Hannibal, kruipt in de huid van Struensee voor een stille en tegelijk intense rol als lijfarts en raadsman van koning Christian VII en minnaar van diens echtgenote Caroline. De Deense acteur, die z’n carrière begon als de junkie Tony in Pusher (1996), de allereerste film van Nicolas Winding Refn (!), is niet alleen een grote ster in eigen land, maar hij behoort ook tot de ultieme top in de rest van Europa en terecht, want Mikkelsen steekt qua talent met gemak boven de rest van het – vaak - gehypte clubje uit.

 

Alicia Vikander kon u aan het werk zien in een kleine rol in Anna Karenina (2012) van regisseur Joe Wright, maar tot nog toe werkte zij vooral mee aan Deense tv-series en aan films die geen internationale release kregen. Als de ongelukkig getrouwde jonge Engelse prinses Caroline Mathilde maakt ze een goede beurt en dat ze ruim tien jaar ouder is dan haar personage, het valt eigenlijk nauwelijks op. Mikkel Boe Folsgaard kreeg in 2012 op de Berlinale de prijs voor beste mannelijke acteur voor de manier waarop hij de schizofrene Deense koning Christian VII gestalte gaf, een moeilijke en niet evidente rol, die hij evenwel probleemloos tot een goed einde brengt. Volgens Alec Baldwin (The Good Shepherd, 2006) is de Deens Trine Dyrholm de beste actrice ooit, tot besluit kwam hij na het bekijken van Troubled Water (2008) van regisseur Erik Poppe. In A Royal Affair neemt Dyrholm de niet zo uitgebreide rol van de stiefmoeder van de Deense koning voor haar rekening en dat is een beetje jammer, want in die korte performance kan ze moeilijk haar grote talent tonen. Interessante rollen zijn er ook nog voor Thomas W. Gabrielsson (Arn, 2010) als graaf Randzau, en voor David Decik (kardiaal Orsini uit The Borgias, 2012) als de nieuwe sterke man van de Staatsraad, die er alles aan doet om Struensee tegen te werken.

 

A Royal Affair is een kostuumdrama dat vooral de liefhebbers van het genre zal bevallen. U hoort ons niet zeggen dat dit een onmisbare film is in ieders collectie, want geen enkele film is onmisbaar in om het even welke collectie. Maar als ruisende jurken en gepoederde pruiken de achtergrond mogen zijn voor spannende verhalen uit vervlogen tijden, dan is dit een film die u beslist niet mag laten passeren.  

 
BEELD EN GELUID
Regisseur Nikolaj Arcel kiest voor een eerder koel kleurenpalet en maakt ook spaarzaam gebruik van extra licht. Het geeft A Royal Affair een wat afstandelijke look die goed gemaakt wordt door de uitstekende en indringende acteerprestaties. De gebruikte master is netjes op dvd gezet zonder ongerechtigheden. Voor de soundtrack zijn geen risico’s genomen, want componist Gabriel Yared heeft titels achter zijn naam staan zoals Das Leben der Anderen (2006), Adam Resurrected (2006) en Cold Mountain (2003).

 
EXTRA’S
Niet meer dan een aantal andere trailers.
 
CONCLUSIE
A Royal Affair voert de kijker mee naar het Deense hof voor romantiek en politieke intriges, waarmee de Scandinavische regisseur Nicolas Arcel een genre aanboort dat niet zo vaak aan bod komt in producties uit het hoge noorden. Zijn portret over de driehoeksverhouding tussen de schizofrene Deense koning Christian VII, z’n bloedmooie Engelse echtgenote Caroline Mathilde en de pientere revolutionair Johann Friedrich Struensee is evenwel een kostuumdrama van grote klasse dat terecht genomineerd werd voor een Oscar en een Golden Globe (allebei voor beste buitenlandse film) en dat in Berlijn de Zilveren Beer veroverde.cover
Studio: A-Film

Regie: Nikolaj Arcel
Met: Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boe Folsgaard, Trine Dyrholm, David Dancik, Thomas W. Gabrielson

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777947838


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Deens Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij