:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENGRENAGES (THE SPIRAL) BOXSET
ENGRENAGES (THE SPIRAL) BOXSET
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-12-12
TV-SERIE
Van de uitstekende Franse tv-serie Engrenages (The Spiral) zijn bij onze zuiderburen al vier seizoen uitgezonden en het vijfde staat naar verluidt in de steigers. n Vlaanderen en Nederland zijn ondertussen drie seizoenen op dvd uitgebracht, die ondertussen in een verzamelbox en tegen gunstige voorwaarden op de markt worden gegooid. Liefhebbers van The Shield en The Wire moeten deze serie beslist een kans geven, want vooral in Engeland wordt de Franse productie voortdurend met die twee uitstekende Amerikaanse reeksen vergeleken. De handeling speelt zich af in het burgerlijke milieu van hogere magistraten in Parijs én op het niveau van een gewoon korps van politie-inspecteurs dat elke dag geconfronteerd worden met de gore onderbuik van de Franse hoofdstad.


 
SEIZOEN 1
De goeduitziende Pierre Clément (Grégory Fitoussi) had zich z’n carrière als kersverse officier van justitie in Parijs beslist anders voorgesteld, want al heel snel wordt hij professioneel betrokken bij het onderzoek naar de moord op een prostituee en het spoor leidt naar zijn jeugdvriend Benoît Faye die bij nader onderzoek veel minder onschuldig is dan Clément ooit heeft vermoed. In een poging om paard en koe te sparen laat hij zich meezuigen in een spiraal van conflicten en onverwachte ontwikkelingen die hem dreigen te compromitteren en hem z’n baan kunnen kosten, maar gelukkig is er de aantrekkelijke hoofdinspecteur van politie Laure Berthaud (Caroline Proust) om hem elke keer tijdig van foute beslissingen weg te houden, zij het dat ze niet kan voorkomen dat hij bijna betrapt wordt op het moment dat hij het dagboek van de vermoorde prostituee uit het kantoor van de onderzoeksrechter probeert te ontvreemden omdat Benoït Faye hem chanteert.
 

Maar dat dagboek verdwijnt uiteindelijk toch en daarmee alle bewijzen over hooggeplaatste betrokkenen die van de diensten van de jonge prostituee gebruik hebben gemaakt, en van wie ten minste één iemand te ver is gegaan. Als de zus van het vermoorde meisje aan een vleeshaak teruggevonden wordt, is het voor alle partijen duidelijk dat men te maken heeft met zware jongens die ofwel tot alles in staat zijn ofwel op de protectie kunnen rekenen van machtige heren in politieke en financiële milieus in de Franse hoofdstad. Onderzoeksrechter François Roban (Philippe Duclos) en politie-inspecteur Laure Berthaud hebben ondertussen een hooggeplaatste ambtenaar in het vizier wiens naam in het bewuste dagboek onder de naam van z’n villa was genoteerd, maar het blijkt geen sinecure om voldoende bewijzen tegen de man te verzamelen. Bovendien maakt de betrokkene gebruik van de diensten van Benoît Faye om via druk op z’n vriend Pierre Clément de affaire toegedekt te houden

De volledige bespreking van Engrenages – Seizoen 1 kan u hier lezen.


 
SEIZOEN 2
Een verbrand lijk in de kofferbak van een autowrak, een vijftienjarige die in coma geraakt na het snuiven van heroïne op het toilet van een eliteschool, de al even jonge dealer die de hand boven het hoofd wordt gehouden omdat hij de zoon is van een hoge functionaris en de procureur die onder druk wordt gezet om de zaak te seponeren, een vrouw die opgehangen is aan een vleeshaak en verkracht, een man die z’n gestreste vrouw het hoofd heeft ingeslagen met een hamer en een handgemeen tussen een jonge Marokkaan en politiekapitein Laure Berthaud tijdens de zoektocht naar de bron van valse nummerplaten waarbij de politievrouw uit zelfverdediging naar een politiestok grijpt waarvoor ze geen vergunning heeft: Engrenages (The Spiral)  – Seizoen 1 gaat snoeihard van start.
 

Het is bon ton om Scandinavische politieseries het neusje van de zalm te noemen, maar sinds men steeds dieper in de grabbelton moet graaien en de kwaliteit niet altijd van hetzelfde (hooggeroemde) niveau is (zie de recensie van collega Didier over Dicte – Seizoen 1), is misschien het moment gekomen om ook een keer de andere richting uit te kijken, want bij onze zuiderburen worden sinds een tijdje politieseries gemaakt die de concurrentie van een antwoord dienen en die zelfs door de BBC in prime time worden uitgezonden. Op de Britse nationale zender loopt ondertussen het vierde seizoen van Engrenages en dankzij de inspanningen van JustBridge is het tweede seizoen van deze forse Franse serie nu ook bij ons op de markt. Het ziet er trouwens naar uit dat seizoen 3 en 4 heel gauw zullen volgen, want Engrenages is zonder meer topklasse.

De volledige bespreking van Engrenages – Seizoen 2 kan u hier lezen.

 


 
SEIZOEN 3
Het politieteam onder leiding van Laure Berthaud is nauwelijks hersteld van de betrokkenheid bij een incident dat op het einde van seizoen 2 een verdachte de kop kostte, als het verminkte lijk van een jonge prostituee wordt gevonden met weggehakte borsten en weggehaalde baarmoeder. Berthauds team krijgt de opdracht verrassend genoeg toegewezen, maar als er een seriemoordenaar aan het werk blijkt te zijn, is rechter François Roban geneigd om de zaak aan de afdeling Zware Criminaliteit toe te wijzen, waarmee Berthaud het evenwel niet eens, want haar team heeft de zaak vrije efficiënt en mét resultaat aangepakt. Ze kan voorlopig haar gang gaan, zij het als zijeffect van een onderzoek naar een Libanees prostitutienetwerk waartoe de vermoorde jonge vrouw behoorde. Rechter Roban doet ondertussen een onderzoek naar gesjoemel met met bewakingsopdrachten en smeergeld in de gemeente Courcelles, maar hij wordt tegengewerkt door zijn hiërarchische overste procureur Machard, want de betrokken burgemeester blijkt een goeie vriend te zijn van de président de la République…
 

Een advocaat die verdacht wordt van de verkrachting van een jonge cliënt, een politie-inspecteur die buiten de diensturen een drugsdealer een kogel door z’n long jaagt, een stagiaire die gechanteerd wordt met een video-opname van zijn nummertje met een minderjarige, een pleitbezorgster die ervandoor gaat met 40.000 euro van een verdachte en een rechter die besluit om de methodes van zijn tegenstanders te gebruiken om z’n doel te bereiken: Engrenages – Seizoen 3 gaat opnieuw als een wervelstorm van start om pas na 12 afleveringen een min of meer zachte landing te maken, zij het dat de cliffhangers u warm moeten maken voor seizoen 4, en er is goed nieuws: seizoen 5 zou ondertussen ook in de steigers staan. Engrenages bevat alles wat u van een serie verwacht die zich niet beperkt tot louter misdaden en tot inspecteurs die ze oplossen, maar waarin ook karakterontwikkeling op prijs wordt gesteld. Bovendien vermijden de makers de klassieke dooddoeners zoals de Eifeltoren en de Champs Elysées en tonen ze hoekjes die voor doorsneetoeristen zonder fiets onbereikbaar zijn in een immense stad als Parijs.


De volledige bespreking van Engrenages – Seizoen 3 kan u hier lezen.
 
BEELD EN GELUID
Zie individuele recensie.
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Het eerste seizoen van The Spiral Engrenages dateert al uit 2005, maar dat is er nauwelijks aan te zien. De serie is uitstekend gemaakt, voorzien van interessante scenario’s en prima acteurs en biedt de kijker de kans om met de hoofdpersonages ruim kennis te maken en mee te leven met de ups en downs in het gerechtelijk milieu van de Franse hoofdstad. Voor een keer is Frans synoniem aan spannend.
 

Snoeihard, spannend, uitdagend, intelligent en sexy, het zijn maar een paar trefwoorden waarmee Engrenages – Seizoen 2 kan omschreven worden. Laat u vooral niet ontmoedigen door het feit dat het om een Franse serie gaat, want in dit geval speelt dat totaal geen rol en krijgt u 440 minuten televisie die kan wedijveren met het beste uit Scandinavië en de Angelsaksische wereld.

 

Engrenages blijft ook in het derde seizoen een interessante en spannende serie waarin een goed evenwicht wordt bewaard tussen actie en karakteruitdieping. Ten opzichte van de vorige seizoenen gaan de makers duidelijk in een hogere versnelling, zonder dat de oorspronkelijke uitgangspunten worden verlaten. De acteerprestaties zijn uitstekend en de scenariokeuzes zijn meer dan eens verrassend en origineel, waardoor ons oordeel alleen maar positief kan zijn.
cover
Studio: JustBridge

Regie: Thierry Depambour, Alexandra Clert, Guy-Patrick Saindrichin, Laurence Diaz, Laurent Burtin, Martin Garonne, Philippe Triboit, Pascal Chaumeil, Gilles Bannier, Philippe Venault, Jean-Marc Brondolo, Manuel Boursinhac
Met: Fred Bianconi, Caroline Proust, Philippe Duclos, Grégory Fitoussi, Audrey Fleurot, Thierry Godard, Daniel Duval, Stéphan Wojtowicz, Elisabeth Macocco, Shemss Audat, Dominique Daguier, Anca Ridici, Bruno Debrandt

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005-2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
1480 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983961128


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij