:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOUR BOX, THE
HOUR BOX, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-12-24
TV-SERIE
Na twee seizoenen besloot de BBC om de stop uit The Hour te trekken, ook al ging de serie over de moeilijke start van het allereerste duidingmagazine op de eigen zender. Die beslissing had niets met de kwaliteit van de serie te maken, maar met de zoveelste reorganisatie bij de Engelse openbare omroep. Seizoen 1 en 2, die eerder apart verschenen, worden door JustBridge nu in één box aangeboden tegen een voordelige prijs.


 
Seizoen 1
De zesdelige serie The Hour begint in 1956 als bij de BBC, de moeder aller openbare omroepen, een groepje journalisten groen licht krijgt voor een wekelijks actualiteitenprogramma van – hoe kan het anders – een uur. Sinds geruime tijd heerst er op de BBC-redactie onvrede over de inhoud van het dagelijkse avondjournaal, want het nieuwste hoedje van de koningin, het Londense debutantenbal en de prijs van een pond gebakken lucht krijgen meer aandacht dan belangrijke binnenlandse en buitenlandse politieke onderwerpen, een beetje in de stijl van het ATV-journaal dus, waarin faits divers de status van wereldnieuws krijgen of op z’n minst worden voorgesteld als items die van doorslaggevend belang zijn voor het reilen en zeilen in een stad van – in het geval van Antwerpen - een half miljoen inwoners. Het actualiteitenprogramma The Hour wil de kijker confronteren met wat de samenleving beïnvloedt en stuurt, en een realistisch beeld tonen van de rest van de wereld. Het gaat om een gloednieuw concept waaraan de BBC-leiding schoorvoetend z’n medewerking verleent, want omdat de overheid de BBC subsidieert, menen ze in Downing Street dat die overheid zich mag bemoeien met de inhoud van de programma’s: kritiek op het gevoerde beleid wordt niet getolereerd en het mannetje van Binnenlandse Zaken is regelmatig op de redactie en tijdens de live-uitzending aanwezig om de hoofdredacteur én z’n team te intimideren.
 

Wat BiZa-waakhond Angus McCaine betreft start The Hour op het slechtst mogelijke moment, want in Egypte bezetten troepen van president Nasser het Suez-kanaal. Engeland en Frankrijk eisen dat de Egyptenaren zich terugtrekken en Londen stuurt bommenwerpers als blijkt dat Nasser niet geneigd is in te binden voor de westerse druk. De Amerikanen houden zich afzijdig, want die kijken met toenemende zenuwachtigheid naar Boedapest waar de Hongaarse Opstand is uitgebroken tegen het stalinistisch bewind dat een beroep doet op Russische tanks om de orde te herstellen. In het Britse parlement wordt de Suez-affaire druk besproken, maar BBC-journalisten mogen daarover geen verslag uitbrengen: de wet voorziet een sperperiode van 14 dagen die overigens niet geldt voor kranten en weekbladen. Op de redactie van The Hour zorgt die maatregel voor spanning, want Freddie Lyon, de altijd even heetgebakerde binnenlandspecialist, zet hoofdredacteur Clarence Fendley (Anton Lesser) en producer Bel Rowley (Romola Garai) onder morele druk: de democratie is niet gebaat bij het verheimelijken van politieke samenzweringen en het verdoezelen van de waarheid opdat het kabinet van de eerste minister de crisis zou overleven. Omdat hij geen informatie, geen commentaar en geen duiding over de Suez-crisis mag brengen, besluit Lyon om de straat op te trekken en de deelnemers aan een protestmars tegen de regering aan het woord te laten, de brutaliteit van de politie tegen betogers te filmen en een fragment te tonen uit een toespraak van een lid van de oppositie. Voor kritiek op de aanpak van de crisis doet hij een beroep op een Amerikaanse medewerker (want buitenlanders vallen niet onder de wet).

 

De volledige bespreking van The Hour seizoen 1 kan u hier lezen.


 
Seizoen 2
Seizoen 2 maakt een sprongetje in de tijd en begint in het najaar van 1957. De nieuwe redactie van The Hour draait al negen maanden op volle toeren met Randall Brown als nieuwe hoofdredacteur en verrassend genoeg met de weggestuurde Bel Rowley als producer. Haar maatje Freddie Lyon is degene die er na de problemen met MI6 voor gekozen heeft om te vertrekken. Hij heeft een tijdje in Amerika gezeten en nadien bij de BBC-redactie in Frankrijk. Via Randall Brown, die hij hem in Parijs heeft leren kennen, zal Freddie evenwel opnieuw in The Hour verschijnen als copresentator, tot groot ongenoegen van Hector Madden die z’n baantje in gevaar ziet en een overstap naar Uncovered van concurrent ITV overweegt. Maar Madden heeft voorlopig andere katten te geselen, want na een avondje in nachtclub Le Paradis wordt hij door één van de animeermeisjes beschuldigd van fysiek geweld. Bel en Freddie geloven in Hectors onschuld en starten een onderzoek naar de illegale activiteiten van clubeigenaar Raphael Cilenti en diens schijnbaar uitstekende relaties met bekende figuren uit het Londense politieke en economische leven. Onderweg stoten ze op politiecommissaris Laurence Stern en vreemd genoeg ook op regeringswaakhond Angus McCain die allebei zo hun redenen blijken te hebben om Freddie Lyon uit de buurt van El Paradis te weren.
 

De volledige bespreking van The Hour seizoen 2 kan u hier lezen.

 

 
BEELD EN GELUID
Zie individuele recensie.
 
EXTRA’S
In Achter de Schermen (10 min.) krijgt u waar voor uw geld en praten vooral de makers over het doel van de serie en de zorg die is besteed aan de decors en de aankleding van interieurs en personages. In The Hour Special (20 min.) gaat de aandacht meer naar de personages en naar de tijdsgeest. U ziet heel veel setopnamen, maar eveneens fragmenten uit de verschillende afleveringen.
 
CONCLUSIE
Met The Hour richt de BBC de camera op het eigen verleden, want de hoofdfiguren zijn BBC-journalisten die een heel nieuw format lanceren dat anno 1956 niet echt op het enthousiasme van de BBC-leiding mag rekenen, te meer omdat er sprake is van censuur en overheidsinmenging waardoor het brengen van duiding bij de actualiteit een heikele onderneming is. Hoe het na twee seizoenen verder moet met The Hour en met Freddie en Bel zullen we nooit weten, want de BBC heeft besloten om de serie niet te continueren. Dat is jammer, want met Romola Garai (Atonement, 2007), Ben Whishaw (Skyfall, 2012), Dominic West (Centurion, 2010), Oona Chaplin (Game Of Thrones, 2011), Anna Chancellor (Tipping The Velvet, 2002) en Peter Capaldi (Modigliani, 2004) hebben de makers een zeer sterke ploeg ter beschikking, terwijl bedenkster Abi Morgan (Brick Lane, 2007) voor spannende en intrigerende momenten heeft gezorgd. Laat u niet afschrikken door het stopzetten van de serie, want de twee seizoenen die van The Hour zijn gemaakt, zijn hun aanschafprijs meer dan waard.
cover
Studio: JustBridge

Regie: Coky Giedroy, Harry Bradbeer, Jamie Payne
Met: Ben Whishaw, Anna Chancellor, Anton Lesser, Julian Rhind-Tutt, Oona Chaplin, Lisa Greenwood, Romola Garai, Dominic West, Josh McGuire, Kostas Katsikis, Paul Chahidi, Robert Demeger, Kristy Mather, Tim Pigott-Smith, Juliet Stevenson, Burn Gorman, Ken Bones

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011-2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
600 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
8717344752503


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Achter de Schermen (10 min.)
The Hour Special (20 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij