:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEHIND THE CANDELABRA
BEHIND THE CANDELABRA (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-12-13
FILM
Steven Soderbergh is misschien niet de grootste cineast uit de hedendaagse Amerikaanse cinema, zonder twijfel wel één van de origineelste. Hij heeft zo wat alles geprobeerd wat maar uit te proberen valt, weliswaar met afwisselend succes. Ocean's Eleven was financieel bekeken misschien wel een zegen, voor zijn carrière was het eerder een vloek. Vanaf dan wilden de studiobonzen immers dat zijn opvolgers evenveel geld opbrachten als de kraaktrilogie, helaas bleek dat niet het geval. Met films als Magic Mike of Haywire kon Soderbergh wel critici paaien, toch besefte Hollywood dat ze haar gouden haantje kwijt was. Met grote gevolgen, want toen Soderbergh aanklopte met zijn nieuwste project, kreeg hij het deksel op de neus. Niet alleen raakte op dat moment bekend dat hoofdrolspeler Michael Douglas een gevecht tegen keelkanker aanging waardoor de verzekeringsmaatschappijen alarm sloegen, ook vonden de studio's het verhaal veel te nichterig.

Geen enkele studio zag het zitten om geld te stoppen in het levensverhaal van de flamboyante Wladziu Valentino Liberace (1919-1987). Ten einde raad trok Soderbergh naar de televisiezender HBO die hem wel groen licht gaf. Het is dan ook pijnlijk om vast te stellen dat één van de beste prenten van het afgelopen jaar uiteindelijk maar een televisiefilm is geworden. Gelukkig merkten Europese critici de film wel op. Wegens de lovende woorden in Cannes werd dan ook besloten om Behind The Candelabra in Europa wel in de bioscoopzalen te vertonen. Soderbergh zelf kon het al lang geen moer meer schelen, want de cineast was zo onthutst over deze perikelen dat hij inmiddels al zijn afscheid in de filmwereld had aangekondigd.

Bij ons is Liberace een minder bekende god, maar in Las Vegas was hij tijdens de jaren 70 de ultieme ster. De pianist haalde alle voorpagina's door zijn overdreven kitschkledij, zo wordt bijv. de waarde van zijn vossenjasje op zo'n 300.000 dollar geschat. Hij liet zijn piano verzilveren en ook privé was hij een onverbeterlijke ijdeltuit. Iedereen wist wel dat Liberace in feite homo was, toch hield de ster tot aan zijn dood zijn seksuele voorkeur angstvallig geheim. De extravagante pianist had een voorliefde voor mooie blonde jongens. Een van zijn adonissen was Scott Thorson. Het is op zijn boek Behind The Candelabra: My Life with Liberace dat deze film is gebaseerd.

Al van tijdens de opnames van Traffic vertelde Douglas aan Soderbergh dat hij zichzelf de ideale persoon vond om Liberace te vertolken. De cineast hechtte destijds maar weinig belang aan Michaels woorden, toch lijkt de echtgenoot van Catherina-Zeta Jones decennia later groot gelijk te hebben: de rol van Liberace zou wel eens Douglas beste vertolking ooit kunnen zijn! Je hebt geen seconde het gevoel dat je naar Douglas kijkt. Michael Douglas is gewoon Liberace, een fenomenale tour de force van de nu 68-jarige acteur. Datzelfde geldt ook voor Matt Damon, die de rol van Scott voor z'n rekening neemt. Zelfs de grootste tegenstander van Damon zal met knarsende tanden moeten toegeven dat hij op een fenomenaal hoog niveau acteert, net zoals Rob Lowe overigens, die als plastische (zeg maar hilarische) chirurg overtuigt.

Behind The Candelabra is een prachtfilm. Iedere scène is er eentje om van te snoepen. Het is net alsof Soderbergh je twee uur lang binnenloodst in de mooiste gangen van Amerika's gokstad. Behind The Candelabra is genieten, het is gewoon cinema op zijn best! Of om gewoon Matt Damon te citeren: wow!!!!

BEELD EN GELUID
In een film die uitblinkt door zijn glamour, heb je natuurlijk een prachtig beeld nodig en dat vind je op deze Blu-ray. De decadente pracht en praal van Las Vegas is oogverblindend. Er valt dan ook werkelijk niks op te merken over deze prachtige transfer. Met het geluid zit het eveneens snor. Natuurlijk speelt de soundtrack hier een voorname rol. Naast een paar discodeuntjes hoor je voornamelijk de leuke boogiewoogiekitsch van Liberace.

EXTRA'S
Eerlijkheidshalve is de naam The Making Of Behind The Candelabra wat fout gekozen. Ofschoon deze extra slechts een vijftiental minuten duurt, valt er namelijk heel wat meer te zien dan het gewone kijkje achter de schermen. Er zijn een aantal beelden over de echte Liberace in deze bonus gemonteerd, waardoor het opvalt hoe sterk de gelijkenis tussen hem en Douglas wel is. Voorts kom je ook het één en ander te weten over de Liberace Foundation, de fanclub die erover waakt dat alle bezittingen van Liberace mooi ongeschonden blijven. Op het einde blijft maar één gedachte overeind: Liberace was een krankzinnige (briljante) gek.

CONCLUSIE
Het is een contradictie om te moeten vaststellen dat de beste Soderbergh sinds jaren uiteindelijk een televisiefilm is geworden. Behind The Candelabra is één van de hoogtepunten uit 2013 en wellicht de beste rol die Douglas ooit speelde. Ja, inderdaad mijnheer Matt Damon: wow!!!


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Steven Soderbergh
Met: Michael Douglas, Matt Damon, Scott Bakula, Eric Zuckerman, Eddie Jimeson

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664108222


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• The Making Of Behind The Candelabra (15 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij