:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOBS
JOBS (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-12-24
FILM
De revolutionaire oprichter van Apple, Steve Jobs, is niet meer en we hebben niet lang moeten wachten op de eerste biopic over deze gepassioneerde en evenzeer eigenwijze pioneer van de IT-industrie. We beginnen met de introductie van de iPod, maar worden al snel terug in de tijd gestuurd naar de jaren 70 waar we Jobs terugvinden aan de universiteit waar hij de directeur duidelijk maakt dat een diploma weinig meer is dan een vodje papier dat mensen hoop geeft op jobzekerheid. Van daar gaan we via Steve's korte hippieperiode naar het moment waarop hij tijdens zijn tijd bij Atari weer contact zoekt met zijn oude vriend Steve Wozniak.

Wozniak is ondertussen werkzaam bij HP, maar als Jobs ziet dat Wozniak een toestel aan het bouwen is dat als de eerste "personal computer" omschreven kan worden, ziet hij meteen het enorme potentieel. Jobs en Wozniak beginnen samen in de garage van Jobs' vader een klein bedrijfje genaamd Apple Computers en gaan op zoek naar investeerders die hun revolutionaire visie omtrent computers delen. Op die manier komen ze in contact met de steenrijke Mike Markkula die wel graten ziet in hun concept...

De rest van het verhaal is bekend. Apple werd een grootmacht op het vlak van computers dankzij de Apple II die een nooit gezien succes werd, maar naarmate het bedrijf groter werd begonnen de financiële belangen en aandeelhouders hun zegje te doen waardoor Jobs uiteindelijk zelfs buiten gegooid werd bij het bedrijf dat hijzelf opgericht had. Apple zonder zijn visionaire leider was echter niet in staat om stand te houden tegen reuzen als IBM en Microsoft en pas toen het bedrijf op de rand van de afgrond stond werd Jobs opnieuw ingelijfd waarna hij ervoor zorgde dat zijn visie het belangrijkste richtsnoer werd en zou blijven bij Apple.

De film focust op de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Jobs en Apple, en naast de hoogtepunten worden ook de scherpe kantjes van Steve Jobs niet gemeden. Dat, en de zeer goede prestatie van Ashton Kutcher die een schitterende Jobs neerzet, zijn zonder twijfel de goede punten van de film. Jammer genoeg zijn er ook meer dan voldoende elementen waarop kritiek gegeven kan worden.

Jobs springt nogal van de hak op de tak. Het is alsof je kijkt naar een collectie fragmenten uit het leven van Steve Jobs zonder dat er veel overgang, verhaal, of diepgang is. Het persoonlijke leven alsook de impact van bepaalde gebeurtenissen op Jobs' persona komt amper aan bod en dat terwijl de film toch wel dik twee uur duurt. Als dusdanig lijkt het wel alsof je kijkt naar de opkomst en bijna-ondergang van Apple vanaf de Apple I tot de iMac (die we niet echt te zien krijgen!) met Steve Jobs als centrale figuur in die historiek. Voor een film over het leven van Steve Jobs zelf is dit natuurlijk wel een teleurstelling.

Jobs slaat eigenlijk de bal serieus mis. Kutcher doet het werkelijk schitterend als visionair en slaagt er perfect in om 's mans eigenzinnigheid zichtbaar te maken, maar een documentaire over het bedrijf Apple van de Apple I tot nu zou waarschijnlijk in eenzelfde tijdspanne meer interessante informatie opleveren dan deze film. En als men een film wil maken over het leven van Steve Jobs, zou het wel interessanter zijn om wat meer over de persoon zelf te weten te komen. Zoals de film nu is duurt hij meer dan twee uur, maar zijn er hele stukken waarvan je je kan afvragen wat het nut ervan is. Alles tot op het moment dat Jobs bij Atari de hulp inroept van Steve Wozniak lijkt pure vulling die geen toegevoegde waarde heeft; het stukje omtrent Jobs die zijn zwangere vriendin de deur wijst, lijkt compleet misplaatst en als we dan enige tijd later zien hoe hij na zijn eerste periode bij Apple thuis in zijn tuin zit te werken met dochter Lisa op de bank, vraag je je af hoe Jobs weer een gezin bij elkaar gekregen heeft.

Als biopic is Jobs een complete mislukking en om meer te weten te komen over de geschiedenis van Apple zouden we liever een fatsoenlijke documentaire zien. Ware het niet voor Ashton Kutcher (ja, we geloven het zelf bijna niet dat we dit zeggen) en de goede prestaties van de rest van de cast, dan was deze film zonder twijfel gezakt.

BEELD EN GELUID
Jobs is geschoten met een digitale camera, maar er is achteraf in bepaalde scènes wat grain toegevoegd om een meer filmisch geheel te krijgen. Het eindresultaat mag er zeker wezen want de film ziet er effectief schitterend uit! Compressiefouten zijn compleet afwezig, het niveau van detail is superb, het contrast is perfect, de zwartwaarden zijn diep en vol, terwijl ook het kleurenpalet fris en natuurlijk oogt. Ook leuk om te zien zijn de verschillende tijdperken die hun eigen stijl krijgen, gaande van een gouden gloed voor scènes op het einde van de jaren 60 en het begin van de jaren 70 tot een kouder en zakelijker kleurenpalet voor de stukken uit de jaren 80. Technisch hebben we niets op te merken aan Jobs, excellente beeldkwaliteit!

In een biopic verwacht je niet meteen een overactieve soundtrack met veel muziek en effecten, maar eerder een grote focus op de dialoog die eventueel hier en daar een beetje ondersteund wordt. Jobs doet echter beter dan verwacht en we krijgen een verrassend dynamisch geluid met veel gebruik van perfect geplaatste effecten en dialogen die te allen tijde perfect verstaanbaar zijn. Ook wordt er volop gebruik gemaakt van muziek om het geheel nog wat meer tot leven te brengen en het eindresultaat is een zeer actieve geluidstrack die je meer meesleept met het verhaal dan het verhaal op zich.

EXTRA'S
E1 Entertainment doet z'n reputatie wederom alle eer aan door deze release helemaal geen extra features mee te geven. Ter verdediging kunnen we melden dat ook de regio 1-versie (uitgegeven door Universal) niet veel soeps bevat qua extra's.

CONCLUSIE
Jobs toont een glimp van hoe Steve Jobs vanuit het niets door visionair denken en durven Apple uit de grond heeft gestampt en later het bedrijf ook heeft kunnen redden. Verscheidene belangrijke momenten uit de geschiedenis van de firma komen aan bod, maar de persoon zelf wordt te oppervlakkig behandeld.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Joshua Michael Stern
Met: Abby Brammell, Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, J.K. Simmons, Josh Gad, Lesley Ann Warren, Lukas Haas

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045239770


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij