:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PISTOLA EN CADA MANO, UNA
PISTOLA EN CADA MANO, UNA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-02-05
FILM
Una Pistola En Cada Mano is een opeenvolging van zes ontmoetingen tussen veertigers die allemaal te kampen hebben met typisch mannelijke midlifecrisis-onderwerpen, zoals relatieproblemen, impotentie, vreemdgaan van de partner en meer van dat fraais. Veelal zijn het toevallige ontmoetingen van mensen die elkaar al lang niet meer hebben gezien, en ze spelen zich allemaal af in het metropole Barcelona. De acht mannelijke hoofdpersonages worden niet bij hun naam genoemd, en enkel op imdb.com vinden we dat ze onderscheiden worden door hun initialen. E. (Eduard Fernández) en J. (Leonardo Sbaraglia) ontmoeten elkaar voor de deur van de psychiater: J. is hopeloos depressief, en E. is weer bij zijn moeder ingetrokken. S. (Javier Cámara) heeft zijn vrouw Elena (Clara Segura) laten zitten voor een jonge verpleegster, maar nadat het uit is geraakt met zijn nieuwe vriendin probeert hij op hoogst stuntelige manier de draad met Elena weer op te pakken. Ze is echter intussen zwanger van haar nieuwe vriend Juan (Ernest Villegas).  Als L. (Luis Tosar) met de hond van zijn ex gaat wandelen ontmoet hij in het park G. (Ricardo Darín), die zijn vrouw aan het bespioneren is die in het huis van haar minnaar zit. Naarmate de conversatie vordert blijkt op pijnlijke wijze dat L. zélf de minnaar in kwestie is. P. (Eduardo Noriega) bekent na vijf jaar samen op hetzelfde kantoor te werken zijn liefde voor Mamen (Candela Peña). Probleem 1: hij is zelf getrouwd, en probleem 2: als Mamen hem uitnodigt op de toiletten voor een snelle pijpbeurt zet ze hem voor schut voor het oog van het hele kantoor. De bevriende koppels A. (Alberto San Juan) - Sara (Cayetana Guillén Cuervo) en M. (Jordi Mollà) - Maria (Leonor Watling) bekennen aan elkaars partners hun huwelijksproblemen: M. houdt van alternatieve "therapieën" zoals honing van de voeten van zijn minnares likken, A. heeft een kanjer van een erectieprobleem. De vrouwen dringen er bij de mannen van het andere koppel op aan dat ze met hun vriend deze problemen zouden bespreken, maar wanneer beide samen de gelegenheid krijgen terwijl ze op de lift wachten, valt de conversatie ongemkkelijk stil. In de slotscène zijn alle personages samen op een feestje aanwezig.
Tussen mij en de Spaanse cinema zal het nooit helemaal goed komen, zoveel is zeker; alhoewel deze film absoluut mijn ding niet is, is de prent nochtans vakkundig gemaakt en wordt de veronderstelde crème de la crème uit de Spaanse acteurswereld voor deze film opgetrommeld, ofschoon volgens mij geen enkele naam buiten het Spaans grondgebied al veel potten heeft gebroken. De film wordt aangeprezen als komedie, maar tenzij de Spanjaarden zich een ongelofelijke breuk lachen als iemand zijn erectiestoornissen opbiecht zal hier niemand een lachkramp aan overhouden. Als drama daarentegen kan de film méér overtuigen, alhoewel hij een pointe mist en met de diverse problemen die aangekaart worden bitter weinig wordt gedaan. Het camerawerk is zeer statisch, en de film zou even goed kunnen doorgaan voor de verfilming van een toneelstuk, waar natuurlijk niets mis mee is. Een occasioneel plaatje van Barcelona tussen elk van de zes sketches door draagt jammer genoeg niet genoeg bij tot het geheel. Ondanks de eerder beperkte mise-en-scène wordt de film goed gedragen door de acteurs, en dan vooral door Javier Cámara die ongetwijfeld de zieligste van het hele hoopje is.
BEELD EN GELUID
De beeldvoering is zoals gezegd statisch, de kleuren springen ook niet echt in het oog, wat het geheel een sobere uitstraling geeft. Er zijn twee geluidstracks aanwezig, een Dolby Digital 5.1-track en een Dolby Surround 2.0-track. De film bevat nagenoeg uitsluitend uitvoerige dialogen, dus elk van beide tracks voldoet ruimschoots aan de gestelde eisen.

EXTRA'S
Zoals gewoontegetrouw op Homescreen-releases beperkt de bonussectie tot een reeks trailers, waaronder deze film zelf en vijf andere.

CONCLUSIE
Una Pistola En Cada Mano is een bescheiden psychologische karakterstudie over mannen rond hun veertigste, en alhoewel ik zelf tot de target audience behoor doen de problemen allemaal wat ver van mijn bed aan. Technisch gezien is dit een bescheiden disk die niet dadelijk tot de categorie demonstratiemateriaal behoort. Niet slecht maar ook niet heel goed.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Cesc Gay
Met: Javier Cámara, Ricardo Darin, Eduardo Fernández, Cayetana Guillén Cuervo, Jordi Mollà, Eduardo Noriega, Candela Peña, Alberto San Juan, Leonardo Sbariglia, Clara Segura, Luis Tosar

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
AL

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249481560


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij