:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HANNIBAL - SEIZOEN 1
HANNIBAL - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-02-12
SERIE
This is my design. Het is een zinnetje dat je tijdens het kijken naar Hannibal meermaals uit de mond zal horen komen van Will Graham. Hij is professor aan de FBI Academie, door Jack Crawford, hoofd van de FBI Behavioral Science-unit, ingehuurd als Special Agent om te helpen bij het opsporen van seriemoordenaars. Graham heeft een unieke gave waarmee hij zich perfect in de geest van een moordenaar kan plaatsen en daardoor inzichten verkrijgt die andere onderzoekers moeten ontberen, maar omdat hij door zijn empathie al snel te veel betrokken raakt bij de zaken, besluit Crawford om de gerenommeerde Dr. Hannibal Lecter in te schakelen om met Will samen te werken en hem te helpen om de stress die bij de job hoort onder controle te houden. Het blijkt echter al snel dat Lecter zo zijn eigen plannen heeft met Graham...

Sinds Silence Of The Lambs wordt Hannibal Lecter gezien als een van de beste slechteriken die ooit op het scherm getoond zijn, mede dankzij natuurlijk de sublieme vertolking door Anthony Hopkins. Het is dan ook niet te verwonderen dat er al enkele sequels verschenen, maar tot op heden alleen in de vorm van bioscoopfilms. Nu is er dus ook een tv-serie, en de vraag is natuurlijk hoe men ooit hoopt Hopkins te laten vergeten. Wel, laten we maar met de deur in huis vallen: Mads Mikkelsen (Casino Royale) is zo mogelijk NOG beter!

Mikkelsen speelt het personage Lecter in de periode voordat die opgepakt wordt en we krijgen dus eigenlijk zijn hoogdagen te zien waarin hij zich naast het ombrengen van mensen bezighoudt met het begeleiden (als psychiater) van en bevriend is met Will Graham dieals gevolg van zijn job als FBI-agent constant op de rand van de waanzin balanceert. Door deze taak op zich te nemen krijgt hij niet alleen inzicht in de onderzoekmethodes van de FBI naar seriemoordenaars (waaronder zichzelf), maar kan hij die soms zelfs bijsturen. En dat doet hij dan ook. Zeer subtiel en met verve slaagt hij er keer op keer in om zaken naar zijn hand te zetten zonder dat er ook maar iemand vermoedt achter het masker van de zeer hoog aangeschreven en geciviliseerde Hannibal een kannibalistisch monster schuilgaat. Mikkelsen zet een zeer ingetogen versie van Lecter neer die zo mogelijk nog afschrikwekkender is dan die uit Silence Of The Lambs, en waar je je in het begin nog vragen stelt over wat er nu zo gevaarlijk is aan Hannibal, leiden de makers je langzaam maar zeker dieper en dieper binnen in de ziekelijke en manipulatieve geest van de seriemoordenaar.

Mikkelsen mag dan al de titelrol spelen, de meeste aandacht gaat wel naar Hugh Dancy als Will Graham, die eveneens schitterend werk levert. En terwijl  je in de eerste afleveringen nog een beetje het gevoel hebt te kijken naar een of andere afgeleide van bijvoorbeeld Criminal Minds, is het de mentaal gestresste Graham die het seizoen draagt en de wisselwerking tussen Lecter en hemzelf wordt al snel de leidraad die je doet hunkeren om de volgende aflevering te bekijken.

De supporterende cast bevat verder nog bekende namen zoals Laurence Fishburne (The Matrix) en Gillian Anderson (X-Files) en ook hier kunnen we niets negatiefs zeggen over de acteerprestaties, maar het blijft toch vooral impressionant om te zien hoe Dancy en Mikkelsen in dit eerste seizoen al personages neerzetten waarmee we zonder probleem nog nog enkele seizoenen willen meeleven. En dat er nog meer seizoenen aankomen staat al vast.

NBC en producer Brian Fuller (Heroes, Pushing Daisies) hebben laten weten dat Hannibal opgezet is voor niet minder dan zeven seizoenen, waarbij de eerste drie betrekkiing hebben op Graham en Lecter (waarbij Lecter in het derde seizoen door Will opgepakt wordt). Het vierde seizoen zou dan het verhaal van Red Dragon volgen, waarna we in seizoen 5 Silence Of The Lambs nog eens zien passeren. Hannibal (het verhaal van de bekende film) komt aan bod in het zesde seizoen, terwijl het zevende een laatste seizoen dan weer compleet nieuw materiaal zal bevatten. We hebben dus nog veel om naar uit te kijken!

BEELD EN GELUID
Oog voor detail, dat is wel het minste dat je over de makers van Hannibal kan zeggen. Zowat elk beeld is stilistisch bijgewerkt zodat je bijna constant het gevoel hebt dat je naar een stukje kunst kijkt dat je aan de muur zou kunnen hangen. Tenzij je iets tegen rottende lijken hebt natuurlijk, maar dan nog. Zulk werk zou natuurlijk niet als dusdanig overkomen mocht het beeld volgepropt zitten met compressiefouten, grain, edge enhancement en andere onvolkomenheden, maar dat is gelukkig niet het geval. Het beeld is haarscherp, fouten zijn compleet afwezig en de idee dat je naar kunst kijkt, mag je bijna letterlijk nemen. De fotografie is gewoonweg subliem, de kleuren worden naargelang de scènes aangepast en we hebben maar zelden dergelijk mooi ogend materiaal meegemaakt in een film, laat staan een tv-serie. Daarom geven we zonder probleem een 10/10 voor de beeldkwaliteit!

Hannibal
heeft een zeer aparte sfeer en die wordt eens te meer benadrukt door een schitterende DTS-HD 5.1-track die een constant gevoel van ongemak produceert en die je naarmate het seizoen vordert meer en meer onderdompelt in de krankzinnigheid die in de serie rondwaart. De effecten zijn subtiel maar duidelijk hoorbaar, dialogen zijn zacht maar te allen tijde kristalhelder en de muziek... we hebben daar maar 1 woord voor: uitzinnig! Verwacht geen verwaarloosbare liedjes van derderangs zangeresjes die zeuren over hun verloren liefde, Hannibal houdt het bij klassiek geschoold geluid dat je absoluut niet voor de gezelligheid zou opzetten, maar dat je perfect meevoert op een pad naar de duisterste krochten van de hel.

EXTRA'S

Dutch Filmworks doet z'n reputatie omtrent extra’s weer alle eer aan en dat is geen positieve noot. We krijgen twee 3 minuten durende features (Hannibal: First Look, en Forensics 101) met daarin enkele korte interviewfragmenten met cast & crew. In Eat the Rude zit wat meer informatie omtrent het werk van de chef die als culinaire invloed werkte voor Hannibal, alsook over de symbolische waarde van voedsel voor de serie. Al bij al dus maar een zeer mager pakketje extra’s, zeker als je weet dat de US-versie enkele commentaartracks, verwijderde scènes en nog enkele andere features bevat.

CONCLUSIE
Het gebeurt niet vaak dat een serie je vanaf het eerste seizoen bij je nekwervel grijpt, maar Hannibal slaagt daar met verve in. De verhaallijn, de personages, het acteerwerk en zelfs de montage zijn allemaal super, en we kunnen dan ook niet wachten om het volgende seizoen van deze intrigerende serie te bekijken. Hannibal is waanzin ten top en ook al moet je wel een stevige maag hebben om sommige beelden te bekijken, het is toch vooral het psychologische aspect dat de meeste spanning levert. En het is net dát wat deze serie zo waanzinnig goed maakt.coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: David Slade, Michael Rymer, Peter Medak, Guillermo Navarro, James Foley, Tim Hunter, John Dahl
Met: Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Laurence Fishburne, Caroline Dhavernas, Hettienne Park, Scott Thompson, Aaron Abrams

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
559 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664106129


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Eat the rude
• First look at Hannibal
• Forensics 101

Andere recente releases van deze maatschappij