:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERTICAL LIMIT
VERTICAL LIMIT
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-12-06
FILM
Vertical Limit vertelt het verhaal van Peter Garrett (Chris O'Donnell) en Annie Garrett (Robin Tunney), broer en zus. Tijdens een rotsbeklimming laat hun vader het leven en Peter voelt zich daardoor schuldig. Enkele jaren later ontmoeten ze elkaar opnieuw wanneer Annie deel uitmaakt van het expeditieteam van millionair Elliot Vaughn (Bill Paxton). Hij laat zich onder meer begeleiden door expert Tom McLaren (Nicolas Ray). Maar tijdens de tocht loopt het verkeerd. Het slechte weer komt zeer snel opzetten en drie leden van het team komen vast te zitten in een ondergrondse ijsgrot. Peter is vastberaden om het leven van zijn zus te redden en stelt in allerijl een reddingsteam samen, geleid door de mysterieuze Montgomery Wick (Scott Glenn). Het zal snel moeten gaan, want de tijd van de drie slachtoffers is beperkt... Vertical Limit is een actieprent waarvan er zich dertien in een dozijn bevinden: een dun verhaal, stereotiepe karakters, voorspelbaar scenario, matige vertolkingen. De flarden flauwe humor in de film konden ons ook niet bekoren. De actiescènes en speciale effecten zijn dan wel goed, maar steeds meer en meer films maken hiervan gebruik om de vele minpunten te verdoezelen. En dat is jammer...

BEELD EN GELUID
De eerste dvd-release van Vertical Limit kreeg internationaal al lovende kritieken wat beeld- en geluidskwaliteit betrof. Het verschil in de beeldkwaliteit met deze Superbit is echter heel miniem, de screenshots hieronder maken dit dan ook duidelijk. Op onze televisie oogt het beeld op sommige plaatsen ietsje scherper en ogen de kleuren wat levendiger, wat je op de screenshots niet echt goed kan waarnemen. Voorts is dit nog steeds een uitmuntende beeldtransfer!


originele versie


Superbit


originele versie


Superbit


originele versie


Superbit

Bij Columbia Tristar hebben ze duidelijk geleerd uit hun fouten. Daar waar de eerste Superbit releases naast een Engelse DTS en Dolby Surround-track enkel een Franse Dolby Digital 5.1-track meekreeg, werd dit nu rechtgezet. Zowel een Engelse Dolby Digital 5.1 (448 kbps) als een DTS 5.1 (754 kbps) zijn voorhanden, en zo hoort het ook. Klonk het geluid bij de eerste release van deze film reeds indrukwekkend, gaat de DTS-track nog een stapje verder. Het geheel klinkt veel gedetailleerder en bevat meer spreiding dan zijn Dolby Digital tegenhanger, die eerder agressief uit de hoek komt. De DTS maakt perfect gebruik van de beschikbare kanalen en gedurende de vele actiescènes worden alle registers opengetrokken. De surrounds worden mooi aangesproken en ook de subwoofer draagt zijn steentje bij door voldoende diep door te gaan in de lage tonen waar nodig. Referentiekwaliteit!

EXTRA’S
Een Superbit dvd bevat geen extra's, vandaar dat we ook geen score toekennen.

VERPAKKING
Gelukkig worden we deze keer gespaard van het plastieken en uiterst kwetsbare hoesje waarin de eerste Superbit releases verschenen. De nieuwe releases krijgen een kartonnen omhulsel met daarin een grijs Amaray-doosje en dat is uiteraard al heel wat steviger. Volgens de laatste berichten zou Columbia nu ook de eerste Superbits voorzien van dergelijke verpakking.

CONCLUSIE
Vertical Limit is en blijft een popcornfilm, leuk voor een ontspannend avondje cinema, meer niet. De technische kwaliteit is opnieuw uitstekend en het verschil in beeldkwaliteit met de originele release is heel miniem, de DTS-track daarentegen biedt wel een meerwaarde.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Martin Campbell
Met: Bill Paxton, Scott Glenn, Chris O'Donnell, Robin Tunney, Izabella Scorupco, Nicolas Ray

Film:
5/10

Extra's:
-/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609033243


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Hindoestaans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij