:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BELLAS MARIPOSAS
BELLAS MARIPOSAS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-04-02
FILM 
Als je als regisseur met Fellini wordt vergeleken, dan weet je dat je op rozen zit. Het overkwam Salvatore Mereu. En terecht, want zijn laatste prent Bellas Mariposas (Italiaans voor mooie vlinders) is één van de hoogtepunten uit het filmjaar 2013. Meer zelfs, had ik dit meesterwerkje eerder gezien mocht hij waarschijnlijk een plaatsje in mijn top 5 opeisen.
 
In Bellas Mariposas volgen we één dag uit het leven van de twaalfjarige Caterina (Sara Podda). Ondanks de triestheid van het bestaan die zij dagelijks in de sloppenwijk van Sardinië ziet, blaakt het jonge meisje van levenslust. Ze is pienter genoeg om te snappen dat de wereld geen aards paradijs is, maar ze heeft nog haar dromen. Dat is nou net iets wat haar luie vader (Maria Loi) niet heeft. De luiwammes heeft in zijn leven nog geen dag gewerkt, het enige waaraan hij denkt zijn pornofilms en het bepotelen van de jonge meisjes uit de buurt. Met haar broers is het al even erg gesteld, want die zitten allemaal in een crimineel milieu verstrikt. En toch geniet Caterina van haar jonge leven. Samen met haar hartsvriendin Luna (Maya Mulas) trekt zij naar het strand, ofschoon zij daar ook tijdens het genieten van een ijsje wordt geconfronteerd met smerige dingen zoals pedofilie.
  
Salvatore Mereu inspireerde zich op het boek van Sergio Atzeni. We volgen de wereld door de ogen van een kind dat op het punt staat om vrouw te worden. Ze heeft al lang door dat zij, net als de haar omringende personages, haar leven zal slijten in de wijken waar armoede welig tiert. Het laatste stukje dat van haar kinderjaren is overgebleven is haar naïeve hoop dat zij aan dit onrecht zal kunnen ontsnappen. Het is dat contrast dat van Bellas Mariposas zo’n intrigerende film maakt en natuurlijk ook de fenomenale vertolking van de cast. Sara Podda maakt diepe indruk en is het meest indrukwekkende kindsterretje sinds David Bennent, de jonge Oskar uit Volker Schlöndorffs meesterwerk Die Blechtrommel. Een film waarmee je Bellas Mariposas (weliswaar zonder de oorlogsterreur) kan vergelijken.
 
BEELD EN GELUID
Eerlijkheidshalve vind ik het zeer jammer dat deze prachtrelease niet op Blu-ray bestaat, vooral als je ziet welke rommel wel op een blauw schijfje beschikbaar is. Maar goed, naar het schijnt moet je roeien met de riemen die je hebt. De beeldkwaliteit is verzorgd, maar standaard. Salvatore Mereu kiest voor een frivool kleurenpalet, maar dat komt toch niet voldoende tot leven op deze release. Echte storingen zijn er niet, maar toch zou het leven er een tikkeltje mooier uitzien mocht deze topfilm met de hedendaagse technieken zijn behandeld. Helaas....

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op dit schijfje.

CONCLUSIE
Je hebt het ondertussen al lang door: Bellas Mariposas is de tip van het moment. Een film voor iedereen: van arthousefanaten tot mensen die gewoon verlekkerd zijn op heerlijke cinema.cover
Studio: Homescreen

Regie: Salvatore Mereu
Met: Sara Podda, Maya Mulas, Davide Todde

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249482260


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij