:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCOTT & BAILEY - SEIZOEN 3
SCOTT & BAILEY - SEIZOEN 3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-04-03
TV-SERIE
Het vermoorde lichaam van een bejaarde vrouw op de eerste verdieping van een doodgewoon huis in Manchester; haar gedeeltelijk door de hond opgepeuzelde hoofd onderaan de trap; haar bedlegerige en uitgedroogde echtgenoot al vier dagen in bed zonder eten of drinken en geen sporen van inbraak of roofmoord: de politie van Manchester staat voor een raadsel. Brigadier Rachel Bailey en haar collega Janet Scott worden eropuit gestuurd om de dochter van het echtpaar aan de tand te voelen, maar die beweert al dertig jaar geen contact meer te hebben met haar familie. Waar haar jongere broer Michael woont en wat er met haar oudere zus Sheila is gebeurd, kan ze de beide politievrouwen niet vertellen, maar ze bevestigt wel dat haar jongere zusje Julie zich een paar maanden eerder van het leven heeft beroofd omdat ze de traumatische gebeurtenissen uit hun jeugd niet uit het hoofd kon zetten: ze zijn allebei door hun ouders seksueel misbruikt. Helen heeft evenwel geen uitleg voor de sleutel van het ouderlijk huis die in haar flat wordt gevonden en al evenmin voor de ritjes die ze de nacht van de dramatische gebeurtenissen heeft gemaakt. Ondertussen worden in het huis van haar ouders meer dan vijf lijken in de kelder opgegraven, maar Helens vader blijft beweren dat het slachtoffers zijn van z’n nymfomane echtgenote Eunice en haar oversekste dochters Julie en Helen…

 

Scott & Bailey is aan z’n derde seizoen toe en de mix van detectivestory en verhalen over het privéleven van de hoofdpersonages is opnieuw een garantie voor acht afleveringen kijkplezier waarin spanning, humor en emotie zeer nauw met elkaar zijn verweven. De beide hoofdfiguren zijn vrouwen, want dit is een serie die ook door twee vrouwen (Sally Wainwright, Diane Taylor) is bedacht. Rachel Bailey en Janet Scott zijn geen doetjes, maar pientere en bijdehante rechercheurs die altijd de correcte vragen stellen aan de getuigen of verdachten die tegenover ze zitten. Liefhebbers van detective- en soortgelijke verhalen zullen ervan smullen, maar wie met een kritische blik kijkt zal het vast niet ontgaan dat de moeilijke dossiers vrij makkelijke oplossingen krijgen, want als Rachel of Janet niet met de perfecte conclusie komen, dan is er nog altijd hun rechtstreekse chef Gill Murray om die klus te klaren en in de affaire omtrent de lijken in de kelder gaat het uiteindelijk wel heel erg snel, want zelfs voor je als kijker beseft dat de zaak opgelost en afgerond is, is een nieuwe verhaallijn (over een reeks verdachte moorden in een bejaardenhuis) al volop in de maak. Verschillende dossiers in één serie is niet ongewoon, maar ze worden meestal min of meer gelijktijdig afgewerkt en dus is het even schrikken van de brutale breuk halfweg.

 

Maar de criminele affaires zijn eigenlijk maar een aanleiding om de camera op het privéleven van Rachel en Janet te richten en de eerlijkheid gebiedt ons om u te vertellen dat dat onderdeel minstens zo interessant is, want beide dames maken het zichzelf en hun omgeving niet echt gemakkelijk. Minder dan zes maanden na haar huwelijk met Sean, de aantrekkelijk politieman op wie ze kon rekenen toen haar broertje terechtstond voor moord, betreurt Rachel haar overhaaste toezegging en probeert ze van haar kersverse echtgenoot af te komen, maar die is nog tot over z’n oren verliefd en is niet bereid om op te stappen. Janet, een stuk ouder dan haar collega en moeder van twee volwassen tienerdochters, neemt haar moeder in huis na het vertrek van haar echtgenoot, zogenaamd opdat er altijd iemand thuis zou zijn voor de meisjes, maar of ze ook ruimte krijgt voor een nieuwe relatie is een ander paar mouwen. Gelukkig hebben beide vrouwen hun werk dat voor voldoende afleiding zorgt en op dat vlak zijn ze echte profs.

 

Suranne Jones (Single Father, 2010) kruipt in de huid van Rachel Bailey, een goeduitziende brunette met een stevige reputatie qua ondervragingstechnieken, maar tegelijk een vrouw die in haar privéleven niet goed weet welke richting te kiezen. Ze ontloopt Sean en slaapt ofwel op kantoor (in een slaapzak onder haar bureau) ofwel op de bank in het overvolle huis van Janet wier moeder niet echt opgetogen is met haar aanwezigheid. Lesley Sharp (Naked, 1993; Het Dagboek Van Anne Frank, 2008) neemt de rol van Janet Scott voor haar rekening, een iets emotioneler personage qua inborst, maar haar resultaten moeten niet onder doen voor die van Rachel, die ook voortdurend overspoeld wordt met goede raad inzake haar relatie met Sean, terwijl Janets leven zelf een beetje on hold blijkt te staan, want tijd voor een nieuwe relatie heeft ze niet en of het met mama wel goed afloopt, het is maar de vraag.

Scott & Bailey is lichtvoetig, maar onderhoudend en de nevencast, met o.a. Amelia Bullmore in de sterke rol van hoofd van de Manchester Investigation team (MIT), Ben Batt als de gesjeesde stagiaire Kevin Lumb en Tony Mooney als de schuinsmarcheerder die door Rachels moeder wordt gechanteerd, brengt voldoende leven in de brouwerij opdat deze acht afleveringen niet gaan vervelen.

 
BEELD EN GELUID
Het kleurenpalet is een beetje donker, want heel veel fragmenten spelen zich in het hoofdkwartier van het MIT af en in ondervragingskamers. Alleen de opnamen in het huis van Janet Scott zijn warmer met tinten van beige en bruin. Het beeld is altijd scherp en vrij van ongerechtigheden. De 5.1-geluidtrack klinkt goed, maar gezien er in deze serie niet geschoten wordt, er geen snelle auto’s door het beeld scheren en de conversaties meestal op een fatsoenlijk niveau gevoerd worden, blijft het eerder rustig in de huiskamer.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Liefhebbers van detectiveseries en aanverwanten zullen beslist Scott & Bailey kennen. Oké, het is geen Scandinavische serie, eerder een nieuwe Cagney & Lacey (maar dan zonder revolvers), maar de dames weren zich uitstekend en de verhaallijnen zijn leuk en spannend.
cover
Studio: JustBridge

Regie: Morag Fullarton, Juliet May
Met: Suranne Jones, Lesley Sharp, Amelia Bullmore, David Prosho, Tony Mooney, Ben Batt, Delroy Brown

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
400 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344753210


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij