:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EAT SLEEP DIE
EAT SLEEP DIE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-04-07
FILM
Neen, het zijn niet de fratsen van Frits & Franky of de perikelen van Balthazar Boma die indruk maken in het buitenland. Het is zelfs niet The Broken Circle Breakdown, wel zijn het de Waalse producties die wereldwijd respect hebben afgedwongen. Wie het over Waalse cinema heeft, komt natuurlijk vrij vlug bij de broertjes Dardenne terecht die op hun eigen (bijna documentaire-achtige) manier het sociale onrecht in onze maatschappij hekelen. Dramatische gebeurtenissen van de kleine man die niemand koud laten, dus.

In haar debuut Eat Sleep Die liet de Oostenrijks-Bosnische regisseuse Gabriela Pichler zich duidelijk inspireren door de twee Waalse broers. Alles draait om de twintigjarige Raša (Nermina Lukac) die samen met haar zieke vader van Montenegro naar Zweden is getrokken op zoek naar een betere toekomst. Het meisje heeft een job in een fabriek waar zij zakjes sla in kratten stopt. Raša is best trots op haar job en gaat er prat op dat zij de snelste werkster van het bedrijf is. Dat klinkt mooi, maar als op een dag de directie de broeksriem aanhaalt en op besparingen overgaat, staat de arme Raša bovenaan de lijst van de pineuten. De bedrijfsverantwoordelijke zegt het niet met zo veel woorden, maar je hoort duidelijk de slogan van bepaalde politieke partijen die het eigen volk eerst plaatsen. Door deze beslissing is de arme vrouw haar gezinsinkomen kwijt, maar zij is een vechter en zal overwinnen.

Eat Sleep Die is dus geen film waar je je achteraf goed bij voelt, en mocht dat wel het geval zijn dan komt dat door de hoop en het doorzettingsvermogen die de immigrante uitstraalt en op briljante wijze door Nermina Lukac wordt vertolkt. Dat is meteen haar acteerdebuut, net zoals dat het geval is voor de rest van de cast. Een wel doordachte keuze van regisseuse Gabriela Pichler omdat op die manier alles realistischer oogt. Dat doet het. De boodschap die Pichler aan haar prent geeft is duidelijk: de wereld is oneerlijk en het enige wat je kan doen is je daar tegen verzetten. Een film dus die ons (alweer) tot denken aanzet. Het enige wat nu nog moet gebeuren is deze boodschap bij de massa krijgen die verknocht is aan superhelden. Misschien is een personage als Raša een grotere held dan Thor...

BEELD EN GELUID
Ik zal het wellicht in iedere recensie blijven herhalen, maar toch. Als fervente filmliefhebber maakt het mij triest dat pareltjes alleen maar op dvd worden uitgebracht. De reden daarvoor kent iedereen, want er staan nu eenmaal geen ellenlange rijen aan de kassa om kwaliteitsfilms te kopen. Gelukkig ziet een maatschappij als Homescreen de dvd niet als minderwaardig broertje van de Blu-ray waardoor we wederom een uiterst verzorgd schijfje krijgen met daarop een geslaagde transfer. Natuurlijke kleuren, scherpe contrasten, geen vlekjes of ander vuil en op de soundtrack kun je zelfs een nummer van Scooter terugvinden.

EXTRA'S
Een Homescreen-release is meestal niet voorzien van bonusmateriaal en dat is op Eat Sleep Die niet anders.

CONCLUSIE
Eat Sleep Die is een bikkelhard sociaal drama dat is geïnspireerd op de prenten van de Dardenne-broers. Je wordt er niet vrolijk van, maar dat is nooit de bedoeling van Gabriela Pichler die de kijker een geweten probeert te schoppen. Soms heeft hij dat nodig, zeker vandaag.cover
Studio: Homescreen

Regie: Gabriela Pichler
Met: Nermina Lukac, Milan Dragisic, Jonathan Lampinen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249481942


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Zweeds & Servo-Kroatisch Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij