:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MALIBU EXPRESS
MALIBU EXPRESS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-07-01
FILM 
Heb je ooit al gehoord van Andy Sidaris? Als je geen fervente pulpfan bent zal deze naam je wellicht onbekend in de oren klinken, toch is deze man in de jaren 80 stinkend rijk geworden door zijn B-films die vandaag cult zijn geworden. Zijn concept was zeer simpel: alles uit James Bond-films pikken en een heleboel schaars geklede (zeg maar poedelnaakte) vrouwen in de domme scenario’s duwen. De wereld was in die tijd ook in de ban van Miami Vice en dus was het ook vanzelfsprekend dat de detectiveverhaaltjes zich daar afspeelden. 
 
Met zijn eigen filmmaatschappij Malibu Bay Films pracht Sidaris ontelbare titels uit die regelrecht op de videomarkt werden gegooid. Het was het soort films dat ervoor zorgde dat filmrecensenten een hartstilstand kregen, maar vandaag oogt zoiets sympathiek en spreekt men zelfs van cult. Het label BBI heeft dat goed begrepen en heeft heel wat van zijn films uitgebracht onder de alles verklarende noemer Bullets, Bombs And Babes. Malibu Express uit 1985 is er een mooi voorbeeld van.
 
Verwacht geen trein, want de Malibu Express is de naam van de boot van detective Cody Abilene (Darby Hinton). Eigenlijk moet je niks normaals in dit scenario verwachten. Als je de reclamejongens moet geloven vertoont dit scenario gelijkenissen met een Raymond Chandler-boek, toch lijkt het eerder door een vijfjarige kleuter (met gevoel voor humor!) te zijn geschreven. Cody is een miljonair die eigenlijk niet moet werken, maar omdat hij zich verveelt hangt hij graag de speurneus uit. Hij wordt gevraagd om een computerfirma na te trekken die illegale transacties met de Russen uitvoert. Na tien minuten is dat evenwel plots van geen tel meer (je zult ook nooit de afloop ervan kennen!), maar moet hij zich bezig houden met het onderzoek naar een brutale bodybuilder die met rijke vrouwen het bed induikt, hun escapades filmt en ze nadien afperst. Zeventig minuten lang krijg je een collage van wulpse dames die binnen de kortste keren uit de kleren gaan, snelle auto’s (het moet toch een beetje op Miami Vice lijken, niet?) en natuurlijk wordt er geregeld ook wat geschoten.
 
Een film om te mijden dus? Neen, wel een prent om te koesteren als je van onnozele eightiesfilms houdt. Frons maar niet meteen de wenkbrauwen, want die fans (waaronder deze brave jongen!) bestaan wel degelijk. De hoofdrolspeler is Darby Hinton, een soort Tom Selleck met het kapsel van George Michael. De rest van de cast bestaat uit mannen van wie je de naam liever niet kent en vrouwtjes wier fifteen minutes of fame wellicht een vermelding in de Playboy was.

BEELD EN GELUID
Deze producties zijn natuurlijk voor een habbekrats ineengetoverd en dat zie je er ook aan. De beelden zijn niet altijd loepzuiver, het geluid maakt soms rare bochten en ook zie je geregeld wat vlekken opduiken. Storend is dat evenwel niet. Robert Rodriguez heeft trouwens de grindhouseliefhebber ooit eens verteld dat hoe meer storingen je in zulke prenten ziet des te groter de pret is, niet? Wees evenwel gerust, de transfer van deze B-film valt goed mee.

EXTRA'S
De bonussectie is echt wel zeer vreemd. Het hoesje schreeuwt het ut dat je 40 minuten extra materiaal te zien krijgt. Dat is wel zo, alleen gaat het om opnames achter de schermen uit andere films van Andy Sidaris. Een vreemde keuze die natuurlijk niet meer dan je reinste schijfvulling is. Er staan ook een paar interviews met Andy Sidaris op deze uitgave. Een fijne man die denkt dat hij met zijn producties naast Don Siegel of John Frankenheimer mag staan.

CONCLUSIE
Ook gek op slechte, maar hilarische actiefilms uit de jaren 80? Je haalt je neus niet op als je televisiescherm geregeld door een blote dame wordt opgevuld? Je trekt het je ook niet aan dat het verhaal nergens op slaat? Haal dan Malibu Express in huis. Wil je alleen maar kwaliteit in je collectie? Draai dan snel je hoofd als je deze titel in de winkelrekken vindt!cover
Studio: BBI

Regie: Andy Sidaris
Met: Darby Hinton, Sybil Danning, Art Metrano

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717185531763


Beeldformaat:
1.33:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij