:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> APT PUPIL
APT PUPIL
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-07-04
FILM
Alhoewel sommige moraalridders moord en brand schreeuwen, blijft het toch onvermijdelijk dat de grootste slachtpartij uit de geschiedenis ook een onuitputtelijke inspiratiebron voor de filmwereld is. In de jaren 70 had je talrijke exploitationfilms die zich in concentratiekampen afspeelden en waren er zelfs Italiaanse arthouseregisseurs die het niet konden laten om het naziverleden met perverse seksspelletjes (The Night Porter) te mengen. Ook Bryan Singer, de regisseur van The Usual Suspects en natuurlijk de X-Men-films deed zijn duit in het zakje. In 1998 was Singer in Hollywoodtermen nog een broekventje, maar zijn derde film deed wel heel wat stof opwaaien. Aan de kassa bleef het rustig, maar nadien kreeg Apt Pupil in de cultwereld een eigen leven, wat natuurlijk aan het zeer controversiële verhaal te danken is.

Apt Pupil is een kortverhaal van Stephen King uit zijn Different Seasons-bundel. Todd (Brad Renfro) is het soort tiener dat school als tijdsverlies ziet. Hij heeft wel de gave om de eerste van de klas te zijn, maar het kan hem toch maar weinig schelen. Wel heeft de jonge kerel een grote interesse voor geschiedenis en een bijna zieke fascinatie voor het nazisme. Stel je niet de vraag hoe het mogelijk is, maar als hij de bus neemt, merkt hij een oude knorpot op die hij meteen als de gevreesde Kurt Dussander (Ian McKellen) herkent, één van 's werelds meest gezochte oorlogsmisdadigers. Dussander was tijdens de Tweede Wereldoorlog een sadistische commandant die talrijke joden in de gaskamer ombracht. In plaats van de gezochte man bij de politie aan te geven, opteert Todd voor een pervers spelletje. Hij koopt een oud nazikostuum en verplicht de man om in zijn oud plunje op zijn bevel in de huiskamer te marcheren. De gewezen commandant wordt als het ware Todds speelgoed. Maar plots keert de oude nazi de rollen om en laat de scholier een oude zwerver doden. De puber blijkt net als de oude Dussander een onweerstaanbare drang om te doden in zich te hebben.

Ofschoon deze film heel wat kritiek uitlokte, kon Singer zich enigszins beheersen, want in het boek gaat Stephen King heel wat verder. Bij de horrorauteur komt bijv. de protagonist alleen maar seksueel aan zijn trekken als hij aan een concentratiekamp denkt, maar zoiets is natuurlijk ondenkbaar in een prent die uit de Columbia-stal komt. Geen nood echter, want Singer drijft het sowieso tamelijk ver. Dat is vooral de verdienste van Ian McKellen (je weet wel Magneto uit X-Men en Gandalf uit de Lord Of The Rings-saga). De Engelse acteur vertolkt op fenomenale wijze de rol van gewezen nazi. Het wordt zelfs eventjes slikken als hij plots onverwachts in de huiskamer een Hitlergroet brengt. Jammer genoeg koos Singer Brad Renfro als tegenspeler. Deze acteur, die op amper 25-jarige leeftijd aan een overdosis drugs overleed, heeft niet het charisma om een film te dragen. Apt Pupil werd trouwens op The Client na, zijn enige grote rol. Maar ook Singer gaat niet geheel vrijuit. Het eerste gedeelte is ronduit verbluffend, maar vanaf het moment dat de nazi de jongen in zijn macht krijgt verdwijnt de magie. Maar goed, Apt Pupil is zo’n film die je regelmatig tegen een spotprijs in de winkelrekken vindt, dus kun je hem maar beter meenemen.

BEELD EN GELUID
Films uit de jaren 80 die al een tijdje uit zijn durven wel eens te ontgoochelen als het op de beeldkwaliteit aankomt, maar dat valt bij Apt Pupil mee. De kleuren lijken wel wat verouderd en ook zijn niet alle donkere scènes even duidelijk, maar toch gaat het om een aanvaardbare transfer. Het geluid is energiek met een soundtrack die (hoe kan het ook anders!) door de bombastische tonen van Richard Wagner wordt gedomineerd.

EXTRA'S
Laat je nooit misleiden door de cover, maar lees onze site bijvoorbeeld. Als je het hoesje mag geloven dan vind je zowel een making-of als interviews in de bonussectie, maar dat is een leugen. Het enige wat je aantreft is een 6 minuten durende Behind The Scenes-extra waarin je wat flarden van interviews vindt. Normaal is dat een twee op tien waard, maar omdat we alleen maar van eerlijke jongens houden gaat daar een strafpunt vanaf!

CONCLUSIE
Waarschijnlijk is er geen haar meer op het hoofd van Bryan Singer dat nog aan Apt Pupil denkt. Deze prent wordt door menig filmfan wegens zijn onderwerp verguisd, maar jaren na datum is hij aan een tweede leven als cultklassieker begonnen. Een beetje terecht, want de rol van Ian McKellen is er eentje om voor eeuwig te onthouden.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Bryan Singer
Met: Ian McKellen, Brad Renfro, Joshua Jackson

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609051100


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits, Grieks, Hongaars, Tsjechisch, Hebreeuws, Turks, Deens, Zweeds, Noors, IJslands, Pools, Hindoestaans
Extra's:
• The Making Of Apt Pupil (6 min.)


Andere recente releases van deze maatschappij