:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRUE BLOOD - SEIZOEN 6
TRUE BLOOD - SEIZOEN 6 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-06-30
SERIE
Op het einde seizoen 5 zagen we de Vampire Authority slagen in zijn opzet: vier van de vijf Tru Blood-fabrieken die over de wereld verspreid zijn, werden vernield, met de bedoeling om de vampiers die noodgedwongen hun honger op de klassieke manier moeten stillen, tegen de gewone bevolking op te zetten. Olie op het vuur daarbij is dat de gouverneur van Lousiana, Truman Burrell (Arliss Howard), de totale oorlog aan de vampiers heeft verklaard: al hun bezittingen worden geconfisqueerd, er geldt een avondklok (voor vampiers!) en aangezien ze niet langer als menselijke wezens moeten worden beschouwd, staat het eenieder vrij om er zo veel te doden als 'ie wil. Ook Eric Northman's (Alexander Skarsgard) nazaat Pam (Kristin Bauer Van Straten) deelt in de klappen: haar bar Fangtasia wordt gesloten, en ze wordt gevangengenomen en afgevoerd naar een dubieus "centrum" waar de vampiers wetenschappelijk worden onderzocht, maar feitelijk worden doodgemarteld. Het centrum heeft al enkele unieke wapens ontwikkeld, zoals kogels met een houten kern en contactlenzen tegen het glamouren, maar voor Burrell is het niet genoeg: hij wil de vampiers tot de laatste man uitgeroeid zien. Eric gaat echter in de tegenaanval en kidnapt Burrells dochter Willa (Amelia Rose Blaire) en verandert haar in een vampier.
Sookie Stackhouse (Anna Paquin) graaft de strijdbijl op tegen de drieduizend jaar oude Warlow (Robert Kazinsky), een half-vampier, half-fae, die in staat is in het daglicht rond te lopen, en die waarschijnijk verantwoordelijk is voor het vermoorden van Sookies ouders. Hierbij krijgt ze de steun van haar over-over-over-...-grootvader Niall Brigant (Rutger Hauer), de laatste koning van de fae, die als enige de slachtpartij van Warlow heeft overleefd. Als Sookie de fae Ben Flynn in huis neemt, vermoedt niemand dat hij Warlow is. Warlow wil Sookie ook veranderen in zijn vampierbruid om een nieuw onsterfelijk geslacht van onsterfelijke superwezens te creëren. Als dan ook nog eens blijkt dat Warlow misschien we een goeie rechtvaardiging had om Sookies ouders te doden, gaat ze helemaal twijfelen.
Warlow heeft ook de interesse gewekt van Sookies ex Bill Compton (Stephen Moyer), die het bloed van de aartsvampier Lilith (Jessica Clark) heeft gedronken. In zijn toekomstvisies ziet hij hoe gouverneur Burrell alle vampiers wil offeren aan de zon, en er is hem veel aan gelegen om het bloed van Warlow, waardoor vampiers zich in het zonlicht kunnen voortbewegen, te synthetiseren. Hij laat Jessica (Deborah Ann Wool) de vermoedelijke uitvinder van Tru Blood, de Japanse seksverslaafde professor Takahashi (Keone Young), ontvoeren, en verplicht hem om in een laboratorium onderzoek te doen naar fae-bloed. Daarvoor heeft Bill wel het bloed van een authentieke fae nodig: Sookie weigert, dus heeft hij geen andere keuze om zich te wenden tot de vier dochters van sheriff Andy Bellefleur (Chris Evans), die na een nachtelijk slippertje met een fae opgezadeld zit met vier snel ouder wordende nymfen. Jessica heeft echter moeite om zich te bedwingen en drinkt de dochters leeg; Andy geeft haar aan bij de instanties, en ze wordt afgevoerd naar het vampier-concentratiekamp.
Sam Merlotte (Sam Trammell) is intussen nog steeds op de vlucht voor de weerwolvenroedel van Alcide Herveaux (Joe Manganiello), die het niet pikt dat hij samen met een vampierenrechteactiviste, Nicole (Jurnee Smollett-Bell), op de vlucht is met het weerwolvenjong Emma (Chloe Noelle) van Sams vriendin Luna. Zelfs wanneer Sam het kind uiteindelijk overdraagt aan Alcide, is zijn leven nog niet veilig, want Alcide heeft gezworen dat zijn roedel Sam in stukken zal scheuren als hij nog één voet in Bon Temps zet. Enne... had Sam daar nog niet ergens een bar uit te baten of zo? Zijn kok Terry (Todd Lowe) wordt zodanig verteerd door zijn schuldgevoelens veroorzaakt door zijn oorlogsmidaden, dat hij een huurmoordenaar voor zichzelf inhuurt, omdat hij te laf is om zichzelf uit zijn lijden te verlossen. Als zijn vrouw Arlene (Carrie Preston) hem echter laat glamouren door een vampier, en Terry's negatieve gedachten zijn uitgeband, is hij dat van die huurmoordenaar al lang vergeten... de sukkel.
Zodra Jason (Ryan Kwanten) verneemt dat zijn vriendin Jessica gevangen zit in de onderzoeksfaciliteit van Burrell neemt hij dienst bij diens speciale politie. In werkelijkheid wil hij natuurlijk het gebouw binnen kunnen dringen en Jessica alsook zijn andere vrienden uit de klauwen redden van Burrell, die een verbond heeft gesloten met Sarah Newlin (Anna Camp), de ex van de homoseksuele vampier annex overloper Steve Newlin (Michael McMillian). Sarah bereidt de laatste slag tegen de vampiers voor: onder auspiciën van Burrell worden de Tru Blood-fabrieken heropend, alleen wordt aan het gesynthetiseerd bloed het fatale Hepathitis V-virus toegevoegd. Jason, Eric, Sookie, Warlow, Bill, Pam, Tara... allemaal zullen ze hun geschillen opzij moeten zetten als ze willen dat de vampiersoort nog een schijntje kans op overleven heeft.
Met de originele Southern Vampire Mysteries-boeken van Charlaine Harris heeft de True Blood-franchise nog amper wat te maken. Personages komen en gaan, in de tv-reeks niet noodzakelijk dezelfde als in de boeken, en producent Alan Ball heeft na het vijfde seizoen de reeks de rug toegekeerd. Zijn functie als showrunner werd overgedragen aan een collectief van schrijvers, terwijl de brave man zijn aandacht heeft verschoven naar Banshee. Dat hij nog als executive producer staat gecrediteerd is eerder een erkenning voor de man, maar hij houdt zich niet meer bezig met de dagelijkse beslommeringen van de vampieren / faes / weerwolven / shapeshifters / whatever van Bon Temps. Ook het acteurskoppel Anna Paquin en Stephen Moyer heeft al aangegeven dat het stilaan tijd wordt om een einde te breien aan de show die erin slaagde om de meest gore horror alledaags te laten overkomen. De opnames van seizoen 6 werden bovendien bemoeilijkt door de zwangerschap van Anna Paquin, waardoor dit seizoen uiteindelijk maar 10 afleveringen telt en niet de gebruikelijke 12.

De herrijzenis van Bill Compton als Lilith wordt een beetje knullig aangepakt, maar het scenaristenteam lijkt er toch op aan te sturen om de reeks te willen doen eindigen in schoonheid. Die schoonheid zal dan vervat zitten in het zevende, laatste seizoen wat we nog tegoed hebben. Het zesde seizoen pakt uit met enkele aardige verrassingen. Met Arliss Howard als gouverneur Burrell heeft de reeks opnieuw een waardige antagonist, en vooral ancien Rutger Hauer weet een aardige uitbreiding van de Stackhouse-familie neer te zetten als de adellijke Niall, alhoewel hét punt van kritiek hier overduidelijk is dat hij nogal vroeg in de reeks voor enkele afleveringen wordt uitgeschakeld door Warlow. Nu de reeks op zijn einde loopt worden er ook hoofdpersonages geslachtofferd, waarvan één substantiële die in de laatste aflevering er definitief het bijltje bij neerlegt.
Maar vooraleer we zover zijn gaat True Blood uit met een luide knal. Gore, geweld en extréém veel seks zijn niet alleen de reden waarom u een HBO-reeks bekijkt, maar het is altijd wel mooi meegenomen. Het aantal personages die hun welgevormde lijven ontdoen van hun kleren is niet te tellen, het aantal uit elkaar spattende vampiers overigens ook niet, gelukkig blijven beide ons met betrekking tot Rutger Hauer bespaard.
BEELD EN GELUID
Van alle tot nog toe uitgebrachte seizoenen van True Blood valt vooral de consistentie op waarop de samenstellers de Blu-rays hebben getrakteerd, met name de mooie en duidelijke menuopbouw is lovenswaardig. Ook qua beeld-en geluidskwaliteit verschilt dit zesde seizoen niet erg van zijn vijf voorgangers. Er wordt heel veel geëxperimenteerd met verschillende kleurschakeringen: als Warlow zit opgesloten in een parallelle wereld in een dimensie die 'naast' het kerkhof van Bon Temps ligt, verbleken de kleuren en wordt het licht gedimd telkens als er een vampier het kerkhof betreedt. Aangezien de vampiers vooral 's nachts actief zijn, is het in deze reeks belangrijk dat er genoeg onderscheid zit in de donkere schakeringen, en dat is dan ook meteen het sterkste punt van de beeldvoering. Onder meer de scène waarin Niall en Warlow elkaar 's nachts op een brug partij geven is zeer scherp, en de speciale effecten, zoals een poort naar een andere dimensie, vallen niet uit de toon. Ook de huidtinten zijn zeer functioneel ingekleurd: vampiers hebben een lijkbleke huid met soms veel rimpels, het bloed dat langs hun hoektanden druipt is dan weer dieprood, en de gloed in de ogen van de weerwolven zoals Alcide is fel lichtgevend. Voor de rest hanteren de makers bewust een ruwe, noisy stijl met veel extremen, en misschien hier en daar een klein beetje te scherpe randen; maar alleen een kniesoor zal daarop letten. De geluidskwaliteit is zoals gewoonlijk van een zodanig niveau dat de reeks moeiteloos kan concurreren met zowat elke denkbare blockbuster. De dialogen zijn zeer goed verstaanbaar, de uithalen van de surrounds telkens er één of ander bovennatuurlijk wezen zijn klauwen / kaken / (vul in...) bovenhaalt zijn strak, en de soundtrack, een mengeling van incidentele muziek van huiscomponist Nathan Barr en een mengeling van popsongs die vooral de liefhebber van alternatieve rock zal plezieren (Cannonball van The Breeders!), swingt als een tiet. Een object dat overigens in deze reeks veelvuldig te zien is.
EXTRA'S
Helaas is er op gebied van bonusmateriaal niet veel meer te vertellen wat er op de vorige releases al niet verteld was. Traditioneel bevat de eerste disk een samenvatting van het vorige seizoen (5:10), en is elke aflevering voorzien van een recap, een preview, en een featurette "Inside the Episode". (36:56 voor de tien mini-featurettes samen). Vijf afleveringen zijn voorzien van audiocommentaar, meestal ingesproken door crewleden, met op drie van de vijf een lid van de cast toegevoegd. In dit geval zijn dat Amelia Rose Blaire (Willa), Stephen Moyer (Bill) en Carrie Preston (Arlene). De laatste disk herbergt nog een interactieve featurette "Vamp camp files", een reeks van faux handleidingen gepresenteerd door Anna Camp in haar rol van de godsdienstwaanzinnige Sarah Newlin, die de mensheid een compleet arsenaal aan middelen aanbiedt om zo veel mogelijk vampiers om zeep mee te helpen. De inhoud wordt geacht interactief te werken, maar op mijn speler haperde diverse filmpjes. Dan is er nog een finale sectie, de immer wederkerende nota's "True Blood Lines" waarin je kan nagaan wie er vampier is, wie een fae, wie de beide, wie slechts een half-fae, wie een weerwolf, wie een shapeshifter, en dan ook nog alle mogelijke offspring en ancestors. Na zes minuten niet om aan te beginnen; een kat vindt er haar jongen niet meer in, en alleen wie redelijk wat voorkennis heeft over de reeks zal eens occasioneel wat ontbrekende informatie kunnen opzoeken.
CONCLUSIE
Het vertrek van Alan Ball als showrunner heeft de reeks niet noodzakelijk schade berokkend, maar meer en meer wijst alles erop dat het einde in zicht is. Ìnhoudelijk vallen ook eindelijk een paar verhaallijnen in de goeie plooi, dus ik denk dat het laatste, zevende seizoen, het potentieel heeft om de saga met een knal af te sluiten.coverStudio: Warner

Regie: Stephen Moyer, Daniel Attias, Howard Deutch, Anthony Hemingway, Michael Ruscio, Scott Winant, Michael Lehmann, Romeo Tirone
Met: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Tramell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Alexander Skarsgard, Chris Bauer, Kristin Bauer Van Straten, Lauren Bowles, Nelsan Ellis, Lucy Griffiths, Todd Lowe, Joe Mangianello, Michael McMillan, Anna Camp,. Carrie Preston, Deborah Ann Woll, Robert Patrick, Jessica Clark, Arliss Howard, Amelia Rose Blaire, Rugter Hauer, Rob Kazinsky,Jurnee Smollett-Bell

Film:
9/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
548 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888168905


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans DTS 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 5 audiocommentaartracks
• Recaps
• Previews
• Season 5 recap
• 10 featurettes "Inside The Episode"
• Interactieve featurette "Vamp camp files"
• Nota's "True Blood Lines"

Andere recente releases van deze maatschappij