:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FATHER BROWN - SEIZOEN 2
FATHER BROWN - SEIZOEN 2
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-09-08
TV-SERIE
In het tweede seizoen van de BBC-serie Father Brown zijn alle hoofdpersonages uit het eerste deel weer op post voor 10 spannende en grappige afleveringen over onopgeloste moorden, verdwijningen en vreemde gebeurtenissen in en om het dorpje Kimbleford, waar de katholieke pastoor er telkens opnieuw in slaagt om de raadsels op te lossen en politie-inspecteur Valentine het nakijken geeft, want Father Brown kent z’n kudde en hij weet hoe hij z’n parochianen aan moet pakken, terwijl de man van de wet methodes dient te hanteren die vaak weinig efficiënt en vooral tijdrovend zijn, waardoor Father Brown op z’n fiets sneller resultaat boekt dan Valentine in z’n flitsende politieauto. Het leidt tot een zekere mate van frustratie, maar de politieman moet in Father Brown telkens weer z’n meerdere erkennen, hoe zeer hij dat ook bij tijd en wijle betreurt.

 

Mrs. McCarthy (Sorcha Cusack), die zich graag parochiesecretaresse laat noemen, maar die feitelijk de rol van een veredelde pastoorshuishoudster voor haar rekening neemt, is uiteraard opnieuw van de partij, want wat Father Brown voor elkaar krijgt steunt in grote mate op de roddels die zij opvangt, op haar natuurlijke nieuwsgierigheid en minstens even belangrijk: op de vrij onbevangen en spontane manier waarop ze roddels en geruchten met haar omgeving deelt. Lady Felicia (Nancy Carroll, Call The Midwife seizoen 2, 2013), echtgenote van een man die Monty wordt genoemd en die in Londen in het Hogerhuis zetelt waardoor hij zich nog nooit in Kimbleford heeft vertoond – dat betekent: niet in seizoen 1 – waardoor z’n ega zich af en toe in een amoureus avontuurtje kan storten met een aantrekkelijk (en liefst jonger) exemplaar van de mannelijke soort in Kimbleford, keurt Mrs. McCarthy’s manier van doen af, terwijl ze eigenlijk – zij het op een iets fijnzinnigere manier - precies hetzelfde doet. Ook Lady Felicia’s chauffeur Sid Carter (Alex Price) is weer van de partij, want af en toe heeft Father Brown iemand nodig die gesloten deuren en geheime bureauladen open kan maken zonder sporen achter te laten, maar politie-inspecteur Valentine verdwijnt na 1 aflevering uit seizoen 2, want Hugo Speer (Nymphomaniac, 2013; The Full Monty, 1997) heeft het lucratieve aanbod van BBC en BBC America geaccepteerd om deel uit te maken van de cast van de nieuwe avonturenserie The Musketeers, waarvan ondertussen 1 seizoen is uitgezonden en een tweede in de steigers staat. Hij wordt vervangen door Tom Chambers als inspecteur Sullivan, een jonge en potige politieman die interessante perspectieven biedt met het oog op een eventueel derde seizoen.

 

Twee zussen die met een tussenpauze van 12 jaar spoorloos verdwijnen in een huis waar het schijnbaar spookt; een man in ziekenhuisplunje die Lady Felicia tegen het lijf loopt in het dorpscentrum en die neerstort en sterft met het woord moord op de lippen; een oudere vrouw die wordt vermoord nadat ze het een en ander heeft ontdekt dat schadelijk kan zijn over de adellijke familie waarmee ze verwant is en een jonge vrouw die wordt opgeknoopt omdat ze een boerenzoon zou hebben vermoord, maar op het nippertje uitstel krijgt tot is onderzocht of ze al dan niet zwanger is; het zijn maar een paar van de tien mysterieuze affaires waarin Father Brown in seizoen twee het verschil maakt, want de opvolger van politie-inspecteur Valentine mag dan koelbloedig lijken en beter georganiseerd zijn dan z’n voorganger, tegen de efficiëntie van Father Brown, die kan rekenen op Mrs. McCarthy, Lady Felicia en haar handige chauffeur Sid Carter, is inspecteur Sullivan niet opgewassen, ook al blijft hij in navolging van z’n voorganger beweren dat ook zonder de hulp van de pastoor de schuldigen zullen worden ontmaskerd.

 

Mark Williams, Sorcha Cusak en Nancy Carroll hebben zich hun resp. rol inmiddels uitstekend eigen gemaakt waardoor de afleveringen als een sneltrein over het scherm flitsen. Verwacht geen harde confrontaties tussen jager en prooi en evenmin een bikkelharde detectivestory, maar een onderhoudende familieserie waarin geheimzinnige verdwijningen en moorden op een luchtige en onderhoudende manier in beeld gebracht worden met Father Brown en z’n twee onafscheidelijke schaduwen in poolpositie. Marc Williams speelt de rol trouwens met overtuiging en als kijker geloof je zonder meer in z’n personage, terwijl z’n sidekick Mrs. McCarthy voor de grappige momenten zorgt en Lady Felicia voor het aristocratische randje. De verhaallijnen lijken ons iets moeilijker dan in serie 1 en de makers durven Father Brown zelfs af en toe in weinig comfortabele situaties brengen, waarbij hij één keer zelfs bijna wordt gewurgd door een belager. Maar in 20 afleveringen hebben we niet één keer de indruk gehad dat er sprake is van repetitie, want auteur G.K. Chesterton (1874-1936) heeft in vijf boeken (tussen 1911 en 1935) een rijke verzameling spannende verhalen neergepend met Father Brown in de hoofdrol.

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is uitstekend, met felle kleuren, scherp beeld en geen ongerechtigheden. Sterke punt van de serie is het production design, want alles ademt de sfeer van de late jaren 40 van de vorige eeuw en de locaties (kastelen, kloosters, etc.) zijn zonder meer bloedmooi. De geluidstrack is welluidend, maar tegelijk eenvoudig, want in het landelijke Kimbleford is er soms wat opschudding, maar zelden voldoende om uw homecinemasysteem op de proef te stellen.
 
EXTRA’S
Geen.

 
 
CONCLUSIE
Ook in seizoen 2 blijft Father Brown een grappige, luchthartige en onderhoudende serie zonder pretenties, maar eentje met een cast die er duidelijk zin in heeft, en zeer toegankelijke scenario’s waarmee op een ruim publiek wordt gemikt.cover
Studio: JustBridge

Regie: Ian Barber, Matt Carter, Dominic Keavey
Met: Mark Williams, Sorcha Cusack, Alex Price, Nancy Carroll, Tom Chambers

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
450 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344754521


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij