:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DA VINCI'S DEMONS - SEIZOEN 2
DA VINCI'S DEMONS - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-12-16
SERIE
In het tweede seizoen van Da Vinci's Demons zien we hoe onze held Leonardo besluit om zijn zoektocht naar het "Book of Leaves" tijdelijk te onderbreken om de De Medici's te helpen bij het onderdrukken van een door de Paus georkestreerde opstand in Firenze. Als dat lukt en Lorenzo De Medici weer op zijn troon zit, wordt de hele stad echter in de ban gedaan door de kerk, wat dan weer repercussies heeft op de handel tussen Firenze en alle buursteden en Lorenzo zich genoodzaakt ziet om erop uit te trekken om bondgenoten te vinden. Leonardo kan zich daar echter niet langer mee bezighouden en besluit om alsnog te vertrekken om het Book of Leaves te vinden en meer te weten te komen over wat er gebeurd is met zijn moeder. Het is echter de vraag of hij niet teveel tijd verloren heeft, want ondertussen is Girolamo Riario al lang onderweg naar het geheimzinnige land waar het boek zich zou bevinden om de kennis te verzekeren voor de katholieke kerk...

Bij het kijken van het eerste seizoen van Da Vinci's Demons vonden we dat het verhaal op zich wel intrigerend was, maar dat structuur wat ontbrak. Tegen het einde werden de verschillende verhaallijnen beter samengesmolten en vielen alle stukjes mooi op hun plaats waardoor het geheel beter volgbaar was. In seizoen 2 zien we jammer genoeg exact hetzelfde gebeuren. De eerste afleveringen zijn nogal verwarrend en de fouten uit seizoen 1 worden gewoonweg herhaald. Je hebt dus wederom een paar episodes nodig eer het een beetje duidelijk wordt hoe de verhoudingen allemaal liggen en welke verhaallijnen uitgestippeld worden. Na een viertal episodes wordt het beter en kan je goed volgen, maar dan ben je toch weer bijna halfweg het seizoen. Deze nogal chaotische vertelstijl, die telkens in het begin van een seizoen aangehouden wordt, is niet echt motiverend voor de kijker om te blijven kijken en we hopen dan ook écht dat seizoen 3 een betere structuur zal krijgen, maar dat is iets wat we na het bekijken van het eerste seizoen ook hoopten voor dit seizoen.

Het verhaal zelf blijft op zich wel intrigerend genoeg om te volgen en er is deze keer ook wat meer actie aanwezig terwijl het einde suggereert dat we zelfs een heuse veldslag kunnen meemaken. Iets om naar uit te kijken dus, maar als men kijkers wil blijven binden zal men toch de zaken wat rechtlijniger moeten aanpakken en wat minder hooi op de vork nemen en verhaallijnen niet kris kras door elkaar laten lopen.

BEELD EN GELUID
Qua beeld en geluid kunnen we niet echt klagen en de kwaliteit ligt op hetzelfde niveau als in het eerste seizoen. Hier en daar merkten we wel een compressiefoutje op alsook wat aliasing, maar voor de rest is alles wel in orde op technisch vlak. De CGI is nog steeds wat knuddig waardoor het te duidelijk wordt dat Da Vinci's Demons niet over de budgetten beschikt van menig Amerikaanse topserie, maar we zeggen dat inhoud belangrijker is dan uiterlijke schijn, zeker? Het geluid is eveneens goed maar niet uitzonderlijk. De serie steunt vooral op dialogen, maar de keren dat er sprake is van actie, wordt die wel goed weergegeven. Vooral de introtune van Bear McReary zorgt ervoor dat je merkt dat alle luidsprekers goed aangestuurd worden. Toch twee kleine opmerkingen: Entertainment One levert deze release in een mooie verpakking, maar dat er zelfs geen play all-optie in het menu staat is - vinden wij - écht niet meer van deze tijd. En dat in aflevering vier het geluid gedurende bijna een minuut wegvalt in de 52e minuut is toch ook al geen schoonheidsfoutje meer te noemen.

Opmerking van de hoofdredacteur: we hebben naar aanleiding van dit technisch mankement contact opgenomen met E1 Entertainment. Blijkbaar is alleen de eerste persing van de disk behept met dit probleem. Mocht u toch onverhoopt een foutief exemplaar in handen gekregen hebben, mag u dat zonder probleem gaan omruilen.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Het tweede seizoen van Da Vinci's Demons bouwt voort op seizoen 1 en bevat wel wat interessante verhaallijnen, maar men maakt dezelfde fouten als in het eerste seizoen. Structuur ontbreekt een beetje en pas na enkele afleveringen wordt het duidelijk waar men naartoe wil. Op zich is dat geen doodzonde, maar in een serie met slechts 10 episodes per seizoen, is het wel heel erg dat je bijna de helft van de tijd nodig hebt om het verhaal duidelijk te maken. Dat dit in een eerste seizoen gebeurt kan je nog wel begrijpen, maar ditzelfde probleem in twee seizoenen op rij, het is er echt wel over. Hopelijk brengt seizoen 3 soelaas hieromtrent, want het is maar de vraag hoe lang kijkers willen blijven investeren in een serie die telkens een half seizoen nodig heeft om op kruissnelheid te komen.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Charles Sturridge, Peter Hoar, Jon Jones, Justin Molotnikov
Met: Elliot Cowan, Eros Vlahos, Lara Pulver, Laura Haddock, Tom Bateman, Tom Riley

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
500 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045242701


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij