:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHORT CIRCUIT
SHORT CIRCUIT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-03-30
FILM
De militaire contractor NOMA heeft vijf robots ontworpen die met verbazend gemak in vijandelijk gebied kunnen gedropt worden en die op eigen initiatief de vijandelijke troepen kunnen herleiden tot een hoop schroot. De demonstratie voor de geldschieters moet echter abrupt worden afgebroken door de slechte weersomstandigheden en één van de vijf robotten, Nummer 5 (Tim Blaney) krijgt na een blikseminslag een kortsluiting. De robot ontwikkelt daardoor gevoelens én een onverzadigbare honger naar kennis (die hij steevast input noemt). De robot gaat op de loop en belandt in het huisje annex dierenasiel van voedselverkoopstertje Stephanie Speck (Ally Sheedy). Die is ervan overtuigd dat Nummer 5 een alien is en zijzelf uitverkoren als contactpersoon met een nieuwe beschaving. Tegen dat het misverstand is uitgeklaard heeft Nummer 5 alle boeken in Stephanies huis gelezen en uren voor de televisie doorgebracht, waarbij hij zich vooral de strapatsen van de Three Stooges heeft eigen gemaakt. Nummer 5 gedraagt zich bovendien als een galante ridder wanneer hij het foute vriendje van Stephanie, Frank (Brian McNamara), de deur uitwerkt. De militairen willen echter hun stuk speelgoed terug en Frank is er als de kippen bij als blijkt dat ze een beloning hebben uitgeloofd. Ook de ontwerper van Nummer 5, de ietwat wereldvreemde nerd Newton Crosby (Steve Guttenberg) trekt erop uit, samen met zijn assistent, Apu Nahasapeemapetilon Benjamin Jabituya (Fisher Stevens), alhoewel de Grote Boze Wereld Buiten De Deur vanuit hun opzicht nog een véél gevaarlijker schepsel huisvest dan de oorlogsrobots die ze ontworpen hebben - namelijk vrouwen! Stephanie probeert Newton ervan te overtuigen dat Nummer 5 kan redeneren als een menselijk wezen. De lokale ijzervreter van dienst, kapitein Skroeder (G.W. Bailey), wil echter Nummer 5 tot schroot schieten, en hij zet Nummers 1 tot en met 4 in.

In een tijdperk waarin het uitbrengen van een soundtrack bij een film nog geen evidentie was kreeg deze film enorm naambekendheid door het nummer Who's Johnny? van El DeBarge. Regisseur John Badham, bekend van hardere films met antimilitaristische trekjes zoals Blue Thunder en War Games maakte met deze Short Circuit opnieuw een film over technologie die aan de controle van haar scheppers ontsnapt, alleen vond hij het voor deze prent nodig om er een meer komische insteek aan te geven. Uit War Games van drie jaar eerder recycleerde hij brat pack-actrice Ally Sheedy en vulde de rolverdeling aan met Steve Guttenberg die een jaar daarvoor een soortgelijke goedbedoelende snul speelde in Cocoon. Short Circuit is een familiefilm voor alle leeftijden die vooral nostalgici van de jaren 80 zoals ondergetekende zal aanspreken. Merkwaardig is wel dat toen, met eerder beperkte middelen en met acteurs die nog niet zo'n opgeblazen ego hadden als wat tegenwoordig doorgaat voor comedy-acteurs, men oprecht grappige films kon bij elkaar pennen zonder platvloerse humor, wat nochtans een trap voor open doel had kunnen zijn gezien de onkunde van de twee wetenschappers als het op vrouwen aankomt. Ook de megabudgetten voor speciale effecten waren in de jaren 80 nog niet wat ze nu waren; iedereen die handig genoeg is met een lasbrander kan zelf zijn Nummer 5 maken met behulp van wat conservenblikken en van hetgeen je op elk zichzelf respecterend autokerkhof vindt. Niet dat de film er minder charmant door wordt, integendeel! De manier waarop bijna religieus optimistisch er gedaan werd over technologie in de jaren 80 doet de sfeer wel baden in een hopeloos naïef sfeertje - de beveiliging van het eerste het beste containerpark vandaag de dag is op het eerste zicht beter dan die van een extreem belangrijke militaire experimentele basis, waar de enige wacht wordt gehouden door een geactiveerde bruggepensioneerde - en hier en daar wordt de film iets te melig en voorspelbaar. Toch zal de film zeker zijn impact hebben gehad op de huidige generatie filmmakers want het design van Nummer 5 is duidelijk doorgedrukt in het ontwerp van Wall-E, zo sterk zelfs dat één van de koffiezet-robots uit de film ook duidelijk trekjes vertoont van Eve uit voornoemde film.

BEELD EN GELUID
De beeldband is in het originele 2.35:1-formaat. En daarmee is het enige positieve punt gezegd. Budgettiteltjes worden niet met dezelfde égards behandeld dan recente blockbusters, maar wat Dutch Filmworks hier presteert - of de antithese daarvan - grenst aan het ongelofelijke. Het beeld is nog slechter dan een gemiddelde VHS-transfer; het ontbreekt compleet aan scherpte en de prent bevat nog steeds de splice marks, waaruit ik niet anders dan kan besluiten dat een VHS-band waarschijnlijk beter was geweest. De print is vuil en de kleuren zijn afgewassen. De "remastering" van deze film bestond er waarschijnlijk uit dat de filmlas werd opgegeten door een kameel, waarna de maagsappen hun werk hebben gedaan, en de pellicule er vervolgens weer is uitgekomen - ik laat het aan uw eigen verbeelding over langs welke kant. De 2.0-soundtrack is beluisterbaar maar het ontbreekt de prent aan elke vorm van dynamiek. Blijkbaar is de enige Blu-rayrelease van deze film een regio A-locked Amerikaanse versie.
 
EXTRA'S
Deze disk is rond en niet vierkant. Dat is zowat het enige wat er extragewijs over deze disk te vertellen is. Als uw speler bij het instoppen van de disk van miserie spontaan doorbrandt, dan heb ik daar het volste begrip voor.
 
CONCLUSIE
Een aardige sci-fikomedie uit de jaren 80 wordt op zo'n schabouwelijke manier op disk gezet dat ik deze versie echt aan niemand wens aan te raden.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: John Badham
Met: Tim Blaney, Ally Sheedy, Steve Guttenberg, Fisher Stevens, Austin Pendleton, G.W. Bailey, Brian McNamara

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
0/10


Regio:
2

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664014264


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij