:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FAST & FURIOUS 4
FAST & FURIOUS 4 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-05-07

FILM
Critici kijken met plezier neer op het publiek dat van de Fast & Furious-franchise houdt. Deels is dat misschien terecht, toch kan je er niet omheen dat de zalen blijven volstromen voor deze films. Ook al dachten sommigen dat ze er met de dood van Paul Walker van af waren, het is anders gelopen. Men heeft inderdaad wat getwijfeld, maar uiteindelijk toch beslist om een achtste deel te maken. Jeleest in allerlei interviews dat wijlen Paul Walker het zo zou hebben gewild, de echte reden is natuurlijk dat dit de enige film is waarmee Vin Diesel tonnen geld kan verdienen. Je kan nu eenmaal niet je verdere leven een boomstronk vertolken (Guardians Of The Galaxy). Maar, en nu komt dat andere deel, kan geen enkele filmliefhebber ontkennen dat deze franchise het beste is wat je in de autowereld kan vinden. Het verstand staat wel twee uur op nul, toch blijven deze blockbusters verbluffend spectaculair en wie eerlijk is moet naderhand toegeven dat hij zich geen seconde heeft verveeld. En dat laatste kan je dan weer niet van alle films zeggen die door critici worden opgehemeld.

Als je een leek bent in het autowereldje van Dominic Toretto (Vin Diesel) ben je ook maar beter bij de pinken als je van plan bent om deze films aan te schaffen. Fast & Furious is immers niet de eerste film, zoals je zou kunnen denken, maar wel het vierde deel (de eerste is gewoon The Fast & The Furious).  Zeg nu nog maar eens dat je niks bijleert bij het lezen van onze pagina’s! Dat vierde luik kwam er volgens Diesel omdat de fans niet gelukkig waren met het tweede en het derde deel. Inderdaad, we zijn benieuwd wat hij verzint voor de andere delen!

Deze bijna twee uur durende achtervolging begint enorm spectaculair als Toretto en zijn trawanten met enkele sportwagens een truck met diesel in de Dominikaanse Republiek kapen. Kort daarna deelt Han (Sung Kan) mee dat de politie hun op de hielen zit en dat het beter is dat ieder lid van de bende zijn eigen weg kiest. De flik die hun wil klissen is natuurlijk FBI-agent Brian O’Conner (Paul Walker), die zelf ook een grote liefde voor sportwagens heeft en een relatie achter de rug heeft met Torettos zus Mia (Jordana Brewster). Toretto houdt zich koest, maar de plannen worden gedwarsboomd als zijn liefje Letty (Michelle Rodriguez) op laffe wijze wordt vermoord door Arturo Braga (John Ortiz). De flik en de straatracer hebben meteen hetzelfde doelwit en groeien met de minuut dichter tot elkaar.

Het verhaal maakt, zoals dat wel vaker het geval is in Fast & Furious-films, rare sprongen. Maar wat zou het? Je bekijkt deze film noch voor zijn verhaal noch voor zijn cinematografie, maar gewoon voor de actie, de snelle wagens en (toegegeven) de vele knappe dames. De rest is niet meer dan bijzaak. Het is jammer dat Vin Diesel dat niet wil begrijpen, want in ieder deel zondigt de kaalkop door heel wat gezwets over kameraadschap in de verhalen te steken die je bijna naar de doorspoeltoets doen grijpen. Los daarvan, is het vierde deel onschuldig Hollywoodentertainment dat ondanks de schrijfsels van vele verontwaardigde critici recht van bestaan heeft.

BEELD EN GELUID

De Blu-rayversie is er één van de eerste soort. Uiteraard zie je geen storingen, maar het verschil met de latere Fast & Furious-films is enorm. Sommige beelden zijn wat wazig, en soms heb je de indruk dat het alleen maar de motorkappen zijn die blinken. Dat is jammer, want de indrukwekkende landschappen van de Dominikaanse Republiek en natuurlijk de stunts zijn ideaal voer voor een top Blu-ray. Het wordt dus tijd dat men bij Universal deze schijfjes in een betere versie aanbiedt, en wees er maar zeker van: op een dag zal dat ook wel gebeuren. Dat geldt ook voor het geluid. Technisch valt er niets op aan te merken, maar met dat oorverdovend gegrom van al die motoren kun je toch meer aanvangen dan wat op dit schijfje is te horen.

EXTRA’S

En dan zijn er de extra’s. Eerlijkheidshalve leek het meer alsof ondergetekende een uur naar Top Gear zat te kijken dan naar documentaires over de film. In Under The Hood: Muscle Cars & Imports kom je dan ook alles te weten over de snelle auto’s. De intelligente uitspraak van Vin Diesel “You can recognize a person by the car he drives” spreekt boekdelen. En tja, het voelt toch vreemd aan om Paul Walker te horen zeggen wat voor een impact een “muscle car” op zijn leven heeft. In Driving School With Vin Diesel kun je zien hoe de kaalkop leert autorijden. Shooting The Big Rig Heist gaat over de opnames van de spectaculaire beginscène. Als je wil weten wat voor moeite (geen dus) het heeft gekost om alle castleden ervan te overtuigen om mee te werken aan een vierde episode moet Getting The Gang Back Together maar eens bekijken. Ten slotte is er nog de twintig minuten durende spin off Los Bandoleros die is geregisseerd door Diesel. Na afloop hoop je alleen maar dat hij in de toekomst gewoon achter het stuur blijft, of gewoonweg een boomstronk vertolkt.

CONCLUSIE

Fast & Furious is het vierde deel van de franchise. Wat je ook mag lezen, het blijft ontzettend spectaculair. Het verhaal is mager en van de pot gerukt, maar het feit dat er al een achtste deel in de maak is bewijst dat woorden van kritiek volstrekt overbodig zijn.
coverStudio: Universal

Regie: Justin Lin
Met: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582862706


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels , Frans, Duits, Portugees, Zweeds, Deens, Noors, Italiaans, Catalaans
Extra's:
• Under The Hood: Muscle Cars And Imports (12 minuten)
• Getting The Gang Back Together (9 minuten)
• Driving School With Vin Diesel (4 minuten)
• Shooting The Big Rig Heist (10 minuten)
* Los Bandaleros (20 minuten)
* Gag Reel (5 minuten)

Andere recente releases van deze maatschappij