:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ABYSS, THE
ABYSS, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-07-20

FILM
De boorplatformwerkers van Virgil 'Bud' Brigman (Ed Harris), die de beschikking hebben over een ultramodern onderwaterstation, worden ter hulp geroepen wanneer een Amerikaanse atoomduikboot zinkt na een bijna-aanvaring met een niet geïdentificeerd voorwerp. Er gaat ook een team Navy-seals mee onder leiding van luite­nant Coffey (Michael Biehn), want de onderzeeër heeft genoeg kernraketten aan boord om een derde wereldoorlog te starten. Een nakende storm maakt het reddings­werk er niet gemakkelijker op, en het platform wordt gedeeltelijk beschadigd. Buds bijna-ex-vrouw Lindsey (Mary Elisabeth Mastrantonio) maakt onder water contact met een intelligente levensvorm, waarvan nie­mand het bestaan vermoedde. Het indicent met de duikboot heeft echter een verzuurde politieke relatie tussen Moskou en Washington be­werkstelligd, en de paranoïde luitenant ziet overal Russische spionnen. Hij laat één kern­raket van de onderzeeër halen, en wil die zonder aarzelen gebruiken tegen de onderwaterwezens.

The Abyss
is een non-stop spektakel dat menig SF-liefhebber zal boeien, ondanks het feit dat, zoals in veel van dergelijke films, alle klassieke cliché's nog maar eens van onder het stof worden gehaald, zoals een love story in de marge van het eigenlijke verhaal, de techniek die het op het cruciale moment laat afweten, onverzoenlijke ijzervretende militairen en niet te vergeten de vredelievende aliens met een hoog X-Files-gehalte. Met de wetenschap, en dan in het bijzonder met de techniek van het diepzeeduiken, wordt een behoorlijk loopje genomen, en dat manifesteert zich onder meer in de té vlotte bewegingen van de acteurs onder water om waarheidsgetrouw te zijn. Eens je over die onvolkomenheden bent overgestapt, is The Abyss méér dan goed verteerbare actie, met een behoorlijke dosis aan speciale effecten en mooie onderwaterplaatjes. Sommige mensen zullen misschien het einde wat melig vinden, en inderdaad, de morele boodschap wordt er tegen het einde aan duchtig ingewreven, maar het blijft toch een spannende en mooie film.

BEELD EN GELUID
Er is al veel inkt gevloeid (en bytes gedownloaded) over de technische specificaties van deze DVD, maar voor wie niet op de hoogte mocht zijn toch even samenvatten: deze release heeft, ongelofelijk maar waar, géén Engelse 5.1-track meegekregen, maar slechts een 2.0-track, wat het geheel een stuk minder dynamisch maakt. Op zich klinkt de 2.0-track best zoals het hoort, met duidelijk verstaanbare dialogen, maar het gekke is dat er blijkbaar wél plaats was voor een Franse 5.1-track, die veel meer het ruimtelijke effect en het LFE-kanaal benut, maar de ganse dialoog in een Franse dubbing moeten aanhoren doe je toch ook niet voor je plezier. Er is overigens een versie beschikbaar van deze DVD die wél een Engelse 5.1-track heeft, maar geen Nederlandse ondertiteling. De versies zijn van elkaar te onderscheiden door de kleur van de driehoek rechtsboven: geel voor de 2.0-versie mét Nederlandse ondertitels, rood voor de 5.1-versie zonder Nederlandse ondertitels. Het beeld is wel in de originele aspect ratio weergegeven, maar is niet anamorf, en als je dit beeld op een widescreen-TV op maximale grootte zet, vallen de ondertitels buiten het scherm. Afgezien daarvan zijn er op het beeld zelf geen compressiefouten of printbeschadigingen te bespeuren. Het is wat eigenaardig dat deze release op technisch gebied te kort schiet, zeker wanneer men bemerkt dat deze DVD ruim bedeeld is qua extra's. 20th Century Fox heeft de laatste tijd op technisch gesproken veel vooruitgang geboekt tegenover deze releases van het eerste uur.

EXTRA'S
Wat de aanschaf van deze titel bijzonder de moeite maakt, is de érg ruime selectie aan extra's. Eerst en vooral kan je net zoals bij Independence Day of X-Men van deze film zowel de theatrical version (korter, 139 minuten) als de director's cut (langer, 163 minuten) bekijken. Het extra materiaal wordt er door middel van de seamless branching-techniek op de juiste plaats tussen gezet, zonder dat je hier als kijker iets van merkt. De beide versies zijn van een commentaartrack voorzien, en er is ook nog een boekje bij waarin de in de korte versie geknipte scènes van uitleg voorzien worden. Op de beide discs zijn er bewegende menu's voorzien, waarbij je door het onderwaterstation voortbeweegt bij het selecteren van de verschillende extra mogelijkheden. De bonus disc bevat een zeer uitgebreide sectie met biografische informatie over de voornaamste acteurs, de makers, en ook over het filmen van de speciale effecten. Deze worden verder uitgediept in een tiental mini-documentaires, waarin o.a. wordt getoond hoe men de overstroming in de onderzeeër heeft gefilmd, hoe men het onderwaterstation heeft gebouwd, en diens meer. De filmpjes variëren in lengte van één minuut tot een minuut of twintig. Eén van de filmpjes, namelijk die waarin het onderwaterwezen voor het eerst aan boord komt, wordt door middel van de multi angle-optie getoond in de verschillende stadia van de productie, en het is zeer interessant om hierbij de toevoeging van de speciale effecten te zien evolueren. Naast die kleinere documentaires krijgen we ook een tien minuten durende featurette, en een zeer goed gemaakte documentaire "Under Pressure" van net geen uur waarin de realisatie van de film uitgebreid wordt toegelicht. Dan zijn er ook nog drie trailers, en ook het originele script van James Cameron staat integraal op de disc. En als kers op de taart zijn er nog eens honderden conceptuele schetsen toegevoegd, die praktisch het ganse storyboard van de film tonen, met zelfs enkele scènes die uiteindelijk niet zijn gefilmd. Het enige, maar dan ook het enige minpunt aan deze extra's, is dat deze, net als bij Independence Day of de eerste X-Files box, enkel ondertiteld zijn in het Frans. Bij recentere releases zoals X-Files II en X-Men heeft Fox gelukkig ingezien dat deze opties in het Nederlands ondertitelen geen overbodige luxe is. Voor de rest kunnen de extra's van deze DVD gerust als een benchmark voor toekomstige releases worden beschouwd.

CONCLUSIE
Ware het niet dat deze DVD lijdt onder een paar technische lacunes, dan zou dit ongetwijfeld één van de beste releases aller tijden geweest zijn. Wat uiteraard niet betekent dat het nu een flop zou zijn geworden: The Abyss is een waardevolle aanvulling in ieders DVD-collectie, zeker in die van de SF-liefhebber.
coverStudio: Fox

Regie: James Cameron
Met: Ed Harris, Mary Elisabeth Mastrantonio, Michael Biehn

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
AL

Speelduur:
139/163 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626005711


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
Disk 1:
• 2 versies van de film (seamless branching)
• Commentaartrack
• 3 Trailers
Disk 2:
• Making-of-documentaire (59 min) "Under Pressure"
• Featurette (10 min)
• Scripts
• Cast- en crewinformatie
• Verschillende kortere special effectsfilmpjes
• Storyboards

Andere recente releases van deze maatschappij