:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FOXCATCHER
FOXCATCHER (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-07-14
FILM
Wie rijk is regeert de aarde, zo simpel is dat. John E. du Pont (Steve Carell), één van de erfgenamen van een rijke familie die eigenaar is van het grootste chemische bedrijf ter wereld, is ook die mening toegedaan. Maar zijn moeder (Vanessa Redgrave) vindt het maar niks dat haar zoon zich met een ordinaire sport als worstelen bezighoudt. Zelf heeft ze haar hart aan de paardensport verpand, die perfect bij een rijke familie past. John E. weet dat hij nooit de zegen van zijn moeder zal krijgen, maar dat belet hem niet om een eigen worstelteam op te richten. Dat scenario lijkt misschien verdraaid veel op de Amerikaanse versie van Marc Coucke, maar het is (jammer genoeg) meer dan dat. Du Pont kocht letterlijk de Olympische kampioenen Dave (Mark Ruffalo) en zijn broer Mark Schultz (Channing Tatum) zodat die zich in zijn riante villa konden klaarstomen om op de Olympische Spelen van Seoel in 1988 een gouden medaille te winnen. Het ontaarde in een fiasco toen Du Pont in januari 1996 Dave in koelen bloede doodschoot.
 
Dit drama werd door Tim Huddleston al op papier gezet in zijn boek Wrestling With Madness, en nu is er de onthutsende film van Bennett Miller. Eventjes leek het erop of Foxcatcher de underdog zou worden die vijf Oscars in de wacht sleepte, maar de kracht van Birdman was net iets te groot. Los daarvan is deze prent van de man die ook al Capote met Philip Seymour Hoffman en Moneyball met Brad Pitt maakte, één van de beste films die je deze zomer in je lader kan stoppen. Op een schokkende wijze toont Miller wat iemand kan doen als hij over tonnen geld beschikt. Mark kan je niet meteen een intelligente jongen noemen, zijn broer is dat wel. Mark heeft de obsessieve drang om kampioen te worden, iets anders interesseert de jonge knul nauwelijks. De atleet laat zich dag in dag uit 24 uur controleren en vernederen door een freak die zelf ineen krimpt als hij de schaduw van zijn moeder ziet.
 
Er werd heel wat geschreven over de acteurs, en alhoewel er twijfels waren over de keuze van komiek Steve Carrell, is hij net de kers op de (wansmakelijke) taart geworden. De komiek die hier een compleet andere rol speelt dan we van hem gewend zijn, is met zijn haviksneus zo goed als onherkenbaar. Zijn bewegingen zijn schaars, maar als hij iets doet, dan is het bang afwachten voor de gevolgen. Channing Tatum speelt hier waarschijnlijk de beste rol uit zijn hele carrière, terwijl Mark Ruffalo moeiteloos toont dat hij zowat alle rollen aankan. Bennett Miller is een cineast die zijn tijd neemt. Soms lijkt het erop alsof Foxcatcher bijna in slow motion is opgenomen, en voor een film van 140 minuten lijkt dat misschien tergend traag, maar dat is het nooit. Foxcatcher had misschien het nadeel dat hij als worstelfilm werd gepromoot, wat hij dus niet is, maar eerder een bitterzwart drama over extreme rijkdom en hoe sommigen die misbruiken.

BEELD EN GELUID
Foxcatcher is uitgebracht door A-Film, maar de,ze prent is wel degelijk door Sony gemaakt. Dat merk je duidelijk aan de haarscherpe kwaliteit van deze transfer waarbij de details tot in de puntjes verzorgd zijn (de kledij, de gezichtsuitdrukkingen of de sportcentra waar wordt getraind) en prachtige (vaak rustgevende) kleuren die de film de nodige sfeer bezorgen. Hetzelfde kan worden gezegd over het geluid. Dat bestaat wel uit een oerdegelijke DTS-HD Master Audio 5.1-track, maar Miller is daar uiterst spaarzaam mee. Er zijn vele stiltes in deze film, voor de rest massa’s dialogen en op een fataal schot en Fame van David Bowie na, zwijgen de speakers in alle talen.  

EXTRA'S
Net zoals dat het geval is met de releases in andere landen, is het triestig gesteld met het bonusmateriaal. Iedere filmfanaat verwacht natuurlijk een bijdrage over de echte John du Pont, maar die krijg je niet. Wel zijn er vijf minuten weggelaten scènes en The Story of Foxcatcher, waarin men door middel van interviews (o.a. met de echte Nancy Schultz) een beeld probeert te schetsen over het drama. Onnodig om te zeggen dat zoiets niet lukt in 15 minuten.

CONCLUSIE
Ofschoon deze release het moet stellen met een teleurstellende bonussectie, blijft Foxcatcher één van de beste films die je deze zomer kan zien. Op een droge, maar bijzonder intrigerende wijze toont Bennett Miller waartoe iemand in staat is als hij over de middelen beschikt.coverStudio: A-Film

Regie: Bennett Miller
Met: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Vanessa Redgrave

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
134 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777949399


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• The Story Of Foxcatcher (16 min.)
• Deleted Scenes (5 min.)


Andere recente releases van deze maatschappij