:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JET STORM
JET STORM
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-08-20
FILM
Met films als Gandhi, A Bridge Too Far of Oh! What A Lovely War zouden we wel eens durven vergeten dat één van Englands beste regisseurs ook een sublieme acteur was. De jonge lezers zullen natuurlijk Richard Attenborough vooral als John Hammond uit de Jurassic Park-franchise kennen, maar hij is meer dan dat. Reeds vanaf de jaren 40 schitterde Attenborough in tal van kleine films die eigenlijk vergeten meesterwerkjes zijn. Zij die deze films willen ontdekken, kunnen zich alvast in de handen wrijven, want Simply Media bracht onlangs in een gerestaureerde versie twee van zijn oudere werken (Jet Storm en Dancing With Crime) op dvd uit.
 
Sommige filmkenners beweren wel eens dat Jet Storm de voorloper van de Airport-films is: de populaire filmreeks waarin keer op keer een vliegtuig werd gekaapt. Attenborough had in zijn jonge dagen de ideale tronie om een psychopaat te vertolken. Wie dat niet wil geloven, moet maar eens 10 Rillington Place uitproberen. Krankzinnigheid is wel het minste wat je van Ernest Tilley (Attenborough) kan zeggen. De kerel bracht heel wat jaren in een inrichting door nadat zijn kind door een stomdronken chauffeur werd doodgereden. Vooral omdat de dronkaard vluchtmisdrijf pleegde, kon Tilley dat verlies nooit aanvaarden, zeker niet omdat de dader nooit werd gestraft. Tilley besluit dat de tijd voor wraak is gekomen en stapt op een vliegtuig met een bom. De man trekt er zich niets van aan dat hij daarmee andere passagiers de dood injaagt, want waar was de mensheid toen hij die nodig had?
 
Met een minimum aan middelen (het vliegtuig ziet er uit als speelgoed), maar met schitterende acteurs als Stanley Baker, Hermione Baddeley, Paul Eddington, Diane Cilento en natuurlijk  Attenborough zelf, zorgde Cyfield (de regisseur van de Zulu-films) voor een thriller die de kijker 85 minuten in spanning houdt. Jet Storm is zeker geen actiefilm, maar eerder een psychologisch drama zoals 12 Angry Men met Henry Fonda. Een film om over na te denken, die tevens tot de laatste minuut spannend is, en met een Attenborough die er alles aan doet om een overtuigende psychopaat neer te zetten. Niemand die echt weet of Tilley een bom aan boord heeft gesmokkeld, maar dankzij de losgebroken paniek beschikt de gek wel over een extra machtig wapen. 
 
De film is grappig gedateerd, zo mocht de kapitein ongegeneerd in de poep van de stewardess knijpen zonder dat hij een lap rond zijn oren krijgt, toch werkt het nog steeds allemaal.
 
BEELD EN GELUID
Deze zwart-witfilm is volledig gerestaureerd en je zal geen enkel streepje of bolletje zien. Wel is het jammer dat de film niet is voorzien van Engelse ondertitels, want ook al merk je geen geruis, hoor je door het geronk van het vliegtuig niet altijd voldoende genoeg van de dialogen. Het geluid is Engels mono, met een titelsong van Marty Wilde (inderdaad, de papa van Kim!)
 
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op dit schijfje. Dat is jammer, want zelfs op het net vind je weinig of geen informatie over deze film.
 
CONCLUSIE
Jet Storm is een vergeten thriller, maar die zeker het (her)ontdekken waard is.
cover
Studio: Simply Media

Regie: Cy Endfield
Met: Richard Attenborough, Stanley Baker, Hermione Baddeley

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
1959

Leeftijd:
PG

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5019322392620


Beeldformaat:
1.66:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij