:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DANCING WITH CRIME
DANCING WITH CRIME
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-08-24
FILM
Naast het vliegtuigdrama Jet Storm, bracht Simply Media deze maand ook nog een andere vergeten Richard Attenborough-klassieker op dvd uit: Dancing With Crime. In 1947 was de toekomstige baron van Richmond-upon-Thames al volop populair, en dus een veelgevraagd acteur. Met zijn kleine gestalte was Attenborough wel geen imponerende filmheld, maar wel eentje waarmee iedere Brit zich kon vereenzelvigen en waardoor hij in zeer korte tijd tot één van Engelands publiekslievelingen uitgroeide. Doordat Dancing With Crime  in hetzelfde jaar als zijn grote doorbraak (Brighton Rock) uitkwam, wordt deze film noir wel eens over het hoofd gezien. Ten onrechte, want ook al was het voor regisseur John Paddy Carstairs niet meer dan een routineklus, blijft Dancing With Crime toch het bekijken waard. De film haalt trouwens ook om een andere reden de voetnoten van het grote filmgeschiedenisboek: zowel (de toen volslagen onbekende) Dirk Bogarde als Diana Dors verschenen als figuranten voor het eerst in hun leven een paar seconden op het witte doek.  

Ted Peters (Richard Attenborough) is een taxichauffeur. Deze uiterst brave kerel droomt ervan om weldra met zijn vriendinnetje Joy (Sheila Sim) in het huwelijksbootje te stappen. Helaas kruist hij het pad van zijn vroegere legerkameraad Dave Robinson (Bill Owen). Die stelt hem voor om massa’s poen te verdienen in het misdaadmilieu, maar Ted rijdt liever met zijn taxi door de drukke straten van Londen. Alles verandert als (zonder dat Ted dat weet!) de neergeschoten Dave zijn taxi als schuilplaats gebruikt. Ted is net neergekogeld door één van zijn maffiacollega’s omdat hij niet akkoord ging met de winstverdeling van een juwelenroof. Als hij zijn vriendinnetje, die in de hippe Palais de Danse als danseres werkt, ophaalt, is de jongeman verbijsterd dat er in zijn auto een lijk ligt. Alle ogen van Scotland Yard zijn op Ted gericht, want oude foto’s tonen aan dat hij in het leger beste maatjes met Dave was. Ook maakt de maffia zich zorgen over hoe ze Ted moet aanpakken, want zijn vriendin werkt voor de maffiabaas en heeft ongewild heel wat informatie over de moord gehoord.

Een simpel misdaadverhaaltje zoals die in de jaren 40 aan de lopende band werden geschreven, maar toch werkt het en dat komt grotendeels door John Paddy Carstairs, die in totaal 37 films regisseerde, waaronder een paar delen van The Saint en wat komedies met Norman Wisom. Carstairs vergeet nooit dat hij een Britse prent draait, maar het is duidelijk dat hij is geïnspireerd door Amerikaanse voorbeelden. De vertolkingen zijn degelijk, toch is Dancing With Crime in de eerste plaats een Richard Attenborough-film. Je hebt het al eerder gezien, maar als je ervan houdt dan is dit zonder meer een must voor de collectie.

BEELD EN GELUID
Deze film uit 1947 werd met een klein budget gemaakt en dat zie je op verschillende vlakken. Maar dankzij de steun van het BFI is de film volledig gerestaureerd zodat alle vlekjes of andere beschadigingen zijn weggewerkt. Het oorspronkelijk beeldformaat is gelukkig behouden. De geluidsband is Engels mono en ondanks het feit dat ook die is opgepoetst, hoor je toch wel wat geruis op de achtergrond, waardoor de dialogen iets minder goed te begrijpen zijn, vooral ook omdat er geen Engelse ondertitels zijn.

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op dit schijfje.

CONCLUSIE
Dancing With Crime is één van de vele Britse films waarin Richard Attenborough te zien was vooraleer hij internationaal doorbrak. Deze gerestaureerde film is zeker geen klassieker in het genre, maar wie van film noir houdt, mag hem zich zonder twijfel aanschaffen.cover
Studio: Simply Media

Regie: John Paddy Carstairs
Met: Richard Attenborough, Barry K. Barnes, Sheila Sim

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
1947

Leeftijd:
PG

Speelduur:
79 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5019322392637


Beeldformaat:
1.37:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij