:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> APPROPRIATE BEHAVIOR
APPROPRIATE BEHAVIOR
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-09-08

FILM
Als je arthouse op de voet volgt, zal je beslist weten dat de regisseuse Desiree Akhavan helemaal in is. Haar eigentijdse stijl wordt zowel met Woody Allen als met Lena Dunham van Girls vergeleken, en dat is toch heel wat, zeker als je weet dat haar filmdebuut een holebifilm is, een genre dat jammer genoeg zelden buiten het circuit geraakt. Akhavan regisseert niet alleen, ze speelt ook de hoofdrol.

Het eerste beeld dat we zien is dat van Shirin, die een dildo in de vuilnisbak gooit. De jonge vrouw heeft het net uitgemaakt met haar vriendin Maxine (Rebecca Henderson) en in de 80 minuten die volgen weten we waarom. Het leuke aan deze holebifilm is dat Desiree Akhavan het wel over de typische onderwerpen van het genre heeft (twijfel, begrepen worden en het “anders zijn” aan de buitenwereld vertellen), maar ze doet er toch heel wat anders mee dan vele andere collega’s waardoor Appropriate Behaviour een verfrissing is. Zeg maar, La Vie D’Adèle zonder de Franse charme, maar wel met het venijn van Noah Baumbach.

De personages in Appropriate Behavior zijn niet gebroken. Shirin durft wel niet aan haar ouders vertellen dat ze op vrouwen valt, want in haar thuisland Iran kan je daar nog altijd voor gestenigd worden, voor de rest is ze een gelukkige, hippe meid. Ze bezoekt trendy winkels, gaat naar discotheken, is zeker niet op haar mondje gevallen, is gelukkig met haar job als kinderjuf, alleen loopt haar relatie met Maxine niet zoals het hoort. Ligt het aan haar of aan Maxine? Shirin start een psychologische zoektocht (die natuurlijk steeds in bed wordt uitgevoerd) en dat levert voor de kijker een knappe, moderne, eigenzinnige en hyperleuke karakterstudie op.

BEELD EN GELUID
We kunnen blijven jammeren over het feit dat we het bij dit soort films moeten stellen met een dvd, maar het is nu eenmaal zo (en bovendien is het publiek te klein om een Blu-rayrelease te maken). De transfer van deze disk is meer dan behoorlijk. Uiteraard zie je geen enkele storing, de kleuren zijn (net als het verhaal) uiterst realistisch. De geluidsband is dan weer een degelijke Dolby Digital 5.1-track. Op wat technodeuntjes en gekreun na, moeten je speakers tevreden zijn met Engelse dialogen.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze release.

CONCLUSIE
Appropriate Behavior is anders, een beetje zoals de homoreeks Looking en dat maakt het daarom zo’n aanrader.
cover
Studio: Homescreen

Regie: Desiree Akhavan
Met: Desiree Akhavan, Rebecca Henderson, Halley Feiffer

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
87117249483038


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij