:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN GRAFFITI
AMERICAN GRAFFITI
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-05-04
FILM
"Waar was u in 1962?", de slogan op het doosje wijst al op het feit dat de film zich afspeelt in dat jaar. Wij waren alleszins nog niet geboren toen. American Graffiti is een soort hommage aan Lucas' eigen jeugd, doorspekt met blitse auto's, drive-ins en rock 'n roll-muziek. Centraal staan vier vrienden - Curt, Steve, John en Terry - op het punt om belangrijke beslissingen te nemen die hun toekomst zullen bepalen: De intelligente Curt (Richard Dreyfuss) krijgt een studiebeurs en vertrekt de volgende dag om andere horizonten te verkennen. Hij twijfelt echter en in de loop van de film zal hij naar een antwoord zoeken. De conservatieve Steve (Ron Howard) wil graag zijn relatie met Laurie (Cindy Williams) tijdelijk verbreken omdat hij naar de universiteit gaat. 'Nerd' Terry (Charlie Martin Smith) heeft geen succes bij de vrouwen en hij is tevens het slachtoffer van kleine plagerijen. Als Steve hem zijn auto toevertrouwt tot hijzelf terugkeert in december, is Terry laaiend enthousiast. Meteen trekt hij erop uit en gaat met de auto de stad in waar hij tot zijn grote verbazing een zekere Debbie (Candy Clark) tegen het lijf loopt die maar al te graag met hem meerijdt. De rebelse John (Paul Le Mat) heeft een Marlon Brando-imago en is een drag-racingidool. Geregeld daagt hij met zijn getunde wagen de concurrentie uit. Maar die avond doet het gerucht de ronde dat er een nieuwe uitdager in de stad rondtoert die naar hem op zoek is. Dat leidt tot een confrontatie tussen beiden.

We volgen deze vier personages op een warme zomeravond en zijn getuige van hoe ze de avond/nacht doorbrengen en hoe de gebeurtenissen hun beslissingen zullen beïnvloeden. Het verloop van de film speelt zich in een korte tijdspanne af en toch is het tempo bij momenten traag en saai. George Lucas is niet bepaald sterk in het uitwerken van karakters. In zijn succesrijke carrière heeft de regisseur tot nu toe slechts vier langspeelfilms geregisseerd (THX 1138, American Graffiti, Star Wars IV en Star Wars The Phantom Menace), waarvan Star Wars tot vandaag het meest succesvol is gebleken.

American Graffiti kende destijds echter een groot succes en betekende de doorbraak voor vele jonge acteurs, o.a. Richard Dreyfuss, Cindy Williams, Candy Clark, Mackenzie Phillips, Paul LeMat, Charles Martin Smith, Suzanne Somers en uiteraard Harrison Ford. Ook Ron Howard werd later beroemd, zij het als regisseur.

BEELD EN GELUID
De film wordt gepresenteerd in het originele anamorfe 2.35:1-beeldformaat. Omdat het gaat om een prent uit 1973 en het hier een lowbudgetfilm betreft (George Lucas moest toen ook roeien met de riemen die hij had), heeft dat gevolgen voor de transfer. Het beeld is scherp en gedetailleerd, maar nooit helemaal vrij van ruis en kleine krasjes. Een groot deel van de film speelt zich 's avonds en 's nachts af met een goed maar niet altijd optimaal contrastniveau. De kleuren zijn stabiel, maar ogen soms wel wat flets. Al bij al hebben we slechtere transfers gezien. Alle elementen in acht genomen valt de kwaliteit nog best mee. Op deze dvd krijgen we een Engelse Dolby Surroundtrack die gebruikt is voor de re-release van de film in 1975 (op de originele release stond het geluid in mono). De track klinkt behoorlijk goed en er is zelfs gebruikt gemaakt van de surround voor muziek en achtergrondgeluiden. De dialogen blijven verstaanbaar en duidelijk, soms klinken ze een beetje scherp en ruw. De overige geluidstracks staan in mono.

EXTRA'S
Een bioscooptrailer, enkele productie-aantekeningen en een handvol filmografieën en een weblink. Voorts een uitstekende en interessante making-of-documentaire die de kijker gedurende 78 minuten een karrenvracht informatie bezorgt aan de hand van vele recente interviews met cast en crew: George Lucas, Francis Ford Coppola, Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Cindy Williams, Candy Clark, Mackenzie Phillips, Harrison Ford en Suzanne Somers. Tevens is er beeldmateriaal van op de set, zijn er screentests, rehearsals en productiefoto's.

CONCLUSIE
American Graffiti kende indertijd veel succes, maar is zeker niet de beste film die Lucas geregisseerd heeft. Als producent heeft hij ons inziens meer visie en talent. De kwaliteit van de dvd is middelmatig: wat ons betreft een huurtip om de sfeer van vroeger een keer op te snuiven.


cover
Studio: Universal

Regie: George Lucas
Met: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Cindy Williams, Candy Clark, Mackenzie Phillips, Wolfman Jack, Bo Hopkins, Manuel Padilla Jr., Beau Gentry, Harrison Ford, Jim Bohan, Jana Bellan, Deby Celiz, Suzanne Somers

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
AL

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609747263


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Bulgarian, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Turks
Extra's:
• Making-of-documentaire
• Bioscooptrailer
• Productie-aantekeningen
• Filmografieën
• Weblink

Andere recente releases van deze maatschappij