:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REVENANTS, LES - SEIZOEN 2
REVENANTS, LES - SEIZOEN 2
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2016-02-03
SERIE
Dat Amerikanen en Britten meesters zijn in het bedenken van iconische tv-reeksen, dat wisten we al langer. En sinds enkele jaren hebben ook de Scandinaviërs de gave om de ene na de andere intrigerende serie op het kijkpubliek los te laten. Maar dat ook de Fransen tot grootse klasse in staat waren, dat wist niemand. Tot drie jaar geleden Les Revenants stormenderhand de wereld veroverde. Ook ik was meteen in de ban van de reeks, die een Lynchiaans mysterie (de terugkeer van jaren geleden gestorven mensen naar een Frans alpendorpje) perfect wist te verweven met oprechte, herkenbare emoties en – in de vorm van de enigmatische tienjarige Victor – een tv-personage voor de eeuwigheid creëerde. Ondanks het grote succes van het eerste seizoen namen de makers hun tijd voor een opvolger. Drie jaar later is die er eindelijk. En dan rijst natuurlijk de vraag: kan de bliksem tweemaal inslaan op dezelfde plek of was het eerste seizoen van Les Revenants een unieke samenloop van omstandigheden?
 
 

Het antwoord ligt, frustrerend genoeg, ergens tussen de twee in. Dit tweede seizoen mist dan wel de verrassende ontdekkingsfactor van de eerste acht afleveringen, de tv-makers doen wel hun best om het zorgvuldig opgebouwde mysterie van seizoen één te verdiepen en te verbreden. Episode één pikt de draad op zes maanden na de dramatische en mysterieuze climax van het eerste seizoen, waarbij het tot een confrontatie kwam tussen de levenden en de ondoden en het hele dorp onder water kwam te staan. Een half jaar later zijn veel van de bewoners de streek ontvlucht en proberen de Franse politie en het leger nog steeds te achterhalen wat er precies is gebeurd in het bergdorpje. De toevloed van teruggekeerde doden is bovendien vertraagd, maar zeker niet gestopt. En naarmate het seizoen vordert, tekent zich een nieuwe tweescheiding af, niet zozeer tussen de levenden en de ondoden, maar tussen de teruggekeerden zelf. De ene groep wil zo snel mogelijk weer naar het dodenrijk, terwijl de andere groep het leven in het dorp niet zomaar vaarwel wil zeggen.
 
Dit levert een handvol scènes op die interessante filosofische gesprekken in de hand werken, maar toch voel je dat de makers er ditmaal eerder op uit zijn om een mythologie rond de gebeurtenissen uit te werken, naar analogie van veel Amerikaanse series. Ook de aanwezigheid van het leger past perfect in dat plaatje. Het siert de schrijvers dat ze deze mythologie geleidelijk opbouwen en niet bruusk in je gezicht duwen (hoewel een vertelling op het einde van de derde aflevering wellicht iets te nadrukkelijk de parallellen met een Franse mythe legt), maar de trieste waarheid is dat de aandacht hier überhaupt niet naartoe zou mogen gaan. 
 

De charme van het eerste seizoen van Les Revenants was immers dat de bovennatuurlijk invalshoek ruimte creëerde om (vaak hartverscheurend) aan te tonen hoe verschillende mensen op verschillende manieren hun rouw verwerken. In het tweede seizoen staan de mensen heel wat minder centraal, ten voordele van een al bij al redelijk voorspelbare – en bijwijlen onvoldoende uitgewerkte – plot, waardoor je minder betrokkenheid voelt bij wat zich op het scherm afspeelt. Het is een valkuil waar talloze eerdere series intrapten en ook de makers van Les Revenants zijn zich er te weinig van bewust dat elke vorm van uitleg (hoe knap gevonden ook) altijd minder interessant is dan het mysterie.

Niettemin, als we deze cruciale fout even vergeten, blijft de serie een uitstekend voorbeeld van sfeeropbouw, arenagebruik en personageontwikkeling. Zelfs in de meanderende momenten sleurt de sluimerende intrige je door minder aansprekende scènes (en door de ronduit teleurstellende eerste aflevering). Zelfs in sequenties die de plot geen sikkepit vooruithelpen, beklijven de regie, de fotografie en de bezwerende muziek van de Schotse band Mogwai. Zelfs wanneer de personages in het vagevuur van een verwarrende plotlijn stranden, overtuigen de acteurs je. Met op kop nog steeds de jonge Swann Nambotin, wiens rol als Victor in de eerste helft van het seizoen curieus genoeg weinig aandacht krijgt, maar in de tweede helft de dragende kracht van de vertelling wordt en in de laatste episode Les Revenants een finale emotionele punch geeft.
 
 

Dat einde – hoewel open genoeg om een vervolg aan de serie te breien – rondt het verhaal van het Franse Alpendorpje ook mooi af, ondanks meerdere losse eindjes in de scenario’s. Een derde seizoen van Les Revenants zit er dus waarschijnlijk niet in, temeer omdat de tweede reeks in het thuisland zwaar teleurstelde op het vlak van kijkcijfers. Wat blijft zijn dus 16 afleveringen, waarvan de helft verbluffende televisie is en de andere helft nog steeds een stuk beter dan het merendeel dat je vandaag op het kleine scherm kan zien. Ondanks de zwaktes in de vertelling, die in seizoen twee geregeld opvallend naar de oppervlakte drijven, verdient Les Revenants zijn etiket als verslavende bingewatch-televisie en als visitekaartje voor Franse tv-makers. Net zoals voor de personages in de serie, is het afscheid van Victor en co daarom bitterzoet.

BEELD EN GELUID
Over het algemeen oogt het beeld op deze dvd redelijk goed. Op de scherpte valt niets aan te merken, de grauwige kleuren worden weergegeven zoals het hoort en veel transferfoutjes zijn er ook al niet te vinden. Wel jammer is het feit dat de dvd het in sommige (maar niet alle) nachtelijke scènes moeilijk heeft om de contrasten en zwartlevels naar een aanvaardbaar niveau te tillen. Het zal je kijkplezier amper aantasten, maar het is toch een minpuntje. Wat de soundtrack betreft, heb je de keuze uit een 5.1-spoor en een stereospoor. Beide slagen er prima in om de sfeer van de serie een verlengstuk te geven in je huiskamer. De stereotrack kan bogen op een aangename geluidsmix maar mist net dat beetje extra in de meest angstaanjagende scènes. Daarvoor kan je gelukkig terecht op de 5.1-track, die telkens een tandje bijsteekt indien nodig, zonder daarvoor subtiliteit op te offeren.

EXTRA'S
De drie schijfjes bevatten helaas geen extra’s. Ontzettend jammer want zowel een samenvatting van het eerste seizoen als een blik achter de schermen (en misschien zelfs wat opheldering over bepaalde scènes in de laatste episode) waren welkom geweest voor de meeste kijkers.


CONCLUSIE

Na drie jaar anticipatie, kan het tweede seizoen van Les Revenants de hooggespannen verwachtingen helaas niet volledig inlossen. De serie beklijft nog steeds meer dan dat ze verveelt, maar door de wortels van het centrale mysterie te opzichtig bloot te leggen, verliezen de makers de menselijke emotie iets te vaak uit het oog, een bevredigend slot niet te na gesproken. De beeldkwaliteit is over het algemeen goed, maar kampt af en toe met wisselvalligheid, terwijl de soundtrack het niveau haalt dat je mag verwachten van een recente tv-reeks. Een bonussectie is de grote afwezige op deze dvd-schijfjes.cover
Studio: JustBridge

Regie: Diversen
Met: Anne Consigny, Clotilde Hesme, Frédéric Pierrot, Céline Sallette, Ana Girardot, Pierre Perrier, Swann Nambotin, Yara Pilartz

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
16

Speelduur:
448 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983964341


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij