:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ED WOOD
ED WOOD
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2003-03-16
FILM
Regisseur Ed Wood heeft de twijfelachtige eer vaak vernoemd te worden als de slechtste regisseur aller tijden met als absolute dieptepunt (of is het hoogtepunt?) Plan 9 from outer space. Zijn de films van Ed Wood dan werkelijk zo slecht? Neen eigenlijk niet en het is dan ook niet meer dan terecht dat een deel van zijn films zoals Glen or Glenda, Bride of the monster en het eerder vernoemde Plan 9 from outer space uitgroeiden tot geheide cult hits. De films zijn zo cheesy en bij momenten wel degelijk erg slecht en fake dat het weer erg leuk wordt. Het is ontroerend om te zien hoe Ed Wood ervan overtuigd is dat hij echt wel sterke films maakt. De man had tijdens zijn hele carrière voortdurend te kampen met tegenslagen en financiële problemen en het is dan ook bewonderswaardig dat hij steeds bleef vechten voor zijn passie: het filmen. Zijn tweede passie, vrouwenkleren (en dan vooral die in angorawol), was ook niet van die aard om zijn carrière (in de jaren ’50 en ’60) op het goede spoor te zetten.

In Hollywood loopt waarschijnlijk niet één regisseur rond die beter geschikt is om het (toch wel tragische) levensverhaal/carrière overzicht van Ed Wood te verfilmen. Tim Burton maakte met deze film een echt monument voor zijn overleden collega. Zijn hommage blijft altijd respectvol en nooit worden het leven of de films van Wood in het belachelijke getrokken. De acteurs die Tim Burton wist te strikken voor deze films leveren allemaal vakwerk af, bepaalde vertolkingen zijn echt om van te smullen. Eerst en vooral is er Johnny Depp in de rol van Ed Wood. Depp slaagt er schitterend in om Ed Wood weer te geven als een naïeve man, die heel onschuldig was en gespeend van elk gevoel van ironie en zelfkritiek. De show wordt echter gestolen door Martin Landau die voor zijn rol in deze film bekroond werd met de Oscar voor de beste bijrol. Landau zet op fantastische wijze de rol van Bela Lugosi neer. Lugosi was in de jaren ’20 en ’30 één van de grootste sterren uit de horror branche (Dracula, The black cat, White zombie) maar tegen de jaren ’50 zat zijn carrière serieus in het slop. Ed Wood, die een groot bewonderaar was van Lugosi, trachtte tevergeefs diens carrière weer op het juist te spoor te helpen door hem rollen aan te bieden in zijn films, iets wat niet echt gelukt, Lugosi stierf na de opnames van Plan 9 from outer space.

Ed Wood verschaft ons een boeiende en bij tijden grappige kijk op een deel van het leven van de legendarische Ed D. Wood Jr.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze Ed Wood dvd is over het algemeen goed. Regisseur Burton opteerde ervoor om de film in zwart/wit te schieten en op deze dvd komt zijn keuze over het algemeen erg goed tot haar recht. Het contrast niveau en de beeldscherpte zijn goed en voor het overgrote deel is de dvd gespaard gebleven van grain of foutjes. Gezien het budget en de leeftijd van de film zou het tegendeel ons eigenlijk verbaasd hebben. De kwaliteit van de geluidstransfer is okee, niet meer, niet minder. De film moet het vooral hebben van de dialogen en hier en daar wat sfeermuziek en het is dan ook niet meer dan normaal dat de achterste speakers niet ten volle worden gebruikt.

EXTRA'S
Music Video

Trailer

Filmen die hap (13.48 min): een blik achter de schermen

The Theremin (7.23 min):
Componist Howard Shore geeft tijdens deze extra uitleg over de muziek die in trek was ten tijden van films als Plan 9 from outer space. Hij heeft het dan met name over de theremin, een bizar muziekinstrument.

De rol van Bela (8.20 min):
Gesprek met Martin Landau en Rik Baker over de acteur Bela Lugosi.

When Carol met Larry (9.20 min.):
Marie Keller (executive producer) en een koppel hebben het over het travestie zijn.

Taartborden boven Hollywood (13.50 min.):
Tim Duffield (Production designer) vertelt over de problemen die het filmen in zwart wit met zich meebracht.

Audiocommentaar door Tim Burton, Scott Alexander, Larry Karaszewski, Martin Landau, Stefan Czapsky.
Een interessant audiocommentaar dat in het Nederlands werd ondertiteld.

CONCLUSIE
Ed Wood is een erg leuke film die door Buena Vista op een goede dvd werd uitgebracht. Deze film zal zeker niet enkel gesmaakt worden door mensen die een blik achter de schermen willen van de filmbranche (van de jaren ’50). Ed Wood is een film over doorzettingsvermogen en optimisme, een film met fantastische acteerprestaties en een leuk verhaal. Van harte aanbevolen.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Tim Burton
Met: Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Jeffrey Jones, Patricia Arquette

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875945489


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Muziekvideo
• Internationale bioscooptrailer
• Audiocommentaar met o.a. Tim Burton
• 5 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij