:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HELL ON WHEELS - SEIZOEN 5 DEEL 2
HELL ON WHEELS - SEIZOEN 5 DEEL 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-09-18
SERIE
Het eerste deel van het vijfde seizoen eindigde met een cliffhanger van jewelste: The Swede (Christopher Heyerdahl) trok op strafexpeditie om de familie van Cullen Bohannon (Anson Mount) uit te moorden. Cullen weet hem te stoppen en hem zijn verdiende rekening te presenteren, maar komt lichamelijk niet helemaal ongeschonden uit het verhaal. Bovendien is ook duidelijk dat zijn huwelijk met Naomi (Mackenzie Porter) zijn grenzen heeft bereikt. Naomi heeft een nieuwe minnaar, en het lijkt voor alle partijen beter dat het huwelijk ontbonden wordt, ook al omdat Cullen zijn hart heeft verpand aan de Chinese immigrante Mei (Angela Zhou). Dat betekent dat hij, ondanks zijn nieuw verworven handicap, zich voorlopig kan wijden aan het aanleggen van het laatste beetje spoor. Nadat triadebaas Chang (Byron Mann) inmiddels achter Mei's grote geheim is gekomen, stuurt hij zijn manschappen op haar af om haar, desnoods aan handen en voeten gebonden, weer uit te leveren als slavin aan de Sze Yup. Bohannen zal zijn beste beentje (pun intended) moeten voorzetten om haar te beschermen.

 


Ogden is definitief vastgelegd als de finale plaats waar de golden spike zal geslagen worden, met een aanzienlijk belang voor de spoorwegmaatschappij die de plaats als eerste bereikt: de Union Pacific van Thomas Durant (Colm Meaney) of de Central Pacific van Collis Huntington (Tim Guinee). De Central Pacific staat op achterstand, maar dat is zonder de vastberadendheid van Cullen Bohannon gerekend... Thomas Durant zit intussen in slechte (financiële) papieren en kan zijn schulden niet langer betalen. Hij smeedt daarom een plannetje samen met Mickey (Phil Burke) om zichzelf te laten 'ontvoeren' voor losgeld. Het is evenwel niet zo'n goed idee om de praktische uitvoering uit te besteden aan Mickey's neef, Johnny Shea (Andrew Howard), want de man is een ongeleid projectiel, en er vallen doden. Bovendien wordt Marshall John Campbell (Jake Weber) op de zaak gezet, en alhoewel hij niets kan bewijzen, heeft hij het terechte vermoeden dat Durant de hand heeft in zijn eigen ontvoering.

 


Over de aanleg van de transcontinentale spoorlijn kan je natuurlijk niet blijven verhalen tappen. Hell On Wheels eindigt in schoonheid, en het moet gezegd worden dat E1 Entertainment de reeks, ondanks de relatieve onbekendheid ervan, tot op het einde op Blu-ray heeft uitgebracht in consistente kwaliteit, dit in tegenstelling tot pakweg Orange Is The New Black. Ook inhoudelijk is de reeks vrij stabiel van kwaliteit; het splitsen van het laatste seizoen in twee delen zorgt er wel voor dat, als je dit halve seizoen als één geheel beschouwt, bepaalde verhaallijnen nogal redelijk snel worden afgesloten. De zwanenzang van de grote slechterik van dienst, The Swede, komt redelijk vroeg, en ook met Chang wordt nogal drastisch afgerekend. De clou hoe het uiteindelijk met Thomas Durant, de andere grote opponent van Cullen Bohannen, vergaat, wordt ook redelijk vroeg weggegeven door middel van een flashforward-scène in wat nog helemaal niet de laatste aflevering is. Het is symptomatisch voor het feit dat de makers met deze reeks hun ding doen, en zich bijzonder weinig aantrekken van wat hun publiek verlangt. En eigenlijk moeten we daar blij om zijn, want het maakt Hell On Wheels een stuk compromislozer.

BEELD EN GELUID

De beeld-en geluidskwaliteit van dit laatste (halve) seizoen liggen volledig in het verlengde van de vorige seizoenen: een mooie, zij het wat grauwe, beeldvoering, die de ruwheid van het Wilde Westen in ere laat, mooie zwarttinten, geen artefacts van betekenis en een beetje gedesatureerde kleuren. Verder een mooie geluidsmix waarin spaarzaam maar effectief wordt omgesprongen met de surroundmogelijkheden, maar zeer heldere dialogen hoog in het vaandel worden gedragen.

EXTRA'S

Ook hier moeten we ons tevreden stellen met de laatste restjes. A look at the final episodes (3:58) is een spoilervrij voorsmaakje, Golden spike (1:17) bevat een korte beschouwing over de historische betekenis van de vervollediging van de transcontinentale spoorlijn, en Wrap up (4:05) bevat enkele nostalgische mijmeringen van de cast bij het beëindigen van hun zes jaar durende tocht over de prairie. Naar goede gewoonte bevat elke aflevering ook nog een korte documentaire Inside the episodes (29:15), en naar slechte gewoonte start de disk op met vervelende cross-promotionele trailers die je amper doorgespoeld krijgt.

 


CONCLUSIE
Met het laatste seizoen van Hell On Wheels op Blu-ray uit te brengen, heeft E1 Entertainment een missie volbracht die best wel eens in een positief daglicht mag geplaatst worden. Aan alle mooie liedjes komt een einde, en als dat zonder valse noten kan, is dat mooi meegenomen.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Michael Nankin, Marvin Rush, Adam Davidson, Tim Southam, Jeremy Webb, David Von Ancken
Met: Anson Mount, Colm Meaney, Jennifer Ferrin, Phil Burke, Christopher Heyerdahl, Robin McLeavy, Dohn Norwood, Tim Guinee, Chelah Horsdal, MacKenzie Porter, Reg Rogers, Byron Mann, Angela Zhou, David Wilson Barnes

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2016

Leeftijd:
16

Speelduur:
311 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045248536


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• Documentaire "A look at the final episodes"
• Documentaire "Golden spike"
• Documentaire "Wrap up"
• 7 documentaires "Inside the episodes"
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij