:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRIÈRE, LA
PRIÈRE, LA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-03-05
FILM
Cédric Kahn is één van de vele filmmakers die buiten het arthousemilieu nauwelijks opvalt, maar op een korte tijd toch heel wat op zijn actief heeft staan. We spreken over films als L'ennui of Trop De Bonheur. Nauwelijks bekend dus. Ook zijn laatste La Prière (hij is ondertussen al bezig aan de opnames van Joyeux Anniversaire met Catherine Deneuve) werd geen titel die mensen een aha-erlebnis bezorgt. Te erudiet, te saai of te confronterend? Vul zelf maar in. Feit is dat Kahn de menselijke thema’s filmisch schildert zoals ze zijn, en nooit of te nimmer zal toegeven aan de gemakzucht van de feelgoodmovie. Geen Green Book dus om een kat een kat te noemen… Een film die vragen oproept, ze deels beantwoordt, maar ze ook deels zonder antwoord nalaat. De tragiek of de complexiteit van het leven is nu eenmaal niet in 90 minuten te vatten, en het is overduidelijk dat Kahn daar zelfs geen poging voor doet.

Het verhaal speelt zich af in de Franse Alpen waar we een commune van jongelui treffen. Het zijn één voor één jongens (de meisjes zitten kilometers verderop) die zich hebben laten vangen aan de vernietigende aantrekkingskracht van de drugs. Een groep jongens krijgt de kans om zich door de kracht van de Bijbel te herpakken. Het vraagt veel opoffering en staat kaarsrecht tegenover hun vroegere junkieleven. Alles moet gedeeld worden, men moet steeds alles in groep doen, het individualisme wordt compleet gefnuikt en vooral: alles staat in het teken van het katholieke geloof. Ook de jonge Thomas (Anthony Bajon) komt na een turbulent drugverleden bij deze groep terecht, maar hij is allesbehalve een vroom voorbeeld. De jonge knaap verzet zich ten volste tegen de opgelegde regels en hij heeft maar één doel voor ogen: weglopen uit deze gekte en teruggaan naar de levendige stad, ook al is het de naald die daar op hem wacht. Het onverwachte gebeurt als na een pijnlijk incident Thomas het licht ziet...

Ondanks de vele spanningen in het hoofd van de jonge Thomas is religie de hoofdmotor van La Prière, en dat kan voor heel wat kijkers een struikelblok zijn. Niet alleen inhoudelijk (geloof in Jezus en je hebt geen zorgen meer), maar ook omdat de camera bijna pertinent gericht wordt op een groep jongeren die bidden of die zich voorbereiden op een toneelstuk over het verhaal van Lazarus. Alles druipt in een docu-achtig kader zonder dat de cineast de kijker naar een climax loodst. Dit zijn jongeren die hun wilde leven hebben opgeofferd (of ingeruild, zo je wil) voor een devotie aan het Nieuwe Testament. Te nemen of te laten, en voor atheïsten misschien eerder lachwekkend dan geloofwaardig. Tussen de gebeden door (en dat zijn er heel wat, kwestie van de filmtitel alle eer aan te doen) zien we hoe een jonge kerel twijfelt tussen het drugleven dat zijn “thuis” is, een droom die hij met een meisje achterna jaagt of het zich compleet overgeven aan de religie. Deze keuze wordt zeker niet vertaald in gemakkelijke cinema, Kahn is een zeer trage filmer die alle tijd neemt die nodig is voor zijn shots. De performance van Anthony Bajon is treffend, maar wordt niet geëxploiteerd. Soms jammer, en dan weer de ideale beslissing van de cineast. Het maken van keuzes kan hard zijn en de twijfel daarrond, zo zal je de scène met Bajon en de gewezen Fassbinder-diva Hanna Schygulla als de venijnige zuster Miriam niet al te vlug vergeten. Een voltreffer kan je La Prière niet echt noemen, want daar is de film op bepaalde momenten net iets te saai voor (tenzij je een pilaarbijter bent), maar ééntje toch die je een tijdje bijblijft.

BEELD EN GELUID
La Prière is een lowbudgetfilm die alleen maar een release op dvd kreeg. De transfer kon best wel wat scherpte gebruiken, vooral dan in de donkere scènes. Het gaat om een film met levensechte beelden en die zien er ook zo uit. Weliswaar had deze film met zijn prachtige natuurbeelden meer indrukwekkend geweest op een HD-formaat, maar het leven is nu eenmaal zoals het is. De geluidsband is een degelijke, maar niet spectaculaire, 5.1 Dolby Digital. 

EXTRA'S
Als kijker blijf je met aardig wat vragen achter. Helaas wordt de honger naar info verre van gestild, want op een trailer na is dit de enige bonus die je op deze dvd kan vinden. 

CONCLUSIE
La Prière is een film die zijn tijd pakt en waarin een saaie bezigheid voor een groot deel centraal staat, tenzij u bijbellezingen en bidden als iets sensationeels ervaart. Wel is het een film met degelijk acteerwerk en een premisse die de lippen losmaakt.cover
Studio: Cherry Pickers Film

Regie: Cédric Kahn
Met: Anthony Bajon, Damien Chapelle, Alex Brendemühl

Film:
5,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
9

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461875990


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij