:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMSTERDAMNED
AMSTERDAMNED (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-05-30
FILM
Ondanks de vele titels valt het behoorlijk tegen als je op zoek bent naar pareltjes in de Nederlandse cinema. Of ze waren te flauw of het waren van die films waar een tiener laat voor op bleef, maar waar dat beetje bloot het enige was waar je daags nadien nog iets kon over vertellen. Gelukkig hadden ze bij onze Noorderburen ook een paar wonderkinderen lopen. Paul Verhoeven, Ate De Jong of Jan De Bont bijvoorbeeld. Stuk voor stuk mensen waar Hollywood naar lonkte. Dick Maas behoort ook in dat rijtje thuis. Maas heeft nooit iets in Amerika gedaan (behalve een aflevering geregisseerd van The Young Indiana Jones Chronicles die nooit werd uitgezonden), maar zijn films waren wel op en top Amerikaans gefilmd. Altijd wel met dat Hollands kantje, herinner je de drie Flodder-films maar. Toen Maas het idee had om Engelstalige films (zo was er een remake van De Lift) te maken, liep alles mis. Dick Maas kwam nog wel terug met Sint, en in mindere mate ook met Quiz en Prooi, het niveau (en succes) van Amsterdamned zou hij echter nooit meer halen...

Amsterdamned was een film die gedraaid werd via First Floor Features (FFF), het filmproductiebedrijf dat Maas met Laurens Geels in 1984 oprichtte en waarmee hij de Flodder-franchise draaide. Het was ook voor de derde keer dat Maas samenwerkte met acteur Huub Stapel, zeg maar de Herbert Flack van Holland. Het personage van de machoflik Eric Visser was hem op het lijf geschreven, ook al hield de acteur aan de opnames een hernia over toen het mis ging met één van de stunts met de speedboten.

Origineel waren de ideeën van Maas in ieder geval wel. Een leeuw die uit een dierentuin ontsnapt, een lift die aan het moorden gaat, Sinterklaas die een slasher wordt of zoals in Amsterdamned: een psychopatische duiker die in de Amsterdamse grachten zijn prooien zoekt. Een ideale setting voor de fantasie van Dick Maas. Enerzijds heb je een film die zich wil meten met de giallo (en op de iewat sullige plot na daar aardig in slaagt) en een wervelende actiefilm vol achtervolgingen die de Fast & Furious-reeks een poepje laat ruiken. En omdat het om een Nederlandse film gaat, mag je daar ook de onversneden humor en de erotische blik van Monique Van De Ven aan toevoegen.

Dick Maas bewees in Amsterdamned dat hij zich kon meten met de grote buitenlandse voorbeelden. De film werd dan ook helemaal terecht een cultklassieker in het buitenland, en één die in één adem genoemd wordt met Spetters van Verhoeven. Op de soundtrack na, die werd ingezongen door de Dolly Dots-achtige Lois Lane (oorspronkelijk zou Golden Earring voor de soundtrack zorgen),  voelt deze prent geen tikkeltje gedateerd aan, en is het nog steeds heerlijk om hem op het scherm nog eens te zien! Kopen, als je goed zoekt dan vind je hem op blu-ray onbeslist voor een prikje.

BEELD EN GELUID
Wie destijds de dvd-release van deze Hollandse klassieker in huis haalde wist niet wat hij zag. Het was niet alleen schrikken met de film zelf, ook de beeldkwaliteit was om aardig te blijven “zeer ondermaats” te noemen. Amsterdamned heeft nu eindelijk een restauratie gekregen die hij verdient, ook al is het nog pijnlijk om te zien hoeveel filmgrain er in deze release is geslopen. Waarschijnlijk zal ook de tand des tijds geen vriend geweest zijn, toch gaat het om een matig gerestaureerde versie. Gelukkig zijn de kleuren heel natuurlijk gebleven en is er voortaan ook iets te zien in de donkere scènes. Wel vinden we het bijzonder jammer dat deze blu-ray geen ondertitels bevat, want voor een simpele Vlaming is het niet altijd zo eenvoudig om iets zinnig te ontcijferen uit het Amsterdamse dialect.

EXTRA'S
De extra die je op deze blu-ray ziet is een "making of" uit de oude doos van zo’n 30 minuten die soms beter van beeldkwaliteit lijkt te zijn dan de film zelf. Zowat iedereen komt aan het woord, maar het zijn vooral de stunts die worden belicht en hoe heel Amsterdam op stelten werd gezet om deze thriller te kunnen maken. 

CONCLUSIE
Amsterdamned is een cultklassieker uit de gouden jaren van de Nederlandse cinema met een regisseur die deed wat anderen niet durfden. Een op en top nagelbijtende actiefilm. coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Dick Maas
Met: Hidde Maas Wim Zomer Tatum Dagelet, Monique Van De Ven, Huub Stapel

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
16

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8719372003770


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• The Making Of Amsterdamned


Andere recente releases van deze maatschappij