:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POLDARK - SEIZOEN 3
POLDARK - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-07-04
SERIE
De zaken lijken even op orde te zijn voor Ross Poldark (Aidan Turner) en zijn vrouw Demelza (Eleanor Tomlinson). Zijn mijn is winstgevend, zijn twee kinderen zijn gezond en wel, en met zijn eeuwige vijand George Warleggan (Jack Farthing) heeft hij een gentlemen's agreement gesloten dat ze zich niet bemoeien met elkaars zaken. De relatieve rust is evenwel van korte duur: Georges vrouw Elizabeth (Heida Reed) moet bevallen, en ze doet alle moeite van de wereld om een "vroeggeboorte" op acht maanden uit te lokken, alleen maar om te verbergen dat het kind niet van George is maar van Ross. Ze veinst zelfs dat ze van de trap gevallen is. George blijft hierdoor verdenkingen koesteren, die nog wat aangezwengeld worden door de achterklap van tante Agatha (Caroline Blakiston). George besluit dat een nicht van Elizabeth, Morwenna Chenowyth (Ellise Chappell), als gouvernante in huis moet komen voor Elizabeths zoon uit haar eerste huwelijk, Geoffrey Charles (Harry Marcus), zodat Elizabeth haar volle aandacht op de nieuwe baby, Valentine, kan richten.
Heuglijker nieuws is er voor Dwight Enys (Luke Norris) en Caroline Penvenen (Gabriella Wilde), die in een geheime ceremonie trouwen, enkel in het bijzijn van Ross en Demelza, vooraleer Dwight naar de oorlog in Frankrijk wordt verscheept. De arme sukkelaar kan zelfs zijn huwelijksnacht op zijn buik schrijven omdat hij bij de Warleggans Elizabeth moet bijstaan bij de bevalling. De man wordt echter krijgsgevangen genomen in Frankrijk en behandeld als een beest. Ternauwernood overleeft hij de verschillende rondjes willekeurige executies die de Fransozen ter amusement organiseren. Ross trekt de stoute schoenen aan en gaat met een klein commando naar Frankrijk, waar hij de onfortuinlijke dokter kan ontzetten, samen met een andere officier, Hugh Armitage (Josh Whitehouse).
Met die laatste heeft Ross blijkbaar de jackpot gewonnen, want het is de neef van de invloedrijke politicus Lord Falmouth (James Wilby), en de man drukt zijn dankbaarheid uit door Ross te willen engageren als nieuwbakken parlementslid. Ook oppositieleider Francis Basset (John Hopkins) wil dat Ross kandidaat voor hem is, maar Ross slaat beide aanbiedingen af, omdat hij niemands marionet wil zijn en omdat hij staat op zijn politieke neutraliteit. Als tweede keus wordt de positie echter aangeboden aan George Warleggan, die daarvoor ook al zijn greep op de magistratuur heeft versterkt door een benoeming als vrederechter, ook een positie waar Ross voor heeft bedankt. De vriendschap met Hugh Armitage heeft echter een wrange nasmaak: de man blijkt niet ongevoelig voor de charmes van Demelza, en die laatste is de grillen van haar man meer dan beu. Het kon met andere woorden niet op een slechter moment komen.
Demelza heeft net daarvoor afscheid moeten nemen van haar vader. Haar broers Sam (Tom York) en Drake (Harry Richardson) Carne hebben aan vader op zijn sterfbed beloofd dat ze als methodisten nogal opdringerig de Blijde Boodschap door de strot zullen rammen van iedereen die wil toehoren. Vooral Sam neemt die boodschap ernstig, tot in het fanatieke toe. Omdat hij in de kerk van de Warleggans persona non grata is verklaard, biedt Ross hem een gedelapideerd gebedshuis aan, dat voor hem is, op voorwaarde dat hij het opkalefatert. Drake is meer werelds, en valt voor de charmes van Morwenna. Het standenverschil is echter te groot, en George heeft er niet beter op gevonden dan het meisje uit te huwelijken aan dominee Osberth Whitworth (Christian Brassington). De man is echter een pervert en een monster, en Morwenna's gedwongen huwelijk is niet om over naar huis te schrijven. De dominee haalt ook Morwenna's zus Rowella (Esme Coy) in huis, en geraakt mogelijk nog meer seksueel geobsedeerd door haar. Rowella is echter geen katje om zonder handschoenen aan te pakken; ze merkt dat haar zus door de dominee wordt mishandeld, en ze heeft zo haar plannetje om de man tot inschikkelijkheid te dwingen...
Het heerlijke kostuumdrama Poldark is aan zijn derde seizoen toe, en nu de personages wat ingeburgerd geraken, kan de reeks vanaf de eerste aflevering voluit van start gaan. De serie is een mooi tijdsdocument waarin de beslommeringen van de bevolking van Cornwall op het einde van de 18de eeuw accuraat worden geschetst. In Frankrijk zijn net de koningen op de guillotine beland, en het spook van de revolutie waart door het zuiden van Groot-Brittanië. Ross komt duidelijk in gewetensnood: enerzijds wil hij een verschil betekenen voor het lot van de gewone man, anderzijds is hij afkerig van de revolutionaire geest, want hij heeft in Frankrijk de gruwelen van de guillotine met eigen ogen aanschouwd. Hij weigert bovendien koppig om een politiek mandaat op te nemen, maar die spagaat wordt van de weeromstuit hoe langer hoe minder houdbaar. De mise-en-scène en de details zoals de kostuums en rekwisieten geven Poldark een authentieke sfeer me, en er wordt op hoog niveau geacteerd. Jack Farthing zet als George Warleggan een fantastische, doortrapte schurk neer die door en door slecht is, maar onze favoriet blijft nog altijd Caroline Blakiston als de bijna 100-jarige (of is het 98?) tante van Elizabeth die altijd klaar is met een snedige commentaar. Liefhebbers van tijdsdrama's als Downton Abbey en Lark Rise To Candleford weten wat te doen.
BEELD EN GELUID
Het valt te betreuren dat Just Entertainment de Blu-rayboot afhoudt, maar de dvd is zelfs met de beperkingen van het medium dik in orde. De kleuren zijn spot-on, de zwarttinten zijn aanvaardbaar, en er gaat niet al te veel detaillering verloren, wat in een reeks met veel art direction en historische decors mooi meegenomen is. De Dolby Digital 5.1-geluidstrack volstaat ruimschoots voor deze reeks, en weet zelfs hier en daar wat overtuigende surroundeffecten te presenteren, zoals tijdens Ross' reddingsoperatie in Frankrijk. De technische merites van deze release staan in schril contrast met alweer de amechtige verpakking waarbij de schijven op één spindle zitten, waarvoor JustBridge Entertainment een flinke schop onder de kont verdient.
EXTRA'S
De extra's zitten in een krijgsgevangenkamp in Frankrijk. Waarschijnlijk zijn ze gesneuveld onder de guillotine.

CONCLUSIE

Na acht en tien bevat het derde seizoen van Poldark negen afleveringen waarin opnieuw de kommer en kwel van de tragische antiheld Ross Poldark worden geschetst. Aanrader voor liefhebbers van historisch drama.

 
cover
Studio: JustBridge

Regie: Joss Agnew, Stephen Woolfenden
Met: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Heida Reed, Ruby Bentall, Jack Farthing, Luke Norris, Beatie Edney, Caroline Blakiston, Gabriella Wilde, John Nettles, Christian Brassington, Ellise Chappell, Sean Gilder, Harry Richardson, Josh Whitehouse, Tom York

Film:
8.5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
517 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983966024


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij