:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEGENDS OF TOMORROW - SEIZOEN 1
LEGENDS OF TOMORROW - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-11-15
SERIE
In 2166 is de megalomane Vandal Savage (Casper Crumb) erin geslaagd om de hele wereld te veroveren, en hij voert op de ruïnes van wat ooit de beschaving was een schrikbewind. Tijdreiziger Rip Hunter (Arthur Darvill) kan dit niet meer aanzien, zeker niet nadat Savage zijn vrouw en kind heeft vermoord, maar zijn oversten verbieden hem om in te grijpen in de tijdlijn. Daarom steelt hij een tijdmachine, de Waverider, en reist naar 2016, waar hij een achttal individuën onder de arm neemt, allemaal nevenpersonages uit Arrow en The Flash, van wie hij hoopt dat ze samen met hem een team willen vormen om Savage uit te schakelen. Eerst en vooral is er dr. Ray Palmer (Brandon Routh), die als The Atom met een exoskelet tracht te strijden voor rechtvaardigheid. Vervolgens is er Sara Lance (Caity Lotz), de overleden en weer uit de doden opgestane White Canary, die in ballingschap in Tibet leeft. Dr. Martin Stein (Victor Garber) en Jefferson Jackson (Franz Drameh) kunnen samensmelten tot de superheld Firestorm. Kendra Saunders (Ciara Renée) en Carter Hall (Falk Hentschel) zijn de reïncarnaties van de Egyptische priesteres Chay-ara en prins Khufu, die al 206 keer gedood en herrezen zijn, en waar Vandal Savage zijn onsterfelijkheid aan te danken heeft. Dan zijn er nog de twee criminelen, Leonard Snart (Wentworth Miller) en Mick Rory (Dominic Purcell), die als Captain Cold en Heat Wave telkens weer plannetjes bedenken om snel rijk te worden. Rip spiegelt hen voor dat ze in de toekomst een legendarische status hebben verworven, maar feitelijk zijn ze alle acht zodanig insignificant dat ze de tijdlijn nauwelijks beïnvloeden. Toch kiezen ze ervoor om Rip te steunen in zijn missie.
Legends Of Tomorrow is het volgende exploot in de schier oneindige rij producties in het DC-televisieuniversum, dat vooral moet gedijen op de aanwezigheid van bekende koppen uit andere reeksen uit de DC-stal. Met Arthur Darvill als nieuw centraal personage en Casper Crumb als zijn nemesis is Legends Of Tomorrow vooral een excuus om de ene knokpartij na de andere op u los te laten, knokpartijen die - het dient gezegd - fraai georchesteerd zijn. Het verhaal rammelt hier en daar heviger dan een Waverider die in een tijdvortex gevangen zit, en achter de reden waarom de personages bepaalde ingrepen in de tijdlijn willen verrichten en andere, meer voor de hand liggende dan weer niet, is het raden. Met de gelijknamige stripreeks van DC Comics heeft deze serie behalve de gelijkluidende naam bitter weinig te maken. We onthouden vooral dat alles redelijk snel gaat, dat het budget voor een TV-serie tot de laatste cent wordt uitgesponnen en dat de personages grotendeels inwisselbaar zijn met elke andere DC-reeks, of zelfs Marvel voor mijn part. Het is overigens duidelijk dat het zeer makkelijk is om aan de cast personages toe te voegen of er net uit weg te nemen. Handig toch? De éne acteur die overigens in de cast uitblinkt is Wentworth Miller, die met zijn Prison Break-maatje Dominic Purcell is herenigd, en hier een zalige schurk neerzet.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Pilot part 1
Rip neemt de tijdreizigers mee naar 1975, waar hij hoopt professor Aldus Boardman (Peter Francis James) te ontmoeten, een expert over Vandal Savage. De man blijkt de zoon te zijn uit een vorig leven van prins Khufu en Chay-ara. Die staan erop om de man, die geacht wordt die dag te sterven, mee te nemen, daarbij alle wetten van het tijdreizen aan hun laars lappend. De Time Masters hebben echter een premiejager achter Rip aangestuurd, Chronos (Jordan Davis), die hen tot in 1975 volgt. Sara, Leonard en Mick zijn intussen afgezakt naar een bar, en verwikkeld geraakt in een knokpartij.
2. Pilot part 2
De Legends proberen in 1975 in Noorwegen te verhinderen dat Vandal Savage een atoombom verkoopt aan terroristen. Tijdens het gevecht verliest Atom een deel van zijn pak, dat door de techneuten van Savage wordt opgepikt. Het ding zal ervoor zorgen dat Central City in 2016 vernield zal worden, tenzij de Legends het stukje technologie kunnen recupereren. Hiervoor moet professor Stein echter een detectieapparaat stelen van zijn jongere zelf (Graeme McComb), waardoor hij ei zo na veroorzaakt dat hij nooit zijn vrouw zal leren kennen. Snart, Rory en dr. Palmer gaan intussen achter een mystieke dolk aan die de kracht zou moeten hebben om Vandal Savage te doden. Het plan mislukt echter en kost het leven aan één van de teamleden.

3. Blood Ties

Rip en zijn gezellen reizen naar Zürich, waar ze proberen de financiële bronnen van Vandal Savage droog te leggen. Savage heeft echter iets wat veel kostbaarder is: het lichaam van Carter, waarvoor de rest van het team een behoorlijke begrafenis wil regelen. Leonard en Mick stelen in Central City een smaragd uit een museum, zodanig dat Leonards vader nooit voor de diefstal in de gevangenis zal vliegen. De tijdlijn heeft echter een curieuze manier om zichzelf te herstellen. Ray probeert intussen met zijn Atom-pak de fragmenten van de dolk uit het lichaam van Kendra te halen, en hij heeft daarbij wat morele steun nodig van dr. Stein.

4. White Knights

In 1986 is Vandal Savage overgelopen naar de USSR, waar hij aan een geheim wapen werkt. Het wetenschappelijk onderzoek wordt er gedaan door doctor Valentina Vostok (Stephanie Corneliussen). Ray probeert haar te charmeren, maar ze schijnt eerder te vallen voor de charmes van Leonard. Kendra heeft intussen moeite om zichzelf in de hand te houden, en Rip laat haar dan maar een potje sparren tegen Sara. Daardoor mist het team twee essentiële leden, en loopt de missie om de research van Savage te stelen uit op een ramp.
5. Fail-Safe
Professor Stein wordt door Valentina Vostok vastgehouden totdat hij zijn formule opgeeft waarmee zee een Sovjet-tegenhanger van Firestorm kan maken. Zelf is Stein bereid om zich te laten martelen, maar ook Ray en Mick worden gevangen gehouden in de goelag, en er loopt een sadistische kolonel rond die maar wat graag martelt. Rip bedenkt een ontsnappingsplan, maar één van de opties die hij openhoudt is Stein definitief uitschakelen. Tegelijkertijd wil hij niet dat Jefferson of Kendra worden ingezet, wat manifest een vergissing is.

6. Star City 2046

Rip heeft een noodlanding moeten maken in het Star City van 2046. Gewelddadige motorbendes terrorizeren de bevolking, en de vigilante bekend als de Green Arrow kan er bitter weinig aan doen. Alleen is de Green Arrow niet Oliver Queen (Stephen Amell) maar Connor Hawke (Joseph David-Jones), de zoon van wijlen John Diggle. Queen is een arm verloren toen Grant Wilson (Jamie Andrew Cutler), de zoon van Slade Wilson, de controle over de stad heeft overgenomen. Mick voelt zich echter tussen de criminelen in zijn element, en wil gerust blijven.

7. Marooned

Rip ontvangt een noodoproep van een gestrand tijdschip. Omdat hij het spoor naar Vandal Savage kwijt is, hoopt hij dat de database van het schip voldoende geupdatet is om een nieuw spoor te vinden. Hij loopt echter met zijn twe voeten in een valstrik: het schip is ingenomen door een piraat, Jon Valor (Callum Keith Rennie), die de Waverider wil kapen omdat de kapitein van het andere schip, Eve Baxter (Stephanie Cleough), haar tijdmodule heeft opgeblazen. Terwijl Ray en Kendra trachten een lek in de Waverider te dichten, schijnt Mick bovendien de kant van de piraten te kiezen.
8. Night Of The Hawk
De Legends landen in 1958 in een buitenafstadje dat Harmony Falls heet. Er hebben recent tal van mysterieuze verdwijningen plaatsgevonden, en Rip weet dat Vandal Savage in de buurt moet zijn. Die doet zich in het lokale ziekenhuis voor als dokter voor de zware criminele gekken, maar gebruikt die om erop te experimenteren. Ray en Kendra vallen als raciaal gemengd koppel danig op in het stadje, en ook Jax krijgt het aan de stok met een paar lokale pestkoppen als hij een blank meisje tracht uit te vragen. Sara ontmoet dan weer een lesbische verpleegster, Lindsey Carlisle (Ali Liebert), die in de repressieve jaren '50 nog compleet in de kast zit.

Disk 2:
9. Left Behind
In 1958 is het schip van Rip gekaapt door Chronos, terwijl Kendra, Ray en Sara zijn achtergebleven. Het schip keert niet onmiddellijk terug; Ray en Kendra besluiten er dan maar het beste van te maken, terwijl Sara eropuit trekt. Twee jaar later, in 1960, vindt de Waverider het signaal van Ray terug. Chronos heeft Leonard ontvoerd in het jumpship, en hij blijkt een oude bekende te zijn. Sara is intussen naar Nanda Parbat gereisd, om zich - opnieuw - ten dienste te stellen van Ra's Al Ghul (Matt Nable). De tijd is intussen twee jaar vooruitgegaan, en Sara wil haar nieuwe stek niet meer verlaten. En Ra's Al Ghul heeft het niet zo op bezoekers.

10. Progeny

In 2147 probeert Vandal Savage invloed uit te oefenen op Tor Degaton (Matthew Harrison), de leider van het conglomeraat dat Noord-Amerika bestuurt. Zijn veertienjarige zoon Per (Cory Grüter-Andrew) wordt door Vandal onderwezen, en zal binnen vijf jaar de mensheid decimeren door een virus los te laten. Op zijn beurt zal hij dan geliquideerd worden door Vandal Savage. Rip stelt voor om de jongen nú al te doden, nog vooraleer hij zijn plannen ten uitvoer kan brengen. Enkele van de teamleden hebben bedenkingen bij het vermoorden van een kind, maar in Rips tijd spreken ze over Per Degaton op dezelfde manier als men in onze tijd over Adolf Hitler spreekt.
11. The Magnificent Eight
Op de vlucht voor de Hunters die de Time Masters achter hen aan hebben gestuurd, verstoppen Rip en de zijnen zich in Salvation Oklahoma in 1871. Ray wil daar per se de revolverheld uithangen en het stadje vrijwaren van de Stillwater-bende die de stad terroriseert. Vooraleer hij er erg in heeft, krijgt hij een sheriffster opgespeld. Een lokale revolverheld, Jonah Hex (Johnathon Schaech), schijnt op de hoogte van het tijdreizen, en hij heeft kennelijk een voorgeschiedenis met Rip. Martin wil per se een jongetje redden van TBC met een medicijn dat pas 70 jaar in de toekomst zal worden uitgevonden, en Kendra ontmoet een vorige reïncarnatie van zichzelf, die voorspelt dat het tussen haar en Ray niet goed zal aflopen.

12. Last Refuge

De Time Masters hebben een huurling, de Pilgrim (Faye Kingslee), achter de teamleden aangestuurd, met de bedoeling dat ze hun jongere ikken vermoordt. Rip meent dat het nuttig is om de jongere versies van de leden daarom uit de tijdlijn te plukken en in een veilige haven onder te brengen. Hij blijft echter op de vlakte wanneer het om zijn eigen jongere ik gaat.

13. Leviathan

De Legends arriveren in 2166, drie dagen voordat Vandal Savage de familie van Rip vermoordt. Ze sluiten zich aan bij de laatste haard van weerstand tegen Savage, en weten zijn dochter Cassandra (Jessica Sipos) te kidnappen. Terwijl Leonard op haar probeert in te praten om haar te doen inzien dat haar vader een gewetenloze schurk is, stuurt Savage zijn geheime wapen op de rebellen af: een gigantische robot die Leviathan heet. Kendra krijgt de kans om Savage te doden, maar die houdt een troef achter de hand.
14. River Of Time
In plaats van Vandal Savage ter plekke het hoofd in te slaan, besluit Rip om hem voor de Time Masters te brengen ter berechting. Bovendien weet Savage als enige hoe het geheugen van de verrezen Carter terug kan worden gebracht, nog een reden om hem in leven te laten. Savage probeert echter de leden van het team tegen elkaar uit te spelen. Wanneer Jefferson probeert de kapotte Time Drive te repareren, wordt hij getroffen door een straling waardoor hij versneld ouder wordt. Rip krijgt het verwijt dat hij altijd de anderen de kastanjes uit het vuur laat halen.

15. Destiny

De Time Masters hebben aan Rip geopenbaard dat ze vanaf het begin alle gebeurtenissen hebben gemanipuleerd, en dat ze Vandal Savage in 2166 aan de macht hebben gebracht omdat hij de enige is die negen jaar later een buitenaardse invasie kan stoppen. De Legends zijn het echter beu om nog langer de handpoppen van de Time Masters te spelen, en ze zijn van plan om de Oculus, de tijdstroom waarmee de Time Masters de geschiedenis te bepalen, te vernietigen. Helaas moet daarvoor één lid van het team zich opofferen.

16. Legendary

Nu de missie gefaald heeft, brengt Rip de overlevende teamleden terug naar 2016. Vooral Sara kan het moeilijk verkroppen dat in die tijd haar zuster vermoord is. Wanneer Kendra hen door de tijd heen een bericht stuurt, besluit het team nog een laatste keer de krachten te bundelen en Vandal Savage tegen te houden tijdens de invasie van Normandië in 1944, alwaar hij op zoek is naar het ultieme wapen om de tijdlijn definitief uit te wissen.
BEELD EN GELUID
Legends Of Tomorrow is vergelijkbaar met zowat elke andere DC-reeks, ook op technisch vlak. Het beeld is standaard op 1.78:1 geschoten, zoals tegenwoordig voor zowat elke reeks de gewoonte is, met een hip kleurenpalet dat voortdurend aangescherpt wordt, goeie zwarttinten en een hoog contrast. Het geluid is uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1, en ook hier wordt het maximale geput uit wat het budget toelaat. Er zit redelijk wat dynamiek in de reeks, maar het geheel leunt toch vooral op ontploffingen en pyrotechniek. Met acht afleveringen per schijf in plaats van de gebruikelijke zes, zitten de disks afgeladen vol.
EXTRA'S
Deze release bevat een handjevol bonusmateriaal. Om te beginnen is er het jaarlijks rendez-vous op het DC's Legends of Tomorrow: 2015 ComicCon Panel (18:49) met Geoff Johns als gastheer, die producent Marc Guggenheim en showrunner Greg Berlanti, Ciara Renée, Victor Garber, Brandon Routh, Wentworth Miller, Caity Lotz, Dominic Purcell en producenten Phil Klemmer, Sarah Schechter en scenarist Andrew Kreisberg introduceert voor een Q&A, gevolgd door een flauwe gag reel (7:03) op schijf 1. Schijf 2 dan bevat drie korte featurettes. Jonah Hex: Hex Marks the Spot (6:57) gaat over de westernaflevering The Magnificent Eight, met veel vette knipogen naar de spaghettiwesterns van Sergio Leone, en met als nevenfiguur de verminkte premiejager Jonah Hex die al eens een niet zo succesvolle eigen film aan zich gewijd zag. A Fantastic Voyage: Touring the Waverider Set (8:57) gaat over het decor dat werd gebouwd om het interieur van de Waverider te tonen. History in the Making (13:04) tenslotte vleest het gegeven van tijdreizen uit, en hoe het art department moest instaan voor historische accuratesse inzake kostuums, auto's, tot en met zelfs de haardracht.

CONCLUSIE

De Grote Vernieuwing is Legends Of Tomorrow alleszins niet, het is gewoon méér van wat u al kent. Wat niet slecht hoeft te zijn.coverStudio: Warner

Regie: Glen Winter, Dermott Downs, Antonio Negret, Steve Shill, Gregory Smith, Joe Dante, John F. Showalter, David Geddes, Thor Freudenthal, Rachel Talalay, Alice Troughton, Olatunde Osunsanmi
Met: Victor Garber, Brandon Routh, Arthur Darvill, Caity Lotz, Franz Drameh, Ciara Renée, Dominic Purcell, Wenthworth Miller, Falk Hentschel, Casper Crumb

Film:
7/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2016

Leeftijd:
12

Speelduur:
681 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888227428


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "DC's Legends of Tomorrow: 2015 Comic-Con Panel"
• Gag reel
• Documentaire "Jonah Hex: Hex Marks the Spot"
• Documentaire "Fantastic Voyage: Touring the Waverider Set"
• Documentaire "History In the Making"

Andere recente releases van deze maatschappij