:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DUCK DUCK GOOSE
DUCK DUCK GOOSE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-01-08

FILM
Gans Peng (Jim Gaffigan) heeft een hoge dunk van zichzelf. Hij meent dat hij de beste vlieger van de troep is, haalt geregeld gevaarlijke stunts uit waarvoor anderen gewoonlijk de prijs betalen, en hij is een zodanige einzelgänger dat hij liever op zijn eentje de trek naar het zuiden waagt in plaats van met de vlucht mee te vliegen. Dit alles drijft zijn vriendinnetje Jinjing (Natasha Leggero), die ondanks zijn astrant gedrag het beste in hem tracht te zien, tot wanhoop, niet in het minst omdat Jinjings vader, troepleider Bing (Diedrich Bader), het vriendje van zijn dochter aanziet als een schimmel op zijn zwemvlies.
Soit, Peng besluit een dag langer te wachten vooraleer hij naar het zuiden vliegt, in de veronderstelling dat hij toch sneller is dan de rest en waarschijnlijk eerder zal aankomen. Wat hij in elk geval niét zag aankomen, is dat hij zijn vleugel breekt en de reis naar het zuiden te voet zal moeten maken. Hij neemt twee eendenkuikentjes onder zijn vleugel, Chi (Zendaya Coleman) en haar dikke, vreetzakkige broertje Chao (Lance Lim), die door zijn schuld van hun troep zijn afgedwaald. Zijn motieven voor zoveel liefdadigheid zijn eerder aan de dubieuze kant: hij hoopt dat, als ze onderweg roofdieren moesten ontmoeten, deze eerst naar de zwakste schakel zouden bijten, namelijk naar de twee eendjes, vooraleer ze gans op het menu zetten. Zijn vrees is niet helemaal onterecht, want hij heeft een kat (Greg Proops) getreiterd, die maar al te tuk is op wraak, zeker nu hij weet dat Peng vleugellam is.
Duck Duck Goose is een Chinese productie van maatschappij Wanda Media, zij het onder de supervisie van een Amerikaanse productiemaatschappij - vandaar de Engelse voice cast - en is totnogtoe de duurste Chinese animatiefilm ooit, alhoewel deze uitspraak waarschijnlijk achterhaald is op het moment dat u deze regels leest. De film pocht met credits van een zelfde origine als Shrek en Home, maar tenzij de gemeenschappelijke noemer hetzelfde cafetariapersoneel in de refter is, zie ik geen overeenkomsten, en is deze film compleet niet verwant met Dreamworks. Duck Duck Goose is geen grensverleggende, maar wel een aardige prent die niet misstaat in het canon van de moderne CGI-animatiefilm, en het enige wat de oosterse insteek verraadt, is dat de film zich afspeelt in China. De animatie is van topkwaliteit en komiek Jim Gaffigan zet een leuke arrogante kwal neer met zijn personage Peng, die een leuke wisselwerking heeft met de twee naïeve kuikentjes die alles geloven wat hen wordt wijsgemaakt. De humor teert echter soms iets te veel op winden van varkens en aanverwante toestanden.

BEELD EN GELUID

Bij mijn laatste bezoek aan de dvd-boer zag ik tot mijn grote verbazing een Nederlandse versie van Duck Duck Goose, uitgebracht door Just Entertainment, enkel op dvd en om de één of andere onverklaarbare reden omgedoopt tot Duck Duck zonder goose. Deze schijf bevat echter alleen een Hollandse dub, waardoor een aanschaf voor mij geen optie is. De dichtstbijzijnde uitwijkmogelijkheid is deze UK-versie op Blu-ray, waarbij de computeranimatie enorm goed tot haar recht komt, zij het evenwel slechts op een enkellagige schijf. De animatie is echter zeer vlot en bevat weinig tot geen technische mankementjes. De kleuren zijn helder en levendig en vooral de Oase, de plek waar de ganzen naartoe vliegen om te overwinteren, tegen het einde van de film aan, ziet er prachtig uit. De geluidstrack is uitgevoerd in DTS-HD MA 7.1, en de track krijgt alle ruimte om te excelleren, onder meer in een scène waarin de twee eendjes en de gans in een spooky grottenstelsel verzeilen. Ondertiteling is enkel aanwezig in een Engelse CC-variant.
EXTRA'S
Deze single layer-schijf bevat geen bonusmateriaal, zelfs geen trailer.

CONCLUSIE

Voor wie net als voor mij de Nederlandse gedubde versie van Duck Duck Goose geen optie is, is deze UK-versie een waardig alternatief. Plat van het lachen zal u allicht niet liggen, maar het is een aardige film met het hart op de juiste plaats. 
coverStudio: Entertainment In Video

Regie: Christopher Jenkins
Met: Jim Gaffigan, Zendaya Coleman, Lance Lim, Greg Proops, Stephen Fry, Craig Ferguson, Carl Reiner, Natasha Leggero, Diedrich Bader

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2019

Leeftijd:
PG

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5017239152825


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij