:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL SIGN BANDERAS
CALL SIGN BANDERAS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-07-26
FILM 
We doen het niet vaak, maar laten we dat voor één keer wel eens doen: een veeg uit de pan naar Source 1 Media die deze film op de markt bracht. "Een heldhaftige soldaat op de cover moet de doorsnee actiefilmfan wel over de streep trekken om deze film te kopen." zullen ze ongetwijfeld bij Source 1 Media hebben gedacht. Misschien is dat wel zo, maar dan wel met zeer weinig respect voor de koper. Het moet de eerste keer zijn dat we een dvd in onze handen kregen waar niemand van de cast of de regie op is vermeld. Een film die er op het eerste gezicht uitziet als een wegwerp-actiefilm maar je moet wel weten dat Call Sign Banderas een Oekraïense film is die op (mislukte) Hollywoodiaanse wijze het conflict in het Donbass-gebied probeert te schetsen. Gebeurt wel meer, maar helaas laat de maatschappij het na om heel wat stukken te vertalen zoals bijv. de epiloog of stukken uit de conversaties. We hebben het nog niet eens over het feit dat niemand blijkbaar vond dat achteraf de Nederlandse teksten moesten worden nagekeken. Blijkbaar werd alles samengesteld door iemand die er zelf maar weinig van verstond. Het begint al bij de cover waar men in de korte synopsis het heeft over "het thuisdorp Banderas" en dat terwijl het om een Oekraïense soldaat gaat die door zijn vrienden Banderas werd genoemd omdat hij op de acteur lijkt. Wat hij overigens niet doet, maar dat is een andere zaak.
Iedere oorlog heeft zijn vuile kantjes, maar in Oekraïene spant alles de kroon. Officieel zijn er geen Russische soldaten te bespeuren, maar zijn het gewoonweg Oekraïeners die zich bedrogen voelen door de regering in Kiev en onder de hoede van Moskou willen vallen. De zogenaamde seperatisten dus. In feite gaat het om opportunistische gelukzoekers die de kant zoeken die hun het best uitkomt, gemengd met patriotten die het een eer vinden om te sterven voor de Oekraïense vlag. Niemand die er ondertussen uit is wat er nu precies aan de hand is, of nog erger om uit te maken wie wie is. Het enige wat wel een realiteit is dat je een gigantische land hebt dat kreunt onder de armoede en waar iedere vierkante kilometer in de buurt van Donetsk kapot is geschoten.
"Laten we daar maar eens een film over maken", moet Zaza Buadze hebben gedacht. Een regisseur met wat televisiefilms op zijn palmares en iets wat de titel Escape From Stalin's Death Camp draagt. Het resultaat is echt een zooitje dat geen mens kan volgen. Niet alleen omdat je een behoorlijke dosis kennis over de Oekraïense situatie nodig hebt om het allemaal te snappen, maar ook omdat de film ontzettend slecht is gemonteerd en dat je de onlogische bokkesprongen er maar moet bij nemen.

We volgen bijna twee uur Kapitein Anton Sayenko "Banderas" die op eigen houtje naar de ATU-zone in Donbass trekt. Banderas is in  zijn geboortestad op zoek naar een verrader, maar de dorpelingen zien op hun beurt Sayanko als een verrader. Sayenko moet zijn onschuld zien te bewijzen en op zoek gaan naar de moordenaar.
De film slaat op alle vlakken de bal totaal mis. Als actiefilm kan Call Sign Banderas al helemaal niet boeien, ook al probeert men er op het een einde een onnozele Rambo-draai aan te geven waarbij één soldaat een heel leger omver maait, maar vooral verzuipt de film in misplaatst patriotisme. De kijker krijgt geen seconde de tijd om zelf een mening te vormen. Wie zich achter de Oekraïense vlag schaart is heilig en de rest moet je gewoon neerknallen. Een film waar, op fervente Oekraïeners na, dan ook geen mens een boodschap aan heeft. 

BEELD EN GELUID
Alles is standaard. Je hoort heel wat explosies, dat heb je nu eenmaal met oorlogsfilms, maar echt spectaculair is het allemaal niet. Ook het beeld is niet meer dan wat je van een doorsnee televisiefilm dient te verwachten. Gelukkig gaat het nooit echt kopje onder, tenzij je er onze bemerkingen bij de intro bijsleurt. 

EXTRA'S
Er staat geen enkele extra op deze disk.

CONCLUSIE
Als je geen Oekraïense patriot bent, blijf je maar beter ver weg van deze film. En helaas is er ook heel wat misgelopen met de vertaling waardoor Call Sign Banderas nog minder aantrekkelijk is. cover
Studio: Source 1 Media

Regie: Zaza Buadze
Met: Oleg Shulga Yulia Chepurko Sergey Lefor

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
0

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717662579189


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Oekraiëns Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij