:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PAYDIRT
PAYDIRT
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-08-29
FILM 
Paydirt. Het is het soort film waarbij je je afvraagt voor wie het gemaakt is. Dat de makers er fun aan hebben gehad en dat sommige figuren (in dit geval Val Kilmer) er een centje mee hebben verdiend, willen we best wel geloven. Maar wat met zij die de film moeten bekijken? Er wordt veel heen en weer geschoten, wie kickt op Latino-babes heeft ook weinig klagen, maar de hamvraag is: wie heeft er wat aan? De essentie van deze misdaadfilm is vrij simpel: "de boef wil zijn geld terug en de flik wil hem in de boeien". Alleen worden er zo veel nutteloze twists in deze film gebruikt dat de doorsnee kijker het na al een kwartier opgeeft, want uiteindelijk weet je toch dat het bekijken van Paydirt gelijk staat aan 80 minuten weggegooide tijd.

De maker van deze rommel is ene Christian Sesma. We hadden nog nooit van dit heerschap gehoord, maar dankzij de wondere wereld van het internet kwamen we erachter dat deze man in een vorig leven een restaurant openhield in Palm Springs en na het lezen van Rebel Without A Crew van Robert Rodriguez wist dat hij films moest gaan maken. Dat leverde al meer dan tien films op die één voor verschenen via VOD (waaronder HBO) of rechtstreeks op dvd werden uitgebracht. Ondertussen heeft hij zijn eigen bedrijfje Seskri Film Inc., en richt hij zich op de Latijns-Amerikaanse actiefilm-markt. Kortom, het soort van filmmaker waar wij op zitten te wachten.

Omdat het altijd wel cool is om uit te pakken met een grote naam werd de hulp van Val Kilmer ingeroepen. In zijn gouden jaren ooit nog Batman en de ster van Heat, maar tegenwoordig alleen maar goed voor nietszeggende rolletjes, ook al zien we hem binnenkort als Iceman terug in Top Gun: Maverick. De man ziet er tegenwoordig meer en meer uit als een met botox opgespoten Marlon Brando. Weg charisma, en ook het acteertalent, als dat er ooit was.

In Paydirt speelt Val Kilmer de rol van sheriff Tucker die ontslagen werd toen een raid op een drugsbende mislukte. Hij kreeg er Damien Brooks (Luke Goss) wel vijf jaar mee achter de tralies wegens een handjevol wapens en weed, maar de grote vogels waren gaan vliegen. Er is echter nog 33 miljoen dollar in het spel dat ergens begraven ligt in de woestijn van Californië. Centen die afkomstig zijn van het gevreesde Sinaloakartel uit Mexico. Damien Brooks weet dat eens Damien uit de cel is dat hij achter het geld gaat en dat hij zo het drugskartel kan ontmantelen.

Er is veel mis met de film. Christian Sesma mag naar eigen zeggen dan wel de stiel van Rodriguez hebben geleerd, helaas denken we voor hem dat hij een paar hoofdstukken uit het boek heeft overgeslagen. Er is allereerst de veel te '90's-geïnspireerde aanpak waarin we eerst alle personages geïntroduceerd krijgen. Als we je zeggen dat het gaat om types als The Babe, The Brit, The Badass, The Brawn, The Don en The Brains, dan weet je ook dat de beginjaren van Guy Ritchie niet ver weg zijn. Tamelijk gedateerd dus, en vooral ooit veel beter gedaan. Naast de uitermate zwakke acteerprestaties vindt Sesma het ook nog eens nodig om de kijker te overstelpen met flashbacks die alle vaart uit de film halen, als daar ooit al sprake van was. En dan hebben we het nog niet gehad over de enerverende rockrap-songs (allen van compleet onbekende bands) die het er niet attractiever op maken. Paydirt is dan ook het soort actiefilm waar zelfs een Jason Statham of Chuck Norris zijn neus voor zou ophalen. We zegden het al, de film bestaat, de vraag is alleen voor wie.

BEELD EN GELUID
Paydirt is het soort film dat gedoemd is om na enkele maanden in de gevreesde 1 euro-bakken terecht te komen, en die daar waarschijnlijk ook nog een paar maanden mag blijven liggen. Lelijke kleuren en van enige scherpte is geen sprake. Digitaal gefilmd op de meest inspiratieloze manier. De geluidsband is een Dolby Surround 2.0 waar je niets van moet verwachten. Positief is dat er Engelse subtitels aanwezig zijn, en dat is geen luxe voor wie dit verwarrend (maar vooral debiel) verhaal wil volgen.

EXTRA'S
Neen, gelukkig geen extra's!

CONCLUSIE
Het lijkt wel alsof de makers alle slechte clichés van de actiefilm in Paydirt hebben willen stoppen. Een missie waar ze met bravoure in geslaagd zijn, want dit is absoluut te mijden troep.cover
Studio: 101 Films

Regie: Christian Sesma
Met: Luke Goss, Val Kilmer, Mike Hatton, Mirtha Michelle

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
2020

Leeftijd:
15

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5037899074329


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij