:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EXTREMELY WICKED, SHOCKINGLY EVIL AND VILE
EXTREMELY WICKED, SHOCKINGLY EVIL AND VILE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-10-16
FILM
Er was heel wat te doen rond het feit dat Zac Efron de rol van Ted Bundy mocht spelen in Extremely Wicked, Shockingly Evil And Vile. Velen vonden de Amerikaanse ster uit ondingen als de High School Musical-trilogie, Dirty Grandpa en de filmversie van Baywatch veel te zoet om Amerika’s grootste seriemoordenaar ooit te vertolken. Achteraf bekeken was dit een zeer clevere keuze van regisseur Joe Berlinger want in het echte leven was Bundy ook de ideale schoonzoon. De man bekende pas een dag voor zijn dood op de elektronische stoel dat hij 30 vrouwen, waaronder een twaalfjarig meisje, op de meest gruwelijke manier om het leven heeft gebracht. Experten hebben achteraf door allerlei onderzoeken kunnen aantonen dat het echte cijfer van Bundys moorden boven de 100 ligt. Bundy was ook de eerste misdadiger wiens proces op de Amerikaanse televisie te zien was. Een opportuniteit voor Bundy om in de rechtszaal een flamboyante el sympatico te spelen van wie je nooit zou kunnen denken dat hij tot zo’n monsterachtige daden in staat is. Dat doet Berlinger ook via Zac Efron. Als kijker weet je natuurlijk a priori dat Bundy een dolgedraaide psychopaat is, maar door de vertolking van Efron krijg je een soort van sympathie die hem de voordeel van de twijfel oplevert.

Amerika is natuurlijk Amerika, en Bundy is een veel besproken figuur die tot de verbeelding van heel wat mensen spreekt. Wie bijv. ooit in het National Museum of Crime and Punishment in Washington rondloopt (ja, dat bestaat daar) kan er zijn beruchte Volkswagen Kever zien waarmee hij van staat tot staat trok om er zijn moorddadige lusten bot te vieren. Zijn eerste moord zou hij in 1961 begaan hebben, en de lieve man kon rustig tot 1975 verder doen. Wie seriemoordenaar wil spelen, weet ook het best het één en ander over cinema, want het is een gebrek aan filmkennis die hem de das omdeed. Toen Bundy laat in de nacht in een buitenwijk van Salt Lake City door een agent werd tegenhouden met de vraag wat hij daar zo laat deed, antwoordde Bundy dat hij in een bepaalde bioscoop The Towering Inferno had gezien terwijl de agent zeer goed wist dat de desbetreffende cinema alleen maar westerns vertoonde. De agent raakte achterdochtig, onderzocht de koffer van zijn Kever en werd nadien gearresteerd. Misschien in je volgende leven DVDInfo lezen, Bundy!

Over een kerel als Bundy zijn er natuurlijk al heel wat films gemaakt. In 2008 verscheen de low-budget horrorfilm Bundy: An American Icon. Er kwamen ook drie televisiefilms uit: The Capture Of The Green River Killer, The Deliberate Stranger en The Riverman. Ten slotte was er ook nog Ted Bundy met Michael Reilly Burke als de moordenaar. Een voor een films die het alleen maar in de videotheken deden, maar bij Extremely Wicked, Shockingly Evil And Vile lag dat anders want het was een film die in opdracht van Netflix werd gemaakt en dezer dagen betekent zoiets automatisch veel persaandacht... Berlinger die naast een onnodige sequel op The Blair Witch Project vooral een documentaire-maker is, mocht voor de streamingdienst behalve een biopic ook de docureeks Conversations With A Killer: The Ted Bundy Tapes maken waardoor we een regisseur aan boord hebben die zeer vertrouwd is met het Bundy-verhaal, en dat merk je.

Berlinger koos wel een heel ander uitgangspunt voor deze thriller. We zien geen enkele moord, maar alles wordt gefilmd door de ogen van Liz Kendall (Lily Collins), het liefje van Bundy. Sommigen slachtoffers van Bundy hebben het overleefd en zijn met hun verhaal naar de politie kunnen trekken. Op basis van de krantenartikels en robotfoto’s die verspreid werden, besefte Liz beetje bij beetje dat haar droomvent wel eens de meest gevreesde psychopaat van Amerika zou kunnen zijn. Een thriller zonder bloed dus, en één die verschillende tijdslijnen door elkaar haalt. Een gevaarlijke piste, maar de film kreunt daar geen seconde onder. Zowel Zac Efron als Lily Collins spelen op hoog niveau en leveren zeer realistische personages af. Fervente thrillerfans die alleen maar kicken op moorden zouden wel eens kunnen afgeleid worden door de titel, maar het is net dat ander perspectief die deze film anders maakt dan de rest.

BEELD EN GELUID
De film speelt zich voornamelijk in de jaren '70 af en dat inspireerde de makers om met kleurrijke decors op de proppen te komen, en die ogen ontzettend mooi op deze blu-ray. Op deze release die via Universal is uitgebracht merk je geen enkele fout. Hoewel de regisseur niet voor een digitale weg koos, maar ons eerder het gevoel wilde geven dat we naar een echte '70’s-film aan het kijken zijn, is dit een transfer met knappe detailvorming. Extremely Wicked, Shockingly Evil And Vile is als gezegd geen actiefilm, maar eerder een praatfilm en op het einde zelfs een court room drama, maar de film heeft een fantastische soundtrack met o.a. The Lovin’ Spoonful, disco-koning Joe Tex of The Box Tops. 

EXTRA'S
De man of de vrouw die de titel van deze extra bedacht, hield het op het sobere Behind the scenes maar het is zo veel meer dan dat. Integendeel, in een razendsnel tempo van 22 minuten kom je door middel van interviews en archiefbeelden alles te weten over deze aardige film. 

CONCLUSIE
Zac Efron als Ted Bundy? Neen, toen we dit voor het eerst hoorden maakten onze pupillen de meest vreemde bewegingen maar Extremely Wicked, Shockingly Evil And Vile is een meer dan aangename verrassing geworden, vooral ook omdat de regisseur er geen bloederige biopic heeft gemaakt maar eerder een portret van de vriendin van deze brute moordenaar schetste. 


coverStudio: Universal

Regie: Dennis Smith, Marco Beltrami
Met: John Malkovich, Dylan Baker, Brian Geraghty, Zac Efron, Jim Parsons, Kaya Scodelario, Lily Collins, Angela Sarafyan, Grace Victoria Cox, Haley Joel Osment

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
2019

Leeftijd:
15

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083194659


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Behind The Scenes


Andere recente releases van deze maatschappij