:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALEX - SEIZOEN 2
ALEX - SEIZOEN 2
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-12-05
SERIE
Laten we alle Noorse, Zweedse, Finse en Deense series maar op één hoopje gooien. De laatste jaren werden we er vaak tot vervelens toe mee overrompeld, en iedere week verscheen er wel één of andere nieuwe reeks die je zogezegd moest zien alvorens te sterven. De meeste van hun verschenen onder de vlag van Lumière en hoewel deze series zelden kopje onder gingen, moet zelfs de meest fervente fan toegeven dat je toch heel wat series moet zien alvorens er een parel als Bron | Broen of The Killing komt bovendrijven. Een reeks die in dat rijtje wel zijn plaats verdient, is Alex. Een politiereeks, maar wel met een flik zoals je ze liever niet tegenkomt. Een vent die de harde wereld van de misdaad door en door kent, zich voor niets of niemand wegtrekt en iemand die tot op het bot corrupt is. Kortom, een gedroomde figuur voor een spannende reeks.
Ook, Dragomir Mrsic, de bedenker en hoofdrolspeler van de serie, is in het echte leven geen onbeschreven blad. Geboren in Bosnië, maar als tiener verhuisde hij samen met zijn ouders naar Zweden. Het werd een trieste periode, met twee zussen die stierven aan een overdosis. Een van de weinige lichtpuntjes was dat hij op 18-jarige leeftijd de Noordse kampioen in Taekwondo werd, maar een paar jaar later was hij betrokken bij een overval op een bank, wat hem drie jaar en zes maanden gevangenisstraf opleverde. In de cel kwam hij tot andere inzichten, bekeerde hij zich tot het boeddhisme en eens hij vrij was, studeerde hij aan de sportschool om niet veel later een toptrainer te worden bij het Zweedse Olympische Comité. De man kreeg interesse in acteren, en niet veel later speelde hij mee in de Tom Cruise-film Edge Of Tomorrow, en nu dus in de populaire serie Alex. Soms loopt het dus ook wel eens goed af...

Het eerste seizoen van Alex verscheen drie jaar geleden, waarin we kennis maakten met een politie-agent die alles snoof wat hij zag en op alles mepte wat in zijn buurt kwam. Het tweede seizoen begint waar het eerste eindigde: in de cel. Alex Leko, die ondertussen in het milieu beter bekend staat als de cop killer, schoot tijdens een vuurgevecht per ongeluk zijn partner neer. "He’s no cop and he's no criminal" lezen we op het hoesje van de dvd, en dat klopt. Een man die nergens thuishoort. Niet bij het korps, want daar is hij te veel een outsider en bovendien is hij het soort kerel dat men liever ziet gaan dan komen. Ook in zijn familieleven vlot het niet. Zijn zoon (gespeeld door Dragomirs echte zoon Maximilian Mrsic) kijkt wel nog enigszins naar hem op, maar zijn vrouw heeft de hoop op een normaal leven al lang opgegeven en zoekt (zoals dat gaat) troost bij een ander. Alex is een bullebak die tijdens zijn vele driftbuien alles kort en klein slaat, maar toch weet hij nog de lijn te trekken tussen het goede en het kwade, ook al wordt die grens met de dag vager en vager.
Leko mag vroegtijdig de gevangenis uit op voorwaarde dat hij als infiltrant bij een gewelddadige drugsbende met de politie samenwerkt. De agent stemt in met de gevaarlijke taak, al was het maar omdat hij geen andere keuze heeft. Ergens hoopt hij om na het volbrengen van deze opdracht nadien in het buitenland samen met zijn gezin anoniem te gaan rentenieren, maar het is zijn eigen zoon die de hele klus in het honderd doet lopen omdat hijzelf aan het dealen is.

Zoals de meeste Scandinavische series volgt ook Alex een klassiek patroon en leunt het aan bij pakweg Flikken, wat nog altijd één van de beste Vlaamse series ooit is. Wel bezit deze reeks een pienter scenario dat weliswaar wat voorspelbaar is, maar doordat de spanning alsmaar naar omhoog gekrikt wordt, draai je de zes afleveringen er zo in één ruk door. Alex is ook ontzettend brutaal en gewelddadig. Geef toe, je ziet niet in elke copserie een scene waarin iemand op lugubere wijze de tong wordt afgesneden.
BEELD EN GELUID
Deze reeks telt zes afleveringen en is verspreid over twee disks. Alleen maar op dvd uit, maar wie een paar reeksen van Lumière in de kast heeft staan, weet dat deze maatschappij met grote zorg omspringt met zijn releases. Alles oogt zeer realistisch en hoewel een deel van de reeks zich in donkere nachtclubs of andere duistere oorden afspeelt, is alles mooi gedetailleerd. De reeks speelt zich op heel wat plaatsen af, waardoor je een gevarieerd kleurenpalet hebt. De geluidsband is een Zweedse Dolby Digital 5.1 die naast een pak dialogen, af en toe wat clubmuziek bevat. Standaard, maar wel met de lat op de juiste hoogte.

EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze serie, maar dat vinden we eerlijkheidshalve ook niet nodig.

CONCLUSIE
Alex is een ouderwetse (top)serie over een niet alledaagse, hondsbrutale flik die infiltreert in het drugsmilieu en de ene tegenslag na de andere te verwerken krijgt. Verrassend is deze serie in geen geval, wel razend spannend en dat is nog altijd één van de belangrijkste reden waarom je naar een flikkenserie kijkt.cover
Studio: Lumière

Regie: Alain Darborg
Met: Anja Lundqvist, Dragomir Mrsic, Maximilian Mrsic, Rakel Wärmländer

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
16

Speelduur:
300 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5407003481587


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Zweeds Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij