:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-05-18
FILM
In 1937 zweren vier hartsvriendinnenm Viviane (Ashley Judd), Caro (Katy Selverstone), Necie (Kiersten Warren) en Teensy (Jacqueline McKenzie) elkaar eeuwig trouw, de riten ondergaand van een oude indianenstam. Ze noemen zichzelf de Ya-Ya Sisterhood, en beloven elkaar bijstand in kwade dagen.


Vele jaren (of manen, volgens de film) later is Siddalee (Sandra Bullock), de dochter van Viviane, een gevierd toneelschrijfster geworden. In een interview met een magazine vertelt ze dat ze voornamelijk inspiratie vindt voor haar toneelstukken in de niet altijd over rozen lopende pad van haar jeugd. Moeder Vivi (Ellen Burstyn) schiet in een razenij wanneer ze het artikel leest, en moeder en dochter leven prompt op voet van oorlog met elkaar, waarbij verscheurde foto's, en testamenten met een ontervingsclausule heen en weer worden gestuurd. Eén en ander culmineert uiteindelijk in een uitnodiging voor Siddalees huwelijksfeest met haar vriend Connor McGill (Angus MacFayden), waarop haar ouders expliciet niet zijn uitgenodigd. Dat is het signaal voor de drie overige Ya-Ya-sisters om moeder en dochter terug trachten te verzoenen. Op een dag staan de drie kranige omaatjes Teensy (Fionnula Flanagan), Necie (Shirley Knight) en Caro (Maggie Smith) bij Siddalee voor de deur, tijdens een etentje doen ze een verdovend middel in Siddalees drankje. Ze wordt terug wakker op een landhuis in Louisiane, duizend kilometer van haar woonplaats New York, waar de Ya Ya's haar aanzetten om een plakboek te lezen waarin ze herinneringen uit hun eigen jeugd hebben geplakt, waaruit blijkt dat Viviane ook geen al te gelukkige jeugd gehad heeft. Naarmate Siddalee meer begrip kan opbrengen voor haar moeder, wanneer blijkt dat zij ook door haar moeder mishandeld werd, komt haar eigen relatie met Connor wel onder druk te staan, want ze wil tegen geen enkele prijs kinderen van hem als mocht blijken dat die op haar beurt een gelijkaardige opvoeding van haar zouden krijgen, wat, gezien de voorgeschiedenis van de familie, niet ondenkbeeldig is.


Divine Secrets Of The Ya-Ya Sisterhood is een adaptatie van verschillende boeken van auteur Rebecca Wells, die als centrale thema's vriendschap tussen vrouwen en vooral de moeder-dochterrelatie bespelen. Waardoor regisseur Callie Khouri zich met de film in de eerste plaats natuurlijk tot een vrouwelijk publiek richt. De myriade van verhalen over de verschillende leden van de Sisterhood uit de boeken, wordt in deze film beperkt gehouden tot de standpunten van Siddalee en vooral de oudere en de jongere Callie. Er wordt enorm met flash-backs en tijdsverloop gespeeld, en alhoewel dat de artisticiteit van de film ten goede komt, maakt het de film af en toe een beetje moeilijk om volgen. Desalniettemin wordt de rolbezetting met een topcast aan karakteractrice's ingevuld, waarbij Ashley Judd als de jonge Viviane het meest weet te overtuigen. Om het verhaal ook wat maatschappelijk in te kleuren, worden er ook nevenplots gespind over de rassenscheiding, die in die tijd officieel al was afgeschaft, maar in een conservatief bolwerk als Louisiana nog lang heeft nagezinderd, in deze film geïllustreerd door het personage Wiletta (Leslie Silva), het kindermeisje van Viviane.De uitwerking van deze gegevens is allerminst origineel te noemen, en het einde van de film een beetje cheesy, maar al bij al is het toch een min of meer solide verhaal, dat handig om de valstrik heen walst om te vervallen in een flauwe intellectualistische komedie.


BEELD EN GELUID
De 2.35:1-anamorfische widescreen transfer is excellent, met een goede kleurensaturatie, weinig tot geen printbeschadigingen, en alleen eens occasioneel een paar artefacts. De aflijning is scherp, met hier en daar een hint van edge enhancement, maar de beeldkwaliteit behoort alleszins tot één van de betere. Er zitten heel wat donkerdere scènes in de film, maar het beeld kent een zeer stabiel zwartniveau. Voor een film als deze volstaat de Dolby Digital 5.1-track ruimschoots, met de dialogen vooraan netjes op hun plaats, en de achterkanalen feitelijk enkel gebruikt voor de leuke soundtrack van T-Bone Burnett. De subwoofer wordt nauwelijks aangesproken. De technische kwaliteit van de disc is dus dik okee, maar het is op zijn zachtst gezegd geen disc waar je de mogelijkheden van je HT-systeem mee kan demonstreren.


EXTRA'S
De film wordt vergezeld door een leuk aantal extra's. Om te beginnen bevat de disc twee audiocommentaartracks, één zeer gevarieerde met regisseur Callie Khouri, producenten Bonnie Bruckheimer en Hunt Lowry, executive producer Lisa Stewart, editor Andrew Marcus, en componist T. Bone Burnett, die zeer actief met elkaar de lokaties, de cast, het filmen zelf en zelfs de flaters waar je op had moeten letten, bediscussiëren. Toch vallen er nog een paar onheilspellende stilten in het discours, en op andere momenten wordt er nogal door elkaar gepraat. In een tweede commentaartrack discussiëren regisseur Callie Khouri en hoofdactrice Ashley Judd de film en de verschillen met de boeken; alleszins is deze commentaatrack een stuk overzichtelijker.In de geanimeerde menu's vinden we verder een cast en crew-listing terug, een standaard-promotionele documentaire "Unlocking The Secrets of the Ya-Ya Sisterhood" van een klein kwartier. Stukjes interview, filmfragmenten, een kijkje achter de schermen... U kent het wel. Dan vinden we de videoclip van het nummer "Sitting In The Window Of My Room" van Alison Krauss uit de soundtrack, en het "Divine Secrets Of The Ya-Ya Sisterhood" Scrapbook, waarbij je in het plakboek van het Zusterschap korte stukjes kan vinden van de actrices die (op verschillende leeftijden) de vier hartsvriendinnen spelen. Ook bevat dit Scrapbook nog enkele korte filmpjes met wetenswaardigheden, zoals de afkomst van het woord "Ya-ya" en achtergrond over het leven vroeger in Louisiana. Tot slot vinden we nog elf verwijderde scènes terug, samen goed voor zestien minuten beeldmateriaal, en een trailer.

CONCLUSIE
Divine Secrets Of The Ya-Ya Sisterhood is toch op zijn minst een huurtip waard, maar wie houdt van dit soort nostalgische flashback-films moet toch ook eens de aanschaf overwegen, al was het maar voor de mooie selectie aan bonusmateriaal.


cover
Studio: Warner

Regie: Callie Khouri
Met: Sandra Bullock, Ellen Burstyn, Fionnula Flanagan, James Garner, Ashley Judd, Shirley Knight, Angus MacFadyen, Maggie Smith

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931233088


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 commentaartracks
• Documentaires
• Trailer
• Cast en crew-informatie
• Videoclip
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij