:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABE 2 - PIG IN THE CITY
BABE 2 - PIG IN THE CITY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-03-02
FILM
Babe (E.G. Daily, in de eighties vooral bekend als zangeres van het nummer Say it, say it), het schapenhoedende varkentje uit de eerste film, wordt samen met de boer (James Cromwell) in zijn thuishaven onthaald als een held, nadat ze samen de schaaphoedercompetitie in het Australische equivalent van Zevekote hebben gewonnen. De aanbiedingen voor lucratieve actes de présence blijven maar aan de lopende band binnenstromen, maar boer Hoggett blijft zoals alle boeren nog het liefst op zijn erf. Wanneer door Babes onhandigheid de boer echter in de waterput sukkelt, en een lang herstel zich opdringt, staan er al snel schuldeisers voor de deur die de boerderij willen verkopen. De boer heeft dan ook geen andere keuze dan zijn vrouw Esme (Magda Szubanski) samen met Babe uit te sturen naar een jaarmarkt waarin ze alleen al geld krijgen om hun neus respectievelijk snuit te laten zien.
Ten onrechte verdacht van drugssmokkel door een overijverige drughond, geraakt het duo echter gestrand op de luchthaven van een stad die bijzonder veel lijkt op Los Angeles en New York tegelijk. Op zoek naar een hotelletje waar wél dieren (en dan nog varkens) toegelaten worden, verzeilt Esme Hoggett in het pensionnetje van waardin Floom (Mary Stein), die voor de buitenwereld en dan vooral voor hun operaminnende, verklikkende buren verborgen wil houden dat haar hotel vol zit met honden, katten en apen - dus een varken kan er ook nog wel bij. Wanneer bij afwezigheid van de bazin één van de apen voor de neus van Babe met een koffer aan de haal gaat, gaan de poppen pas echt aan het dansen, en Babe verzeilt in de grote stad, alwaar het stikt van verwaarloosde dieren. Babe biedt hen allen een schuiloord aan in het hotel, maar dan staat plotseling de ongedierteverdelging voor de deur, en kan alleen een mirakel hen nog redden, een mirakel van het soort waarmee al dit soort films eindigen.
Het verplaatsen van de actie van de boerenbuiten naar de stad is meteen ook de zwakte van de film. De eerste film werkte op het platteland veel beter, en het opentrekken van een blik apen doet de film onnodig vaak verzanden in een aaneenschakeling van goedkope slapstick. Bovendien missen we in dit alles de flegmatieke boer, die enkel in het begin en op het einde van de film te zien is. Nadat deze film samen met Meet Joe Black twee opeenvolgende financiële aderlatingen betekende voor studio Universal, rolde het hoofd van CEO Casey Silver. De film heeft zo zijn goede momenten ook, en het set design is aantrekkelijk, maar de charme en de naïviteit van de oorspronkelijke film zijn een beetje afwezig. Voor de kleintjes is de film iets minder geschikt: één hond wordt ei zo na overreden door een auto, een andere verdrinkt op een haar na en de manier waarop de pest control de dieren in het hotel komt aanlijnen, zal ongetwijfeld links en rechts voor een klein trauma zorgen.
Bij momenten is het niet duidelijk of de regisseur een volwassen, dan wel een kinderpubliek voor ogen had. Bizarre toevoegingen zoals een ziekenzaal vol kankerpatiëntjes staan haaks op de fantasiewereld van de eerste Babe-film, en de circusapen zijn gewoon te gemeen en ambigu. Dit soort duisternis geeft deze film alleszins een rauwer kantje dan de eerste. Wellicht was de druk om na het succes van de eerste film opnieuw de bliksem een tweede keer te laten inslaan, te groot. De dieren die zonder uitzondering lipsynchroon praten zijn misschien naar hedendaagse normen achterhaald, maar deze film dateert van 1998 en dergelijke technieken stonden toen nog in hun kinderschoenen. Hun aaibaarheidsfactor staat echter buiten kijf - vooral dan de pasgeboren baby-aapjes - en op de keper beschouwd overleven ze het allemaal, zelfs al zit er een dolle kok met een slagersmes achter ons fotogeniek varken. Uiteindelijk houden we een genietbare film over, die echter niet kan tippen aan het strakker geregisseerde origineel.
BEELD EN GELUID
Babe 2: Pig In The City is een iets oudere Blu-rayrelease van Universal die in de Benelux kennelijk niet is uitgebracht, maar waarvan de UK-versie gewoon Nederlandse ondertiteling bevat. Het beeld is een beetje een mixed bag: in de nachtelijke scènes vloeien de kleuren lusteloos in elkaar over, maar in de interieurscènes in het hotel is het één en al warmte, waarbij je de nerven in het houtsnijwerk kan onderscheiden. Er is een beetje grain te zien, wat het geheel wat filmischer maakt, maar de scherpte verraadt soms dat bijvoorbeeld Ferdinand de eend een pop is. Het geluidslandschap wordt weergegeven in DTS-HD MA 5.1, een vrij goeie en subtiele mix waarbij onder meer het hotel begint te daveren telkens er een vliegtuig overvliegt - het ding is gebouwd in het verlengde van de startbaan en dat is meteen ook de reden waarom er geen mens wil verblijven. Ook de scène waarin Babe wordt achtervolgd door een pitbull en een dobermann, is ruimtelijk zeer bevredigend.

EXTRA'S

Als u bij deze Blu-ray extra's wil, moet u zelf naar de slager een half pond varkenskoteletten gaan halen.

CONCLUSIE

Babe 2: Pig In The City kampt met onduidelijke regiekeuzes waardoor die het niveau van zijn voorganger niet haalt, en voor de té kleine kindjes zijn sommige scènes wat eng. De Blu-ray voldoet ondanks zijn ouderdom aan de heersende normen, maar is vrij bare bones.


coverStudio: Universal

Regie: Kennedy Miller
Met: Magda Szubanski, James Cromwell, Mickey Rooney, E.G. Daily

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1998

Leeftijd:
U

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582831061


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surround 2.0
Japans Dolby Surround 2.0
Braziliaans Portugees Dolby Digital Mono 2.0
Russisch Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Russisch, Chinees (Mandarijn), Japans, Koreaans, Thais, Turks
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij