:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GIB GAS, ICH WILL SPAß
GIB GAS, ICH WILL SPAß (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-08-04
FILM 
"Mir ist schon ganz heiß. Ich geh' auf dich zu. Deine Blicke ärgern mich, denken immer nur an dich" (Nena - Nur Geträumt)

In het begin van de jaren '80 werden de Europese hitlijsten overspoeld met popliedjes die in de eigen taal werden gezongen. In Nederland had je Nederpop, bij ons had je (eeeuh) De Kreuners en Duitsland werd platgewalst door artiesten die zich verenigden onder de noemer Neue Deutsche Welle. De meeste van deze artiesten scoorden alleen maar hits in eigen land, maar sommige (ook al waren het niet meer dan one hit wonders) braken ook bij ons door. Voorbeelden genoeg: Rheingold, Trio, Grauzone, Peter Schilling of zelfs de Spider Murphy Gang. De allerbekendste uit het rijtje? Nena natuurlijk, en waarschijnlijk ook de enige die er nadien nog een volwaardige carrière aan overhield.

Nena heet niet Nena, maar wel Gabriele Susanne Kerner. De zangeres begon in 1977 aan haar zangcarrière via The Stripes, maar het was wel maar vanaf 1983 dat de poppetjes aan het dansen gingen. 99 Luftballons werd een gigantische hit in Europa, en er werd ook een Engelstalige versie van opgenomen die meegegeven werd aan Christiane F. (jawel, die Christiane!) toen ze in Amerika haar boek ging promoten zodat ze de singles aan de DJ’s kon doorgeven, want zo ging dat in die tijd! Het werd een maat voor niets, en kwatongen durven wel eens beweren dat de Amerikaanse verovering mislukte door het feit dat Nena in de clip haar okselhaar niet geschoren had en daarmee de Amerikanen op stang joeg. Tja, soms zit het verschil hem in de details.

De film werd opgenomen toen Nena (we zullen Gabriele maar Nena blijven noemen, anders weet geen kat over wie we het hebben) nog een sterretje was om in het oog te houden. Het gevolg was dan ook dat regisseur Wofgang Büld en producer Georg Seitz om het nodige geld moesten smeken. Toen tijdens de opnames Markus alsmaar populairder werd en men met 99 Luftballons wist dat Nena wel eens de grootste Duitse tienerster aller tijden kon zijn, wilde iedere producent geld in het project pompen. Het gevolg laat zich raden. Iedere Duitse jongen was verliefd op Nena en ieder Duitse tienermeisje wilde Nena zijn (met of zonder okselhaar) en Gib Gas, Ich Will Spaß werd in Duitsland dan ook een megahit. Buiten de Duitse grenzen wist men nauwelijks iets af van het bestaan van dit vehikel. Bij ons werd hij overigens uitgebracht onder de titel Nena, De Film.

Het verhaal is poepsimpel: een jong meisje wordt verliefd op de verkeerde jongen terwijl ze de andere met goede bedoelingen niet ziet staan. Daartussen zitten er ook nog een paar grappen verwerkt zoals alleen de Duitsers ze kunnen bedenken. En dan heb je natuurlijk de echte pointe van de film: de twee popsterren waar het hem in feite om draait. Bij ons brak Markus nooit echt door en met songs die titels hebben als Ich Möchte Lieber Ein Roboter Sein of 1000 Kerzen Werden Brennen kun je daar alleen maar dankbaar voor zijn. Ook van acteren heeft de Duitser weinig kans gegeten en het lijkt allemaal wat op de achterlijke fratsen van Rudi Carrell (vraag gewoon uw bompa wie dat is).

Ook Nena kan niet acteren, maar ze speelt gewoon zichzelf en daardoor creëert ze toch een bepaald charisma, ook al voelt het vreemd aan om haar als toen 23-jarige een rol te zien spelen als een scholier op de middelbare school. Gib Gas, Ich Will Spaß kun je als film best nog vergelijken met de vele Elvis Presley-films uit de jaren '60, in die zin dat er te pas en ten onpas wordt gezongen. En dat met nummers die er helemaal niet toe doen!  Zo zingt Nena tijdens een wilde achtervolging in Venetië plotseling Tanz Auf Dem Vulkan! De bedoeling was simpel, het hele eerste Nena-album moest erin. Vreemd genoeg hoor je niet 99 Luftballons, wel de carnavaleske Neue Deutsche Welle-songs van Markus.

Moet je nu absoluut Gib Gas, Ich Will Spaß in je collectie hebben? Je weet uiteraard het antwoord zelf. Wel krijg je hier de mogelijkheid om op perfecte wijze een stuk nostalgie te herbeleven met het beste van wat Duitsland op popmuziek ooit te bieden had. En dan hebben we het natuurlijk wel over die Gabriele Susanne Kerner!

BEELD EN GELUID
Deze film kun je in het Engels of het Spaans bekijken, maar natuurlijk wil je Nena in het Duits horen, toch? Het gaat steeds om een Dolby Surround 2.0 waar maar weinig kracht in zit, maar wel gaat leven als er een muziek aan te pas komt en daar zit de film (spoiler alert!) tot in het absurde vol mee. De Blu-ray verscheen op het voor ons compleet onbekende Duitse DigiDreams en alles ziet er lekker flashy '80's uit. Dat gaat van de blauwe spandexbroek van Nena tot de flikkerlichten op de kermis. Af en toe heeft de transfer wat last van een korrelig beeld, maar verder gaat het om een gave weergave.

EXTRA'S
Bij zo’n nostalgische release hoop je natuurlijk op wat interviews met Nena, maar helaas moeten we het stellen met twee ellenlange (en vooral saaie) gesprekken met zowel de regisseur als de producent. Nena zelf zie je een paar minuutjes aan het woord. Het gaat om een fragment uit een Duitse TV-show waarin Nena vertelt dat ze het allemaal zeer plezant vond en je hebt tevens de indruk dat haar tegenspeler Markus er ladderzat bijzit. Verder vind je naast een paar trailers vind je ook een karrevracht aan memorabilia. Affiches, persfoto's of lobby cards. Best leuk om te zien, wel enorm storend dat je ze één voor één moet opladen.

CONCLUSIE
Laten we niet flauw doen. Wie gek is op Nena zal dit een guilty pleasure vinden die zo maar uit de hemel komt vallen, wie geen moer heeft om de Duitse zangeres zal zich 90 minuten non-stop zitten ergeren.cover
Studio: Digidreams

Regie: Wolfgang Büld
Met: Nena, Markus, Enny Gerber, Karl Dall

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1983

Leeftijd:
6

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4051238080803


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Duits
Extra's:
• Diverse trailers 
• Fotogalerij/Posters
• Interview met Wolfgang Büld
• Interview met producer Peter Zenk
• Oude televisie-interviews

Andere recente releases van deze maatschappij