:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROMISING YOUNG WOMAN
PROMISING YOUNG WOMAN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-09-18
FILM
Ook al gooien we er onze eigen vensters mee aan diggelen, kunnen we onze lezers alleen maar de gouden raad geven om zo weinig mogelijk recensies te lezen alvorens aan Promising Young Woman te beginnen. Vermijd vooral schrijfsels van "filmfans" die via het computerklavier het verhaal willen herkauwen, want één spoiler is genoeg om de pret (als je dat woord kan gebruiken) grondig te bederven. Laten we het dan maar vooral over de maatschappelijke factor van deze film hebben en het feit dat dit een film is die polariseert, en op de acteerstunt van Carey Mulligan na, net iets te veel lof krijgt dan hij verdient.

De film is het regiedebuut van Emerald Fennell, die voorheen als actrice actief was. Soms op het witte doek met Albert Nobbs, Anna Karenina, The Danish Girl en met Call The Midwife en de Netflix-serie The Crown ook te zien op het televisiescherm. Haar eerste langspeler als regisseuse zorgde meteen voor geschiedenis want samen met Chloé Zhao werd 2021 het jaar waarin voor het eerst twee vrouwen in de categorie Beste Regisseur werden genomineerd voor een Oscar. Zhao won en volgde daarmee Katheryn Bigelow op die in 2010 die via The Hurt Locker de eerste vrouw werd die op haar schouw een Oscarbeeldje mocht zetten. Blijkbaar had de Academy meer zin om via Nomadland Donald Trump een stamp in de kloten te verkopen in plaats van plat te gaan voor een female revenge movie, want ook Mulligan moest toezien hoe Frances McDormand voor de derde keer met een Oscar ging lopen.

Terwijl onze ruiten er toch gesneuveld bij liggen, kunnen we ook maar meteen onze deur inslaan door te stellen dat Promising Young Woman het soort film is waar de woke-beweging een natte broek van krijgt en die tot op het bot politiek correct is, tenminste toch vanuit één standpunt. Het is wel moedig, om niet te zeggen broodnodig, dat er ook zoiets als een female revenge-movie bestaat, maar of dat nu per se moet door alle mannen af te gaan schilderen als potentiële verkrachters is weer een andere zaak. Het zoeken naar gerechtigheid dus. Hoe het hoofdpersonage Cassie Thomas dat bekomt, of hoe of waarom ze het doet, bekijk jezelf maar. We gaven het al aan, dit is een film waar je zo weinig mogelijk moet van af weten maar gewoon je laten verrassen door het verhaal. Dat doet trouwens ook regisseuse Emerald Fennell, want het motief voor de wraak is nooit echt duidelijk, behalve dan dat het iets vreselijks is en dat je over niet te veel fantasie moet beschikken om te beseffen wat er gebeurd is.

Een film die duidelijk het kijkersveld opsplitst in twee kampen en de vraag is of dat wel moet. Door te stellen dat iedere vent zijn lul achterna loopt ben je misschien wel politiek correct-gezien goed bezig, maar of je de aanpak van het probleem ermee een dienst bewijst is weer een andere zaak. Niet dat een film als Promising Young Woman niet mag gemaakt worden. Een titel als deze smeekt om gemaakt te worden in tijden dat mannen president worden door te gaan verkondigen dat je de vrouwen maar beter in het kruis grijpt, maar toch had het allemaal wel wat minder zwart-wit gemogen.

In ieder geval wist Emerald Fennell zeer goed wat ze deed. Een paar maanden voordat de film op Sundance in première ging was er een testvertoning om de reacties van het publiek te zien en toen ontstond er (ten minste als je de geruchten moet geloven) een gevecht tussen voor- en tegenstanders. Het enige wat overblijft is je afvragen of Promising Young Woman nu een goede thriller is of niet. En ja dat is, zelfs één die compleet afwijkt van de Hollywood-normen en daardoor meer indruk nalaat dan de meeste wraakfilms. Fennell kiest wel voor een uiterst hip kleedje, maar het einde is een wending die niemand verwacht en (il faut le dire) met een Carey Mulligan die op haar best is.

BEELD EN GELUID
Bij ons duurt het nog eventjes vooraleer deze film op Blu-ray uitkomt (dat wordt via Remain In Light), maar wie zo lang niet kan wachten kan de Engelse release kopen die is uitgebracht op Universal en nu al te vinden is onder de tien euro. De film blinkt uit in zijn hippe, tamelijk onrealistische kleuren die bij momenten net iets te fel zijn, maar qua detailvoering is er maar weinig klagen. De film is voorzien van Engelse ondertitels en een DTS-HD MA 5.1-geluidsband. Een serieus minpunt is de zeer onevenwichtige balans tussen de veel te luide technopopsongs van o.a. CYN en Charli XCX en de dialogen.

EXTRA'S
Twee extra’s die elk welgeteld twee minuten en waar je ook nog eens de end credits moet vanaf trekken. Beschamend dus. In A Promising Ensemble krijg je in een sneltempo de cast opgesomd en in een even korte tijdspanne vertelt men je in A Promising Story waarom deze film zo’n opmerkelijk verhaal heeft.

CONCLUSIE
Dat Promising Young Woman een prima thriller is met een uitmuntende Carey Mulligan staat buiten kijf, alleen is deze film in hetzelfde bedje ziek zoals zo vele politici dat zijn. Onnodig polariserend.coverStudio: Universal

Regie: Emerald Fennell
Met: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Laverne Cox

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
U.K.

Jaar:
2020

Leeftijd:
15

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083213596


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• A Promising Ensemble
• A Promising Story


Andere recente releases van deze maatschappij