:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FAST & FURIOUS 9
FAST & FURIOUS 9 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-11-22
FILM 
"Be precise in life. It makes all the difference." (Vin Diesel als Dominic Toretto)

Fast & Furious 9 of F9 voor de vrienden was één van de weinige blockbusters die we in de bioscoop voor de zomer van 2021 konden zien. De reden moet niet meer worden gezegd, toch was de stormloop minder dan anders. Het team achter Fast & Furious (lees Vin Diesel) gaf aan dat het doek stilaan over de franchise is gevallen, hoewel de komma in de zin er meteen aan toevoegde dat spin-offs wel nog denkbaar zijn. De rimpels zijn er maar de bicepsen worden alsmaar groter en groter, en dat geldt ook voor de alsmaar meer ridicule scenario's die al lang niet meer het verhaal vertellen van straatraces met opgefokte auto's. Neen, in deze aflevering moeten Dominic "Dom" Toretto (Vin Diesel) en zijn gevolg de wereld zien te redden van één of andere gek die de wereld om zeep wil helpen, en dat in pure James Bond-stijl. En terwijl we het toch over 007 hebben kunnen we er meteen maar Moonraker bij halen want plotseling gaat een auto de ruimte in om er een satelliet te vernietigen. U leest het allemaal correct.
Dit soort grollen zorgt natuurlijk wel voor spectaculaire stunts, maar toch voelde je bij heel wat Fast & Furious-fans gemor omdat ze zelf ook aanvoelden dat men maar weinig respect met hen heeft als het op geloofwaardige verhalen aankomt. Die fans slikken toch alles, dus laten we voor deze sequel maar een avontuur in de ruimte voor ze bedenken. We klinken negatief, en je kan bezwaarlijk zeggen dat de negende film uit deze reeks een hoogstaande titel is, laat staan een goede, maar wat een popcornvertier is dit toch alweer geworden.

Geen Jason Statham (die zie je na de aftiteling opduiken, dus blijven kijken!) maar deze keer wel spierbundel John Cena als Jakob Toretto, de broer van Dom en Mia (Jordana Brewster). Jakob en Dom zijn geen vrienden, en dat heeft allemaal met de dood van hun vader te maken, en door de vele flashbacks waarin we terug gekatapulteerd worden naar 1989 komen we te weten hoe dat allemaal komt. Deze duik in het verleden is overigens een aangename afwisseling op deze 149 minuten durende film, die je trouwens op deze disk eveneens in de iets kortere bioscoopversie kan bekijken. Dom en zijn broer komen tegenover elkaar te staan als twee rivalen die aangepord worden door de cyberterroriste Cipher en vertolkt wordt door Charlize Theron, die met grote voorsprong de beste acteerprestatie uit deze film neerzet. Alvorens men naar de richting van de maan trekt, wordt er eerst nog wat flink ergens in de stad of de jungle met de wagens gereden. In Fast & Furious 9 wordt dat dubbel interessant want de bende van Dom heeft zeer krachtige magneten waarmee je eerst de auto's naast je naar je kan toezuigen om vervolgens de magneet los te gaan koppelen en ze zo te laten verpletteren tegen één of andere muur. Of hoe Fast & Furious 9 ook een klein beetje Transformers wordt, want als er één adjectief is dat je voor deze film kan gebruiken, dan moet het wel dat van "luidruchtig" zijn.
Wie vindt dat een film rekening moet houden met natuurwetten begint best niet aan deze kluif, want het zou je alleen maar mateloos kunnen ergeren. Bovendien is de actie zo overdreven dat het nogal karikaturaal en stripachtig overkomt, en dat bedoelen we niet omdat iedere Fast & Furious-film net zoals ieder verhaal van Nero met een soort van wafelbak eindigt. Vin Diesel kan nog altijd niet acteren, Jordana Brewster is nog altijd één van de slechtste actrices van de afgelopen twintig jaar en Michelle Rodríguez blijft gewoon (nou ja) Michelle Rodríguez. Wel is het vermakelijk om Helen Mirren (jawel!) met een sportauto door Londen te zien racen of om Kurt Russell nog eens te kunnen bewonderen.

Mensen die Fast & Furious 9 tot op het bot kraken, vind je genoeg. Pure larie in feite. Dit is verstand op nul en cinematografisch bekeken zelfs barslecht, maar qua entertainment staat dit sowieso zeer hoog aan de top. Niet nadenken, gewoon ondergaan en je zit snor voor bijna drie uur topamusement.

BEELD EN GELUID
"Top Blu-ray" kun je lezen in de rechterkolom, en dat heeft alles te maken met hoe fenomenaal de technische kwaliteit is van deze disk. De negen op tien is net geen tien geworden omdat de CGI het af en toe wat laat afweten en het er daardoor (tja) soms wat lullig uitziet, maar voor de rest is het beeld zo goed als perfect. Loepzuivere details, ook al heeft de film zo'n vaart dat je ogen tekort komt en dat het best wel vermoeiend is. Qua beeld wordt alles magistraal in de ruimte. Woorden die we ook kunnen gebruiken voor het geluid. De film is ongelooflijk luidruchtig en de Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 laat je speakers geen seconde rusten, want het is de ene explosie na de andere, en als er iets niet ontploft dan knalt er wel een auto ergens tegenaan.
EXTRA'S
Fans hebben niet te klagen met de extra's. Het zijn korte films maar als je het in tijd omzet toch een hele pak en indien je geen hoogstaande documentaires verwacht, dan kun je gerust van een zeer geslaagde bonussectie spreken. Wie wie wil zien hoe Vin Diesel in de lach schiet tijdens de opnames kan dat doen in het drie minuten durende Gag Reel. De hoofdbrok is echter F9: All In dat uit negen korte filmpjes bestaat en voldoende achtergrond toont. Er wordt op het verhaal ingegaan, het personage van John Cena uitgelicht, er is een bijdrage over de scène waarin de auto's tussen de landmijnen racen, iets over de vrouwelijke personages en dan de rol van Helen Mirren in het bijzonder. Er is aandacht voor de nieuwe personages en de spectaculaire achtervolgingsscène in Edinburgh. In Practically Fast gaat men acht minuten dieper op de stunts in en in Shifting Priorities leren we iets over de echte ouders van Vin Diesel. In Justice for Han komen we te weten waarom men het oudere personage van Han opnieuw in de film heeft gegooid en voor een tiental minuten zijn we te gast in A Day on the Set with Justin Lin. Automaniakken komen dan weer aan hun trekken in John Cena: Supercar Superfan en weten we welke auto's Cena verkiest en ten slotte is er nog een audiocommentaar met regisseur Justin Lin.

CONCLUSIE
In Fast & Furious 9 gaan de makers nog een tikkeltje verder in het tergen van de natuurwetten want we gaan met de auto zowaar de ruimte in. Knullig en debiel kan je zeggen, maar ook dat dit topentertainment is.coverStudio: Universal

Regie: Justin Lin
Met: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Chris Bridges, Nathalie Emmanuel

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
149 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083212773


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby True HD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 7.1
Spaans Dolby Digital 7.1
Italiaans Dolby Digital 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Gag Reel
• F9: All In
• Practically Fast
• Shifting Priorities
• Justice for Han
• A Day on the Set with Justin Lin
• John Cena: Supercar Superfan
• Audiocommentaar met Producer/Co-Writer/Regisseur Justin Lin


Andere recente releases van deze maatschappij