:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOSS BABY, THE
BOSS BABY, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-11-24
FILM
Tim Templeton (Miles Bakshi, kleinzoon van de legendarische animator Ralph Bakshi) heeft op zijn zachtst gezegd een overijverige verbeelding. Een simpele fietsrit is in zijn ogen een lancering van een maanraket, om maar iets te noemen. Hij krijgt alle aandacht van zijn ouders (Jimmy Kimmel en Lisa Kudrow), die bovendien nog eens een droomjob blijken te hebben bij een bedrijf dat puppies kweekt. Aan Tims luilekkerleventje komt een einde wanneer zijn broertje Ted (Alec Baldwin) arriveert. Ted is niet zomaar een baby, hij is afgevaardigd door BabyCorp, een hemelse multinational die ijvert voor het schattig vinden van baby's door potentiële ouders, zodanig dat hun "afzetmarkt" groeit. Ted is naar de aarde gestuurd om de grote baas van het puppy-bedrijf, Francis Francis (Steve Buscemi), in de gaten te houden, want die plant een nieuwsoortige puppy - ééntje die nooit ouder wordt - in een poging om de mensen zodanig te vertederen dat ze niet meer naar baby's omkijken, en dit alleen omdat Francis Francis een afgewezen voormalige toppositie bekleedde bij BabyCorp.
Tim zet zich af tegen de aanwezigheid van het bazige broertje, dat alle aandacht van zijn ouders monopoliseert, en wanneer hij ontdekt dat de baby kan praten als een volwassene, stelt hij alles in het werk om bewijs te leveren aan zijn ouders dat de baby niet is wie hij zegt. Dit mislukt jammerlijk, en omdat hij zijn taken als broer compleet verwaarloost, geven zijn ouders hem huisarrest. Als Tim echter de baby uit het huis wil werken, zit er niets anders op dan met hem samen te werken om de samenzwering van Francis Francis aan het licht te brengen.

The Boss Baby had een geniale film kunnen zijn. De aanzet van de film doet de kijkers zich namelijk afvragen of het feit dat kleine Ted een driedelig maatpak aan heeft, en ten huize Templeton is geleverd per taxi, werkelijk is - wat impliceert dat zijn ouders zó onnozel zijn dat ze dit niet doorhebben - of dat de hele opzet van de film gewoon een produkt is van Tims overijverige verbeelding, als het ware een manier om te leren omgaan met de veranderde thuisdynamiek. Er worden spijtig genoeg iets te weinig hints in de richting van dat laatste gegeven, wat de film op gelijke hoogte had kunnen plaatsen met kinderlijke evocaties als Toy Story. Krab je echter die meerwaarde weg, dan blijft er een film over die vooral hyperkinetisch is en af te raden is voor kinderen die al kampen met een gevoeligheid aan ADHD. Niet dat elke film de kijker per se de pap in de mond moet geven, maar de mate van interpretatie die nu nog aan de verbeelding van de kijker wordt opengelaten, is iets te vrijblijvend, en vooral een hint op het einde van de film dat Tim het avontuur bij elkaar gefantaseerd zou hebben, zou een geniale zet geweest zijn, maar die troefkaart wordt niet uitgespeeld. De gimmick van de volwassen praat uitslaande baby is dan ook maar éven leuk, en wordt daarna eerder vervelend.
Weliswaar is de fantasie van de makers in deze grenzeloos, en het hele idee van het bedrijf waar baby's op maat gefabriceerd worden, biedt overschot aan potentieel en opent de weg naar schitterende grappen - zo kan Staci (Viviann Yee), de secretaresse van Ted, blijkbaar nog niet schrijven, wat de notulen van de vergaderingen toch behoorlijk bemoeilijkt. Daarnaast blijft er een eerder mak verhaaltje over, waarbij de goeie ouwe traditionele familiewaarden zoals broederliefde nogal zeemzoet worden gepromoot. Qua casting werd Ted voorzien van de stem van een vuilbekkende Alec Baldwin, die vooral de lachers op de hand dient te krijgen door praat te verkopen die absoluut niet in het vocabularium van een pasgeborene past. Anderzijds is de film net niet stout genoeg - op een ogenblik dat de kleine in zijn bloot gat rondparadeert, worden zijn edele delen weggepixeld. The Simpsons Movie was wat dat betreft een stuk doortastender, als u weet over welke scène ik het heb. Het kan ook aan de verstikkende politiek correcte cultuur van heden ten dage liggen. Referenties naar Lord Of The Rings en Indiana Jones en godbetert zelfs Mary Poppins zijn iets te nadrukkelijk aanwezig om te teren op populaire cultuur en de film te laten aanslaan bij een volwassen publiek. The Boss Baby mikt dus vooral op een volwassen publiek, en net dat kleine vonkje magie ontbreekt.
BEELD EN GELUID
The Boss Baby ziet er in 4K goed uit, maar ik heb de film de avond na The Croods 2 gezien, en het verschil tussen die twee sprak toch wel boekdelen. De film is kleurrijk, gedetailleerd en contrastrijk, maar voor een UHD-schijf is de meerwaarde ten opzichte van de bijgevoegde Blu-ray bijzonder schaars. Toch weten de kleuren soms in het oog te springen, zoals bij de vele gekleurde kraaltjes die Ted op zijn nieuwe werkplek vindt. De impact van het HDR-kleurpalet is in vergelijking met de Blu-ray echter beperkt. Als u deze laatste al heeft, weet ik niet of qua beeld een upgrade te verantwoorden is. Dit is echter wel het geval voor het geluid, dat in plaats van de DTS-HD MA 7.1-track van de Blu-ray nu is uitgevoerd in een keurige Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track, die redelijk agressief en innemend klinkt bij alle dwaze ondernemingen die Tim en Ted aangaan. Wanneer Tim het tegen Ted en zijn staf opneemt in een poging een cassettebandje aan zijn ouders te bezorgen waarop het bewijs staat dat Ted eigenlijk kan praten als een volwassene, swingt de actie de pan uit en wordt de dolle achtervolging breed over de ruimte uitgesmeerd.

EXTRA'S
De UHD bevat geen extra's. Alles moet u op de bijhorende Blu-ray vinden. Hetzelfde probleem steekt bij de extra's de kop op als bij de meeste Dreamworks-uitgaven: het zijn allemaal snippertjes met meestal een beperkte meerwaarde voor volwassenen, wat sterk contrasteert met de film zelf. Babycorp and You (3:03) is een faux initiatievideo voor beginnende werknemers bij BabyCorp, en in The Forever Puppy Informercial (2:09) houdt Francis Francis een vurig pleidooi voor zijn produkt - puppies die eeuwig jong blijven. Babies vs. Puppies: Who Do You Love? (3:26) is een nieuwsitem waarin de twee concurrenten tegenover elkaar worden uitgespeeld. The Boss Baby and Tim's Treasure Hunt Through Time (3:35) is een kortfilmpje gepresenteerd door het Gandalf-achtige wekkertje van Tim, en The Boss Baby's Undercover Team (2:17) is een verwaarloosbaar korte bijdrage met enkele van de nevenpersonages. Cookies Are for Closers: Inside Babycorp (3:37) is een kort overzicht van de personages met cast en crew, die in The Great Sibling Competition (3:27) het nog eens hebben over het leven met een broer of zus. Onder de noemer Happy Accidents: The Deleted Scenes of The Boss Baby (11:30) vinden we enkele verwijderde scènes terug in vroeg-conceptueel stadium, en nog meer conceptwerk is te bewonderen in de galerij (3:03). Er is een trailer (2:01), de alsmaar vervelender wordende jukebox "The World of DreamWorks Animation" (15:10) met nummers uit een hoop andere Dreamworks-producties, en de schijf bevat ook cross-promotionele trailers voor eigen winkel.
CONCLUSIE
Weliswaar bevat The Boss Baby enkele zeer creatieve ideeën, maar het was mooier geweest als de grenzen van Tims fantasiewereld duidelijker waren aangegeven. De UHD biedt qua beeld niet veel meerwaarde over de Blu-ray, maar de geluidstrack is duidelijk beter.


coverStudio: Universal

Regie: Tom McGrath
Met: Alec Baldwin, Steve Buscemi, Jimmy Kimmel, Lisa Kudrow, Tobey Maguire, Miles Bakshi, James McGrath, Conrad Vernon, ViviAnn Yee, Eric Bell Jr., David Soren

Film:
7/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
6

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083149024


Beeldformaat:
2.35:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Catalaans DTS 5.1
Braziliaans Portugees Dolby Digital 5.1
Deens DTS 5.1
Fins DTS 5.1
Noors DTS 5.1
Zweeds DTS 5.1
Chinees (Kantonees) Dolby Digital 5.1
Chinees (Mandarijn) Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Babycorp and You"
• Documentaire "The Forever Puppy Informercial"
• Documentaire "Babies vs. Puppies: Who Do You Love?"
• Kortfilm "The Boss Baby and Tim's Treasure Hunt Through Time"
• Kortfilm "The Boss Baby's Undercover Team"
• Documentaire "Cookies Are for Closers: Inside Babycorp"
• Documentaire "The Great Sibling Competition"
• Verwijderde scènes "Happy Accidents: The Deleted Scenes of The Boss Baby"
• Galerij
• Trailer
• Jukebox "The World of DreamWorks Animation"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij