:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SKYSCRAPER
SKYSCRAPER (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-02-23
FILM
Ooit was Will Sawyer (Dwayne Johnson) agent bij de speciale eenheden, maar bij een bomaanslag is hij zijn been kwijtgeraakt. Noodgedwongen heeft hij zich op de arbeidsmarkt geheroriënteerd, en hij gaat nu door het leven als beveiligingsadviseur; fysiek moet hij zichzelf intussen behelpen met een beenprothese. Aan de aanslag heeft hij tenminste nog iets goeds overgehouden, want met de chirurge die hem heeft geopereerd, Sarah (Neve Campbell), is hij getrouwd, en heeft hij twee kinderen (McKenna Roberts en Noah Cottrell). Zijn oude vriend Ben (Pablo Schreiber) doet hem een zaak aan de hand: in Hong Kong heeft zakenman Zhao Long Ji (Chin Han) een wolkenkrabber, the Pearl, neergepoot die drie keer groter is dan de Empire State Building. De eerste pakweg negentig verdiepingen, met vooral bedrijven, zijn al vergund, en om de bovenste honderddertig verdiepingen met wooneenheden uit te mogen baten, moet eerst een veiligheidsrapport opgesteld worden. De bouwmaffia zich echter nog achter de veren van Zhao, en om de man tot inschikkelijkheid te dwingen, neemt huurling Kores Botha (Roland Møller) de controle van het beveiligingssysteem over en steekt de toren in brand. Hij heeft echter één kleine misrekening in zijn plan gemaakt: Wills familie zit nog in de toren, en de man is vastberaden om zijn vrouw en kinderen te redden, beenprothese of géén beenprothese!
Skyscraper koppelt de spektakelwaarde van een brandende wolkenkrabber als in The Towering Inferno aan een aktieheld zoals John McClane in Die Hard. Spierbundel Dwayne "The Rock" Johnson, de McClane van dienst, is meesterlijk als dirigent van dit adrenalineconcert, en de kans dat u zich met deze prent ook maar één seconde verveelt is quasi nihil. Akkoord, alle clichés van dit soort actiefilms worden op een hoopje gegooid, zoals het feit dat het voornaamste motief voor de held het redden van zijn familie is, waarbij de schurken neermaaien tot een leuke bijkomstigheid verwordt. Een actieheld die halsbrekende toeren uithaalt met zijn kunstbeen hebben we echter nog niet eerder gezien; Cormoran Strike kan er alvast een puntje aan zuigen.
De sets zijn indrukwekkend, en de mengeling van computergegenereerde effecten en old school-knokpartijen staat goed op punt. Skyscraper is qua scenario zeker geen innovatieve hoogvlieger; een wolkenkrabber in de fik zetten en daarbij de hypermoderne beveiliging uitschakelen om de bezieler van het project op de knieën te dwingen, lijkt een long stretch. Regisseur Rawson Marshall Thurber heeft echter een hyperfijn gevoel voor het regisseren van spannende actiescènes, en alhoewel het belachelijk kan klinken dat al wat Dwayne Johnson weerhoudt om honderd verdiepingen naar beneden te pletter te vallen, zijn kunstbeen is, wekken de desbetreffende scènes spanning op. Om ons bovendien een duwtje in de goede rug te geven is er kennelijk een cameraploeg aanwezig die Johnsons strapatsen live op televisie uitzendt, zodat het publiek mee ooh en aah roept telkens de man weer een nieuwe levensgevaarlijke stunt uithaalt.
BEELD EN GELUID
Skyscraper is alleszins een upgrade naar UHD waard, al was het alleen al voor het mooie contrastrijke beeld van de wolkenkrabber die in brandt staat, waarbij de details in Dolby Vision bijzonder goed tot hun recht komen. Eens de wolkenkrabber in brand staat, gaan de meeste lichten uit, maar scènes zoals die waarin de plaza, het stukje groen te midden van het gebouw, in de fik staat, zijn mooi contrastrijk en gedetailleerd, met dominant rood en oranje. Er is ook veel detail te merken in elke scène met versplinterd glas, en de knokpartijen waar The Rock aan deelneemt, zijn mooi georchestreerd zodat je de stukken er letterlijk van af ziet vliegen. Ook het gelaat van de mensen in het gebouw, dat meer en meer vol zwarte vegen gaat zitten naarmate de film vordert, is fijn qua textuur. De geluidstrack is identiek aan deze op de Blu-ray eertijds. Deze is uitgevoerd in Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track, en alhoewel er ook aandacht is besteed aan fijnere effecten, zoals het klaterende watervalletje dat in de wolkenkrabber verwerkt zit, zijn het vooral de stoere actiescènes met gierende helikopters, krakende hefkranen en heftig geweervuur die deze release naar het topniveau tillen. Dialogen noch muziek komen hierdoor in het gedrang.
EXTRA'S
Enige extra die overgenomen is naar de UHD-schijf is de vrij erg zelfbewierokende audiocommentaartrack door regisseur Rawson Marshall Thurber, die nog eens herhaald wordt op de Blu-ray. Op die laatste vindt u de rest van het bonusmateriaal, zoals vijf verwijderde scènes (12:10) en evenzoveel uitgebreide scènes die u kan bekijken met eventueel optioneel commentaar door regisseur Rawson Marshall Thurber (10:18). De stoet aan featurettes die daarna volgt is eerder inhoudelijk schraal en één lange aaneenschakeling van schouderklopjes op eigen of andermans schouders. Dwayne Johnson: Embodying a Hero (4:04) bevat wat leuke behind the scenes-materiaal, in Inspiration (4:12) vertelt de man hoe hij zich tracht in te leven in een personage met een kunstbeen. Opposing Forces (2:35) gaat over Neve Campbells bijdrage, Friends No More (3:21) over Johnsons tegenspeler Pablo Schreiber, en Kids in Action (2:40) over de twee kotertjes die zijn kinderen spelen. Pineapple Pitch (1:38) tenslotte brengt acteur Johnson en regisseur Thurber samen om de unique selling position van de film te bespreken. Vraag me verder niet naar het nut daarvan, maar de schijf bevat nog een cross-promotionele trailer voor een Mamma Mia-crapquel. Ik durf te stellen dat er nauwelijks elementen in de doorsnede van de verzameling Dwayne Johnson-adepten en Mamma Mia-fans zitten.
CONCLUSIE
Skyscraper is een spektakelbelevenis die er in UHD een stuk beter uitziet dan San Andreas, die andere spektakelfilm met Dwayne Johnson. Veel verstand en redeneren komt er niet aan te pas, maar dit is genieten over de volle lijn.


coverStudio: Universal

Regie: Rawson Marshall Thurber
Met: Dwayne Johnson, Neve Cambpell, Chin Han, Roland Møller, Noah Taylor, Byron Mann, Pablo Schreiber, Hannah Quinlivan

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5053083163587


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Roemeens, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door regisseur Rawson Marshall Thurber
• 5 verwijderde scènes (met optioneel commentaar door regisseur Rawson Marshall Thurber)
• 5 uitgebreide scènes (met optioneel commentaar door regisseur Rawson Marshall Thurber)
• Documentaire "Dwayne Johnson: Embodying a Hero"
• Documentaire "Inspiration"
• Documentaire "Opposing Forces"
• Documentaire "Friends No More"
• Documentaire "Kids in Action"
• Documentaire "Pineapple Pitch"
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij